HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / "Üniversiteler İçin AB Fonları ve Proje Fırsatları" Konuşuldu
11 Temmuz 2024, Perşembe
"Üniversiteler İçin AB Fonları ve Proje Fırsatları" Konuşuldu

Uşak Üniversitesi Avrupa Birliği Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından "Üniversiteler İçin AB Fonları ve Proje Fırsatları" başlıklı seminer gerçekleştirildi. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Birgin ile birçok üniversiteden ve kurumdan ilgililerin katıldığı çevrimiçi seminerde Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan hem fonlar hem de burslar hakkında bilgi verdi.

Moderatörlüğünü Uşak Üniversitesi Avrupa Birliği Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Pınar Çağlayan’ın yaptığı seminerde Bülent Özcan, Avrupa Birliği tarafından sağlanan ve eğitim sektörünü ilgilendiren fonları Türkiye örnekleri üzerinden anlattı. Sunumunda Özcan, üniversitelerin yararlanabildiği programlar, akademisyen ve öğrencilerin yararlanabileceği imkanlar ve burslar hakkında ayrıntılı bilgi verdi.

AB tarafından Türkiye’ye fonlar geldiğini ve bu fonların hangi şartlara göre nasıl kullanılacağını anlatan Özcan; “Farklı kanaldan Türkiye'ye fonlar geliyor. Üniversitelerimiz bu alanların önemli aktörlerinden. Bunlardan bir tanesi katılım öncesi mali yardım aracı. Biz kısaca buna İPA diyoruz. İPA, adaylık döneminde alınan bir destek, doğrudan AB'den verilen bir kaynak ve hibe niteliğinde olan ülkemizin herhangi bir katkı payı ödemediği dolayısıyla AB tarafından doğrudan bize aktarılan bir bütçedir. İkinci kaynak ise birlik programlarıdır. Bu program AB'nin tematik ve önemli gördüğü konularda ortaya konmuş. Örneğin Erasmus Plus desem herkes bilir eğitim camiasında. Erasmus Plus gibi inovasyon teknoloji alanındaki Horizon Europe gibi Horizon Ufuk Avrupa gibi birlik programları da yine bir başka destek alanı. Bunlar İPA’dan farklı olarak bizim ülke olarak katılım bedeli ödeyerek dahil olduğumuz dolayısıyla bir bütçe koyup koyduğumuz bütçeden veya sonrasından yararlanarak ilerleyebiliriz. Bunların yanında hem akademisyenlerimizin hem de öğrencilerimizin yararlanacağı burs fonları mevcut. Bu fonlar ile katılımcılar birliğe üye olan ülkelere gidip araştırma yapabilir bursiyerler.” diye bilgi verdi.

Seminer sorunların cevaplanması ile sona erdi.