Uşak Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü koordinatörlüğünde, 28 Kasım 2024 tarihinde “Uygulama ve Araştırma Merkezleri: Dünü, Bugünü ve Yarını” başlıklı bir çalıştay gerçekleştirildi. Recep Tayyip Erdoğan Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen çalıştay, gün boyu devam etti ve Uşak Üniversitesi’ndeki 21 Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (UYGAR) faaliyetleri hakkında kapsamlı bilgiler paylaşıldı.
Çalıştayda, UYGAR’ların akademik çalışmalar için taşıdığı önem, başarılı örnekler ve merkezlerin geleceğe yönelik hedefleri gibi konular ele alındı. Etkinlikte, üniversite ve şehir paydaşları bir araya gelerek, merkezler arası iş birliğini artırma yollarını tartıştı.
Çalıştay öncesi Banaz Meslek Yüksekokulu Seramik ve Cam Tasarımı Programı Öğretim Görevlisi Fatma Nur Taylan’ın ‘Flora’ isimli seramik sergisinin açılışı gerçekleştirildi.
Çalıştaya, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Kenan Taş, Prof. Dr. Lütfi Özav ve Prof. Dr. Osman Birgin, Belediye Başkan Yardımcısı Serap Saruhan, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Zekerya Batur’un yanı sıra kamu kurumlarının temsilcileri, iş insanları, sanayiciler, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Çalıştayın açılış konuşmalarını, Rektör Yardımcısı ve Kalite Koordinatörü Prof. Dr. Kenan Taş ile Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Zekerya Batur yaptı.
Prof. Dr. Kenan Taş, konuşmasında Uşak Üniversitesi’ndeki 21 UYGAR’ın önemine dikkat çekerek, bu merkezlerin kalite çalışmaları kapsamında oynadığı kritik rolü vurguladı. Üniversitenin kalite odaklı yaklaşımını detaylı bir sunumla anlattı.
Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Zekerya Batur ise çalıştayın, üniversitenin UYGAR’ları arasındaki iş birliğini artırma, bu merkezlerde yürütülen projelerin görünürlüğünü sağlama ve akademik katkılarını geliştirme amacıyla düzenlendiği ifade etti. Prof. Dr. Zekerya Batur konuşmasında, 21. yüzyılın bilgi çağından eleştirel düşünmeye, eleştirel düşünmeden üretme çağına geçen bir çağ olduğunu belirterek ‘‘Bu nedenle bu çağda bilgiye sahip olmak yeterli değil artık, bilgiden bilgi üretmek ve yeni fikirler ortaya koymak önem kazanmıştır. Dolayısıyla bilen değil, ne bildiğinin farkında olan, bildiğini sorgulayan, sorguladıklarını kanıtlayan, eleştirel düşünen ve problem çözme becerisini edinen bireyleri yetiştirme ön plana çıkmıştır. Çünkü bu yüzyıl “Akıllı uzmanlaşma” yüzyılıdır. Bu yüzyılda alan odaklı ya da bölgesel odaklı ihtisaslaşma artık dünyanın bir gerçeği haline gelmiştir. Bu bağlamda bu farkındalığı ve dönüşümü sağlayacak olan merkezlerden biri de UYGAR’lar olmuşlardır. Bu çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Çalıştayımızın hayırlı olmasını diliyorum’’ dedi.
Prof. Dr. Zekarya Batur konuşmasında ayrıca Lisansüstü Eğitim Enstitüsü hakkında bilgi verdi. Lisansüstü Eğitim Enstitüsünde 53 yüksek lisans, 25 doktora programı bulunmakta olduğunu aktaran Batur, özellikle bu programlardan disiplinler arası program olarak ön plana çıkan uzmanlık gerektiren programların bulunduğunu belirterek şu an 3 disiplinler arası doktora programı ve 11 disiplinler arası yüksek lisans programına sahip olduklarını söyledi.
Açılış konuşmalarının ardından çalıştay, gün boyunca, dört oturum şeklinde, 21 uygulama ve araştırma merkezinin sunumlarıyla devam etti.
Etkinlik, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Lütfi Özav, Prof. Dr. Osman Birgin ile Prof. Dr. Kenan Taş, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Zekerya Batur, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Hülya Elmalı Gülbaş ve Deri, Tekstil ve Seramik (DTS) Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Eren Öner’in katıldığı ‘’Çalıştay Değerlendirme’’ oturumuyla son buldu.