Uşak Üniversitesi, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından Türkiye genelinde eş zamanlı olarak düzenlenen ‘‘Bilim Kafe’’ etkinliğinin ilkini, Uşak Ortaköy’de gerçekleştirdi. Ortaköy Köy Yaşam Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe köy sakinleri yoğun ilgi gösterdi.
YÖK Bilim İletişim Ofisi tarafından organize edilen ve 81 ilde 150’i aşkın üniversitede yapılan Dünyanın en büyük bilim-toplum buluşması ‘‘Bilim Kafe’’ etkinlikleri, bilim insanlarını toplumla buluşturarak bilimin günlük yaşamdaki yerini daha görünür kılmayı amaçlıyor. Türkiye genelinde şehir meydanlarında, köy kahvelerinde, huzurevlerinde ve çeşitli açık alanlarda düzenlenen bu etkinlikler kapsamında Uşak’ta da önemli bir buluşma gerçekleştirildi.
-Arıların Sağlık Üzerindeki Rolü Uşak’ta Konuşuldu-
Etkinlikte, Uşak Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuray Şahinler, ‘‘Geleceğin İlacı Arılar Olabilir Mi?’’ başlıklı sunumuyla köy sakinleriyle bir araya geldi. Arı ürünlerinin sağlık üzerindeki olumlu etkilerine dikkat çeken Prof. Dr. Şahinler, “Arılar yalnızca bal üretmez. Propolis, arı sütü, polen ve arı zehri gibi ürünler bağışıklık sistemimizi destekleyebilecek ve birçok hastalığın önlenmesinde doğal birer tedavi seçeneği olabilir” dedi.
-Arı Ürünlerinin Şifa Gücü Köy Halkıyla Paylaşıldı-
Arı ürünlerinin antioksidan ve probiyotik özellikler taşıdığını belirten Prof. Dr. Şahinler, son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalarda bu ürünlerin çeşitli hastalıkların tedavisinde de kullanıldığının ortaya konduğunu söyledi. Uşak Üniversitesi’nde yürüttükleri çalışmalara da değinen Prof. Dr. Şahinler, erkek arı larvası (apilarnil) üzerinde yaptıkları araştırmalarda bu ürünün bazı bakterilerin yok edilmesinde antibiyotiklerle benzer etkiye sahip olduğunu saptadıklarını belirtti. Şahinler, “Arıcılarımız tarafından genellikle atık olarak görülen 7-10 günlük erkek arı larvası aslında insan sağlığı için oldukça değerli. Apilarnil, yetişkin bir insanın ihtiyaç duyduğu tüm temel besin maddelerini içeriyor” ifadelerini kullandı.
Yoğun ve bilinçsiz antibiyotik kullanımının ciddi bir sağlık sorunu oluşturduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Şahinler, antibiyotiklere alternatif olabilecek doğal ürünlerin öneminin her geçen gün arttığını vurguladı. “Ülkemiz, antibiyotik kullanımında dünya sıralamasında ilk üçte yer alıyor. Bilinçsiz kullanım, bakterilerin mutasyon geçirerek direnç geliştirmesine neden oluyor. Bu yüzden antibakteriyel etkiye sahip doğal ürünlerin önemi daha da artıyor” dedi.
Program, katılımcılardan gelen soruların cevaplanmasının ardından sona erdi. Etkinliğe, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Kenan Taş ve Prof. Dr. Lütfi Özav, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Çelen, Ziraat Fakültesi öğretim elemanları ve Uşak İl Tarım ve Orman Müdürü Serkan Bilir de katıldı.
Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş: “Bilimi toplumla buluşturmaya devam edeceğiz”
Etkinliğe ilişkin değerlendirmelerde bulunan Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, ‘‘Üniversiteler sadece eğitim ve araştırma yapan kurumlar değil, aynı zamanda toplumla güçlü bağlar kurması gereken yapılardır. YÖK tarafından başlatılan bu anlamlı proje ile biz de bilimi halkımızla buluşturduk. Bilim Kafe etkinlikleri ile bilimin günlük yaşamla nasıl iç içe olduğunu göstermek istiyoruz. Bugün burada arı ürünlerinin sağlık alanındaki potansiyelini hep birlikte dinledik. Bu tür bilimsel etkinlikleri sürdüreceğiz. Başta YÖK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar olmak üzere projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum’’ dedi.