HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Rektör Savaş Lise Öğrencilerine Matematiğin Tarihsel Gelişimini Anlattı
26 Kasım 2019, Salı
Rektör Savaş Lise Öğrencilerine Matematiğin Tarihsel Gelişimini Anlattı

Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, Ertuğrul Gazi Anadolu İmam Hatip Lisesi ile oluşturulan akademik danışma kurulu etkinliği çerçevesinde lise öğrencileriyle bir araya geldi.

Öğrencilere, İslam bilimi ve matematiğin tarihsel gelişimi hakkında bilgi veren, kendi hayatından anekdotlar aktaran Rektör Savaş, “Bir hedef belirleyin ve bu hedef doğrultusunda yılmadan, usanmadan çalışın. Sizler gelecekte bu ülkenin söz sahibi insanları olabilirsiniz. Kitap okuyun, ufkunuzu geniş tutun, milli ve ahlaki değerlerimize sahip birer insan olarak kendinizi sürekli geliştirin." şeklinde konuştu.

Matematiğin hayatın her katmanında, doğanın her yerinde olduğunu anlatan Prof. Dr. Savaş, "Matematiğin temelinde, matematiğe damga vuran Türk-İslam dünyası matematikçileri vardır. Harezmi, Ömer Hayyam, Matrakçı Nasuh ve Uluğ Bey gibi ilim insanları Batı ilminin kaynağı olmuştur. Matematikten korkmayın, sevin. Merak eder araştırırsanız göreceksiniz, Allah her şeyi matematiksel bir oranla meydana getirmiştir. Biz ona 'Altın Oran' diyoruz. Muazzam bir matematik sistem." diye konuştu.

Fuat Hocanın Eserleri Herkes Tarafından Okunmalı

Öğrencilere büyük Âlim Prof. Dr. Fuat Sezgin’i anlatan Prof. Dr. Savaş, Sezgin’in hayatı boyunca sürekli çalışan ve iş üreten büyük bir âlim olduğunu söyledi. Sayısız eseri olan Fuat Hocanın gençler tarafından bilinmesinin büyük bir önem arz ettiğini belirten Savaş, İslam bilim insanlarının tarih boyunca dünya medeniyetine yaptığı katkılar hakkında bilgi verdiği konuşmasında, tarihi kaynaklardan bilgiler sundu. Batı medeniyetinin, İslam bilimi eserleri üzerine inşa edildiğine işaret ettiğini aktaran Prof. Dr. Savaş, “Feneriniz, ışığınız Prof. Dr. Fuat Sezgin olsun. Herkesin Prof. Dr. Fuat Sezgin’in özellikle 4 ciltten oluşan ‘İslam’da Bilim ve Teknik’ eserini okumasını tavsiye ederim.” dedi.