HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Atatürk Dönemi Eğitim Politikaları ve Uygulamaları
9 Kasım 2019, Cumartesi
Atatürk Dönemi Eğitim Politikaları ve Uygulamaları

Uşak Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından, ‘10 Kasım Atatürk’ü Anma‘ etkinlikleri kapsamında, "Atatürk Dönemi Eğitim Politikaları ve Uygulamaları" programı düzenlendi. Programa, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adem Duru, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü Prof. Dr. Mehmet Karayaman, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Programda Uşak Üniversitesi Dans, Etkinlik ve Müzik Topluluğu (USDEM) tarafından Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün sevdiği şarkılar seslendirildi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Şahin konuşmacı olarak katıldığı programda, Cumhuriyet döneminin 1923 ve 1938 yılları arasındaki on beş yıllık dönemi değerlendirdi. Cumhuriyet döneminden önce eğitim sürecinin alt yapısının oluşturulduğunu belirten Prof. Dr. Şahin, Kurtuluş Savaşının devam ettiği dönemde, Mustafa Kemal Atatürk'ün eğitim politikalarına büyük önem verdiğini anlattı. Bu süreçte eğitimi geliştirmek ve aksaklıkların iyileştirilmek için önemli adımlar atıldığını belirten Şahin, “Atatürk eğitimin bir toplumun ayakta kalması için büyük bir öneme sahip olduğunu çok iyi biliyordu. Mustafa Kemal, Cumhuriyet öncesinde ve sonrasında, bu konuya büyük ehemmiyet vermiştir.” şeklinde konuştu.

Eğitim Milli Bir Davadır
Eğitimde birliğin sağlanmaya çalışıldığı dönemlerde Latin harflerinin kullanılmaya başladığını belirten Mustafa Şahin, “Tüm bu gelişmelerle birlikte, okul-yazar oranının yükseltilmesine yönelik çalışmalar, bizzat Mustafa Kemal Atatürk'ün çabalarıyla hızlı şekilde yurdun genelinde yayılmaya başlamıştır.” şeklinde konuştu. Şahin, Atatürk’ün yürürlüğe koyduğu, köy eğitmenleri ve tarım faaliyetleri gibi çalışmalarla, sadece on beş yılda yurt genelinde istenilen seviyenin çok üzerinde bir gelişme kaydedildiğini sözlerine ekledi. 
Program, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adem Duru’nun konuşmacı Prof. Dr. Mustafa Şahin’e üniversite adına teşekkür plaketi vermesi ile sona erdi.