Uşak Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölümü tarafından düzenlenen “12. Sosyoloji Seminerleri Öğrenci Tez Sunumları”, 12 Mayıs 2026 tarihinde İTBF Sibel Hişmanoğlu Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. “Mekân, Kimlik, Emek ve Toplumsal Deneyimler” temasıyla düzenlenen etkinlikte öğrenciler, hazırladıkları akademik çalışmaları katılımcılarla paylaştı.


Programın açılışı Buket Tuncer’in moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Açılışın ardından başlayan ilk oturumda “Mekân, Kadın ve Kırsal Emek” konusu ele alındı. Oturum Başkanlığını Ayşe Yolum’un yaptığı oturumda; Nilüfer Sürgü “Sokak Kimin? Kadınların Sokak Korkusu ve Mekân Deneyimi” başlıklı sunumuyla kadınların kamusal alandaki deneyimlerini ele aldı. Nazar Yiğit ise “Güvencesizliğin Kıyısında Kırda Kadın Olmak: Kütahya Kızılcaören Köyü Örneği” başlıklı çalışmasını paylaştı. Şengül Öztürk “Tarımsal Üretimde Kadının Toplumsal Konumu ve Kadın Emeği” konusunu değerlendirirken, Hilal Günsel de “Damgalanmış Ebeveynlik: Otizmli Çocuk Ailelerinde Sosyal Dışlanma ve Toplumsal Cinsiyet” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.
Etkinliğin ikinci oturumunda ise 2209-A TÜBİTAK projeleri kapsamında hazırlanan çalışmalar sunuldu. Sıla Yılmaz başkanlığında gerçekleştirilen oturumda Hayriye Coşkun, “Engelli Bireylerin Maruz Kaldıkları Damgalamanın Cinsiyete Göre Ayrışması ve Kimlik İnşa Sürecine Etkisi: Uşak Örneği” başlıklı araştırmasını katılımcılarla paylaştı. Saadet Demir ise “Otizmde Damga: Sosyal ve Kültürel Kodlar” başlıklı çalışmasını sundu.
Program kapsamında ayrıca “YOL” adlı belgesel film gösterimi gerçekleştirildi. Oturum Başkanlığını Hanne Göksu’nun yaptığı gösterim kapsamında Fatma Akkan ve Kaan Kahraman tarafından hazırlanan “Alevi Bir Köyde Bellek, İnanç ve Anlatım” başlıklı çalışma izleyicilerle buluşturuldu. Gösterimin ardından gerçekleştirilen değerlendirmelerde belgeselin toplumsal bellek ve kültürel aktarım açısından önemli bir tartışma zemini sunduğu ifade edildi.

Günün son oturumunda ise kültürel çalışmalar, medya ve kimlik konuları ele alındı. Oturum Başkanlığını Sude Ay’ın yaptığı oturumda Yeliz Çolak, “Popüler kişisel gelişim kitaplarının birey ve toplum ilişkisi bağlamında sosyolojik analizi” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Remzi Topal ve Emirhan Sezer “Code Geass’te yapı-fail diyalektiği: Faillik ve yapısal iktidarın üretimi” konusunu ele aldı. Melek Bulduk, “Parçalanmış Benliklerin Dijital Dünyası: Sosyal medyada temsil biçimleri” başlıklı çalışmasını sunarken, Sıla Yılmaz da “İdeal bedenin gölgesinde kadınların damgalanma deneyimleri” başlıklı araştırmasını paylaştı.
Seminer programı, genel değerlendirme ve tartışma bölümüyle sona erdi. Etkinlik boyunca öğrencilerin hazırladığı tez çalışmaları; toplumsal yapı, kimlik, eşitsizlik, emek, medya ve kültürel dönüşüm gibi konular etrafında disiplinlerarası bir bakış açısıyla ele alındı.