HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Rektör Savaş: “Feneriniz, ışığınız Fuat Sezgin olmalı”
12 Nisan 2019, Cuma
Rektör Savaş: “Feneriniz, ışığınız Fuat Sezgin olmalı”

Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, Süleyman Demirel Üniversitesi ev sahipliğinde, “Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı” etkinlikleri çerçevesinde ve Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Üniversite Konferansları kapsamında “İslam Bilim Tarihi ve Matematik” adlı konferansa konuşmacı olarak katıldı.

Açılış konuşmasında Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Gürdal, Fuat Sezgin’in hayatı, eserleri, evrensel bilime kattığı değerler ve iz bırakan anıları anlattı. Prof. Dr. Fuat Sezgin’in 27 Mayıs 2016 yılında ‘Amerika Kıtasının Müslüman Denizciler tarafından Kolomb Öncesi Keşfi’ başlıklı geniş kapsamlı bir konferans verdiğini söyleyen Prof. Dr. Gürdal, Rektör Ekrem Savaş’ın, Fuat Sezgin’i anma yılında ağırlamaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, Batı medeniyetine İslam matematikçilerinin sağladığı katkıları anlattığı konuşmasında, tarihi kaynaklardan bilgiler sundu. Prof. Dr. Savaş, Batı medeniyetinin, İslam bilimi eserleri üzerine inşa edildiğine işaret ederek, “Tarih size görevler yüklüyor. Yeniden Hârîzmî, Heysem, Hayyam, Mimar Sinan çıkarabileceğimize inanın. Tek yapmamız gereken çalışmak, çalışmak, çalışmak. Feneriniz, ışığınız Prof. Dr. Fuat Sezgin olsun. Herkesin Prof. Dr. Fuat Sezgin’in özellikle 4 ciltten oluşan ‘İslam’da Bilim ve Teknik’ eserini okumasını tavsiye ederim.” dedi.

“İşinizi aşkla yapın”

Endülüste 17 enstitü ve binleri aşan el yazması eserlerin yıkılış sonrası Avrupa’ya götürüldüğünü belirten Prof. Dr. Savaş, “Buradan da şimdi dünyanın en iyi üniversiteleri olarak tanımlanan yapılar çıktı. Bunların birinin de Oxford olduğunu biliyor muydunuz?” diye sordu. Prof. Dr. Fuat Sezgin’in hayatını İslam bilim tarihine adadığını, geride bin 500’den fazla eser ile İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi bıraktığını kaydeden Prof. Dr. Savaş, öze dönülmesi hâlinde tekrar bu başarıların yakalanabileceğini düşündüğünü söyledi. Prof. Dr. Savaş, “Tarihte İslam medeniyetine bakın. Batı medeniyetini kurduk. Yine yapabiliriz. Tek ihtiyacımız var: Çalışmak, çalışmak, çalışmak… Mimar Sinan’ın, Yûnus Emre’nin, Mevlânâ Celaleddin-i Rumî’nin, Selahattin Eyyubi’nin, Fatih Sultan Mehmed’in bir derdi vardı: ‘İşini aşkla yapmak’ idi. Siz de öyle yapın.  Üniversitelerde hocanın öğrenci üzerindeki katkısı yüzde 30’dur. Gerisini öğrenci kendi iradesi ile sağlar. Sınıf geçmek için değil öğrenmek için çalışın. Vizyonunuzu geniş tutun. Ben size ışığı gösterdim. Arkasından koşun. Umut ederim ki kafanızda soru işaretleri uyandırabildim.”şeklinde konuştu.

Konferans sonrası SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Saltan, Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş’a hediyelerini takdim etti.