HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Sivil Aktivist Dr. Rukiye Demir Salhiya, Gazze’de Yaşadıklarını Anlattı
24 Mayıs 2024, Cuma
Sivil Aktivist Dr. Rukiye Demir Salhiya, Gazze’de Yaşadıklarını Anlattı

Uşak Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, İslami İlimler Fakültesi ve Yaşayan Fikirler Topluluğu tarafından "Gazze'de Direniş Mücadelesi" isimli etkinlik yapıldı. Konferansa Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Osman Birgin ile Prof. Dr. Lütfi Özav, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Mustafa Kemal Paşa Amfisinde gerçekleşen konferansta Sivil Aktivist Dr. Rukiye Demir Salhiya, Filistin’de yaşadıklarını ve Filistin halkının mücadeleye bakışını anlattı.

Program Mehmet Akif İnan’ın Mescid-i Aksa şiirinin okunmasıyla başladı.

Rektör Yardımcı Prof. Dr. Osman Birgin etkinliğin açılış konuşmasında Filistin halkının yaşadıklarını ve verdikleri mücadeleyi duyurmak amacıyla Uşak Üniversitesi’nin yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Birgin, üç bin kişinin katıldığı bir yürüyüş düzenlediklerini, 11-16 Mayıs tarihlerinde Filistin’e Destek Bahar Etkinlikleri gerçekleştirildiğini anlattı.

İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Yılmaz ise Filistin’in için mücadele etmenin önemini vurguladı.

“Filistin davası bütün Müslümanların, vicdan sahibi tüm insanların davası” diyerek sözlerine başlayan Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Ayşe Gültekin, “Müslüman olmak mazlum kardeşlerimizin yanında olmayı gerektirir. Biz Filistin için elimizden gelen tüm çabayı göstereceğiz. Eylemlerle, boykotlarla, konferanslarla sesimizi duyurmaya, farkındalık oluşturmaya çalışacağız” dedi.

Yüksek lisans eğitimi almak için Filistin’e giden ilk uluslararası öğrenci olan ve Ramazan ayında Türkiye’nin bölgeden tahliye ettiği sivillerden biri olan Sivil Aktivist Dr. Rukiye Demir Salhiya, Filistin’de bulunduğu süre boyunca yaşadıklarını anlattı. 7 yıldan fazla süre bölgede kalan ve birçok çatışmaya, bombardımana şahit olan Dr. Demir Salhiya, Filistin halkının bölgeye bağlılığını ve yaşadıkları tüm zorluklara rağmen bölgeyi terk etmemelerinin sebepleri üzerinde durdu.

Gazze’de eğitim alarak İsrail’in Filistin’e uyguladığı ablukayı eğitim yoluyla delmeyi amaçladığını söyleyen Sivil Aktivist Dr. Rukiye Demir Salhiya, böyle yaparak başkalarına örnek olmayı dilediğini belirtti. Yüksek Lisans ve doktorasını Gazze’de tamamladığını, burada aldığı eğitimin Batı ve Doğuyu sentezlemek adına kendisine geniş bir bakış açısı sağladığını ifade etti. Filistinlilerin yaşadıkları toprakları ümmetin emaneti olarak gördüklerini ve bu yüzden terk etmeyi düşünmediklerinin altını çizen Dr. Rukiye Demir Salhiya, İsrail’in saldırılarının acımasızca olduğunu vurguladı. İnsanların bombalar altında mücadele ettiğini, İsrail’in savaş suçu işlediğini hedef gözetmeden kadınları ve çocukları bile kasıtlı bir şekilde öldürerek savaş suçu işlediğini ve uluslararası hukuku bile göz ardı ettiğini belirten Sivil Aktivist Dr. Rukiye Demir Salhiya, Filistin’de olduğu zaman zarfında evinin iki kere bombalandığını söyledi. Bölgede yaşayanların çok zor şartlar altına yaşamaya çalıştığını, su, gıda vb. temel ihtiyaç maddelerini ulaşımda bile pek çok güçlük çektiklerini, yakınlarını, sevdiklerini, akrabalarından pek çok kimseyi kaybettikleri, evsiz barksız kaldıkları halde hallerinden şikayetçi olmadıklarını, Filistinlilerin inançlarının çok güçlü olduğunu vurguladı.

Sivil Aktivist Dr. Rukiye Demir Salhiya, yaptığı sunumda İsrail’in işgal politikasını ve insanlara karşı acımasız tavırlarının nedenlerini hakkında da bilgiler verdi.