HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Üniversitemizde “19 Mayıs Ruhu, Gençlik ve Geleceğimiz” Konferansı Gerçekleşti
21 Mayıs 2024, Salı
Üniversitemizde “19 Mayıs Ruhu, Gençlik ve Geleceğimiz” Konferansı Gerçekleşti

Uşak Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Tarih Topluluğu tarafından 20 Mayıs tarihinde “Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a Çıkışının 105. Yılı’’ başlıklı program gerçekleştirildi.

Recep Tayyip Erdoğan Kongre ve Kültür Merkezinde yapılan ve Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz’ün konuşmacı olarak yer aldığı konferansa Rektör Vekili Prof. Dr. Lütfi Özav, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Birgin, İl Genel Meclisi Başkanı Kadir Uslu, fakülte dekanları, yüksekokul müdürleri, akademisyenler, konuklar ve öğrenciler katıldı.

Programın başlangıcında Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Meltem Altıntuğ koordinatörlüğünde hazırlanan Zeybek Gösterisi sergilendi.

Uşak Üniversitesinin gerçekleştirdiği sosyal ve kültürel faaliyetleri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Lütfi Özav, Uşak Üniversitesinin öğrencilerin gelişimine sunduğu katkıları ve yaptığı çalışmaları anlattı. Katılımlarından dolayı Prof. Dr. Mehmet Öz’e teşekkür eden Prof. Dr. Özav, gençlerin 19 Mayıs Atatürk’e Anma, Gençlik ve Spor Bayramını kutladı.  

Konuşmasında Atatürk’ün gençlik hayali olan Türk devletinin kuruluş süreci ve Türk devletini kuran gençlik ruhu hakkında bilgi veren Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Sadiye Tutsak; “Tarihte toplumların kaderlerinde köklü değişimler yapan süreçler vardır. Türk halkının geleceğine yön verilmesinde ve köklü değişim ve dönüşüm yolunun açılmasında en önemli hadise Mustafa Kemal Atatürk’ün bütün tehlikeleri göze almak suretiyle silah arkadaşlarıyla birlikte 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkmasıdır. Atatürk, çok genç yaşta sahip olduğu Türk Devleti kurma fikrine milli mücadele sonrasında Türk halkıyla birlikte muvaffak olacaktır.” dedi. Prof. Dr. Tutsak sözlerini “Türk halkının kadını, erkeği ve yaşlısıyla verdiği mücadelede kuruluş saklıdır. Bu ruhun genç nesillere aktarılması gerekiyor.” diyerek sonlandırdı.

Prof. Dr. Mehmet Öz “19 Mayıs Ruhu, Gençlik ve Geleceğimiz” konulu konferansında hem Atatürk’ün Samsun’a çıkışından önce yaşananları hem de sonrasında yaşananları anlattı. Konuşmasına 19 Mayıs öncesindeki gençlerin kurtuluş arayışını anlatarak başlayan Prof. Dr. Öz, konu ile ilgili yaşanan olaylardan örnekleri dinleyicilerle paylaştı. Birinci Dünya Savaş kaybedildikten sonra çözüm arayışına girildiğini belirten Prof. Dr. Mehmet Öz, Türk halkının kolay teslim olacak bir millet olmadığının altını çizdi. Prof. Dr. Mehmet Öz sunumunda, gençlerin 19 Mayıs Ruhunu anlamaları için Nutuk’tan da bazı alıntılar yaptı. “19 Mayıs bizim için ne ifade ediyor?” diyerek konuşmasını sürdüren Prof. Dr. Mehmet Öz, gençlerin konuşması gerektiğini ve gençlerin fikirlerinin öğrenilip önemsenmesi gerektiğini belirtti. Atatürk’ün neden 23 Nisan’ı çocuklara ve neden 19 Mayıs’ı gençlere hediye ettiğine dikkati çeken Prof. Dr. Mehmet Öz gençlere düşen görevleri anlatarak sözlerini tamamladı.

Programın sonunda Rektör Yardımcısı Osman Birgin tarafından Prof. Dr. Mehmet Öz’e üniversitemiz plaketi ve Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Sadiye Tutsak tarafından teşekkür belgesi verilip toplu fotoğraf çekildi.