HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Üniversitemizde “Endüstri 4.0- İşletmeler ve Toplum Üzerine Etkileri” Konferansı Gerçekleşti
7 Mart 2018, Çarşamba
Üniversitemizde “Endüstri 4.0- İşletmeler ve Toplum Üzerine Etkileri” Konferansı Gerçekleşti

Üniversitemiz ve Uşak Ticaret ve Sanayi Odası (UTSO) işbirliği ile “Endüstri 4.0 - İşletmeler ve Toplum Üzerindeki Etkileri” adlı konferans Üniversitemiz Recep Tayyip Erdoğan Kongre ve Kültür Merkezinde, Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Öztemel’in katılımıyla gerçekleşti.

Yoğun ilgi gören konferansa Vali Salim Demir, Belediye Başkanı Nurullah Cahan, Rektörümüz Prof. Dr. Ekrem Savaş, Vali Yardımcısı İsmail Gürsoy, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kandemir, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Saim Savaş, Prof. Dr. Ömer Karahan ile Prof. Dr. Metin Gümüş, Genel Sekreter Vekili Prof. Dr. Adem Duru, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Orhan Karalar, kurum ve sanayi kuruluşlarının temsilcileri, iş adamları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Rektörümüz Prof. Dr. Ekrem Savaş açılış konuşmasında Uşak Üniversitesi olarak temel amaçlarının entelektüel birikimleri yüksek olan değerli konuşmacıları, değerli bilim insanlarını, gazetecileri, yazarları zaman zaman konuk etmek ve böylelikle toplumumuzu, öğrencilerimizi bilgilendirmek olduğunu söyledi. Rektörümüz, bugün uzun zamandır üzerinde tartışılan Endüstri 4.0 üzerine Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi kıymetli hocamız Prof. Dr. Ercan Öztemel’i ağırlamaktan mutluluk duyduklarını ifade ederek “Endüstri 4.0 önemli bir konu. Burada bulunan herkesin ilgi ile dinleyeceğini düşünüyorum. Biz Uşak Üniversitesi olarak bu konuda üzerimize düşen her şeyi yapmaya hazırız.”dedi.

UTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Selim Kandemir ise yaptığı konuşmada geleceğin ve dönüşümün konuşulacağı programda Endüstri 4.0 devriminin ülkemiz ve ilimiz açısından da önemini hep beraber görme imkanı bulacağımızı belirterek sanayi işbirliği alanında yol haritası oluşturulması adına şehirdeki tüm paydaşlar ile ortak hareket edebilme kabiliyetine sahip olunması gerektiğini ve Uşak Ticaret ve Sanayi Odası olarak üzerlerine düşen görevi yapmaya, çalışmalara katkı sağlamaya hazır olduklarını aktardı.

Belediye Başkanı Nurullah Cahan Uşak'ın ilkler şehri ve gelişimini sanayi ile sürdüren ve sürdürecek olan bir şehir olduğunu ifade ederek ''Üniversitemiz bu sanayileşmede inşallah bir dinamik olacak. Sayın Rektörüme bunun bir başlangıcı olarak böyle bir organizasyon yapıldığı için teşekkür ediyorum. Türkiye’de ve alanında etkin misafirlerimizin siz değerli öğrencilerimizle ve sanayicilerimizle buluşturulması üniversitemizin de aktörlüğünün en iyi göstergesi. Onun için bundan sonraki süreçlerde de Uşak Belediyesi olarak biz hem üniversitemizin hem de sivil toplum kuruluşları ile birlikte sanayicilerimizin yanında olduğumuzu belirtmek istiyorum. Uşak tarihi ve kültürel değerleri ile bir hazineye sahip. Ulubey Kanyonları, Karun Hazineleri, Blaundus Antik Kenti. Bunların yanında ata sporumuz cirit,seramik sektörü, dünya markası halı ve bu gelişimi tetikleyen olarak tekstil. Üç tane organize sanayimiz var ve ciddi anlamda çalışan işçilerimiz var. İşsizlik oranında Türkiye’de en az iller arasındayız. Bu durum sanayimizin gelişmişliğinden ve özellikle de yatırımcılarımızın cesaretinden. Ben hep şunu ifade ediyorum, Uşaklı, girişimci bir kabiliyete sahip, cesur ve yeniliğe açık. İnşallah bunu Üniversitemiz, Valiliğimiz, Belediyemiz, Ticaret Odamız, diğer sivil toplum kuruluşlarıyla üst perdelere çıkaracağız.''dedi.

Vali Salim Demir açılış konuşmasında Uşak'ta sanayi-bilim buluşmasının yapılması için bu salon da dahil olmak üzere birçok salonda çok değişik etkinlikler icra edildiğini söyledi. Sanayi ile bilimin buluşması ve beraber olmasını ifade eden Endüstri 4.0 ile ilgili programın hayırlı ve uğurlu olmasını dileyen Vali Salim Demir  ''Kıymetli Hocamızın konferansta aktaracağı bilgilerin sanayicilerimize, akademisyenlerimize ve öğrencilerimize sağlıklı açılımlar sağlamasını diliyorum. Sevgili gençler, sanayicilerimiz, üniversitemizin değerli hocaları, artık bugün itibariyle rekabet edebilmek için Endüstri 4.0 kullanmamız, anlamamız ve uygulamamız ve teknoloji ile sanayiyi buluşturmamız gerekiyor. Bunun da olmazsa olmazları sözün başında da söylediğimiz gibi sanayi bilim buluşmasını gerçekleştirebilmektir. Bu duygu ve düşüncelerle konferansın, bundan sonra üniversitemizde ve ilimizde icra edilecek olan tüm etkinliklerin gelişmemize, kalkınmamıza, ilerlememize hizmet etmesini diliyorum. Hepinizi sevgi ve saygı ile selamlıyorum.''dedi.

Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Öztemel sunumunda son  zamanlarda yoğun olarak gündemi meşgul eden Dördüncü Endüstriyel Devrim ve bunun hem işletmeler hem de toplum üzerindeki etkisinin bir değerlendirmesini yaptı. Modern dünyanın parolasının değişim olduğunun altını çizen Prof. Dr. Ercan Temel, dimamik ortamlarda ve değişen çevre şartlarında (özel ya da kamu, imalat yapan veya hizmet üreten...) kurumların; Tüm paydaşların katılımıyla aynı amaçlar doğrultusunda gerek duyulan hizmetleri en etkin biçimde üretebilmeleri, her geçen gün bir önceki günden daha iyi olmaları, modern ve teknolojik gelişmelerle barışık bir şekilde sınırlı kaynakları en verimli şekilde kullanabilmeleri için sistematik olarak kendilerini yenilemeleri ve değişim sürecini yönetmelerinin kaçınılmaz göründüğünü söyledi.Toplumsal dönüşüme bakıldığında önce tarım toplumu, sonra endüstriyel toplum, sonrasın da ise bilgi ve inovasyon toplumu şeklinde dönüşümün olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ercan Öztemel teknolojik değişim, metodta değişim, yönetimde değişim, planlamada değişim, müşteri ihtiyacında değişim, makineleşmede değişim, yönetim bilişim teknolojilerinde değişim, odaklanmada değişim ve robotlardaki değişimde bilgiye olan ihtiyacın artarak devam ettiğini belirtti. Sistemlerin küçüldüğünü, marifetlerin büyüdüğünü, günümüzde akıllı telefonların buna örnek olduğunu aktaran Prof. Dr. Ercan Öztemel ''Toplumsal değişim ve dönüşüm kaçınılmazdır. Değişimi sürekli görmek ve izlemek bilgi toplumunun temel gereğidir. Marifet olan değişimi izlemek değil peşinden sürükleyebilmektir. Bilgi toplumundan inovasyon toplumuna oradan da hikmet toplumuna geçişin çalışmalarını şimdiden başlatmak gerekmektedir. Yarışta önde olmak kolay ama önde kalmayı muhafaza etmek çok zordur. Başarılı olmanın koşulu 3F'nin (farklılık oluşturmak, fayda üretmek ve fark etmek) yaygınlaştırılmasıdır. Toplumsal dönüşüm kafalarda başlamalı öneri yağmuru ile devam etmelidir. Üniversitelerde bilgi toplumu stratejisi bu kapsamda oluşturulmalıdır.''dedi.

Prof. Dr. Ercan Öztemel sunumunun ardından konuyla ilgili soruları yanıtladı.

Konferans  Vali Salim Demir, Rektörümüz Prof. Dr. Ekrem Savaş ve UTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Selim Kandemir'in Prof. Dr. Ercan Öztemel'e plaket vermesiyle sona erdi.

fotoğraflar için tıklayınız