HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Türkülerde Kuşlar Konferansı
6 Aralık 2018, Perşembe
Türkülerde Kuşlar Konferansı

Uşak Üniversitesi Genç Halk Bilimciler Topluluğu tarafından “Türkülerde Kuşlar” adlı konferans gerçekleştirildi.

Mustafa Kemal Paşa Amfisinde yapılan konferansa Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gıyasettin Aytaş konuşmacı olarak katıldı.

“Şahin, Zeybek Oyununa İlham Vermiştir”

Prof. Dr. Aytaş, uzun yıllardır türküleri incelediğini belirterek, türkülerin kültürümüzde yadsınamaz bir değere sahip olduğunu vurguladı. Halk oyunlarında kullanılan motiflerin neleri simgelediğini örneklerle açıklayan Prof. Dr.Aktaş, ülkemizde farklı bölgelerde oynanan halk oyunlarının, o yörelerde birer simge haline gelmiş hayvanlardan esinlenerek oynandığını söyledi. Ege Bölgesi’nde önemli bir yere sahip olan şahin kuşunun zeybek oyununa ilham olduğunu aktardı.

“Kuşlar,Gücün, Güzelliğin ve Etkileyiciliğin Sembolü”

Prof. Dr. Aktaş, kültürümüzün daha sağlıklı bir biçimde gelecek nesillere taşınabilmesi için gençlerin popüler müziğe duyduğu ilgiyi türkülere de duyması gerektiğini, türkülerin şiirsel anlamlar taşıdığını anlatarak, türkülerin içinde sıkça rastlanılan kuş türlerine değindi.Ördek, kaz ve keklik gibi türlerin güzelliğin ve etkileyiciliğin sembolü olduğunu, turnaların sadakat ve aşkı temsil ettiğini, şahin, kartal ve benzeri yırtıcı kuşların ise toplumumuzda güç sembolünü belirttiğini ifade etti.

Konferans, TÖMER Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Salih Gülerer’in, Prof. Dr. Gıyasettin Aytaş’a üniversite adına teşekkür belgesi vermesi ile son buldu.