HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Uşak Üniversitesinde “27 Mayıs Darbesi” Konuşuldu
30 Mayıs 2023, Salı
Uşak Üniversitesinde “27 Mayıs Darbesi” Konuşuldu

Uşak Üniversitesi tarafından “27 Mayıs Darbesi” konulu söyleşi 26 Mayıs tarihinde Uşak Üniversitesi Youtube kanalından canlı olarak yayınlandı. Moderatörlüğünü Uşak Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sadık Sarısaman’ın yaptığı söyleşide Uşak Üniversitesinden Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Filiz Çolak ve Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Feyza Kurnaz Şahin; Demokrat Partisi’nin iktidara gelmesinden Yassıada’da yaşananlara kadar ayrıntılı olarak 27 Mayıs Darbesini anlattılar. 

Doç. Dr. Feyza Kurmaz Şahin, 27 Mayıs Darbesi’ne giden süreç ile ilgili bir sunum yaptı. Kurnaz Şahin, konuşmasına Demokrat Partisi’ni iktidara getiren süreci anlatarak başladı. “Darbeyi anlamak için darbeden önceki 10 yıla bakmak gerekli” diyen Doç. Dr. Kurnaz Şahin, Demokrat Partisi’nin iktidarı boyunca Türkiye’de ve dünyada yaşanan gelişmelerin iç siyasete etkilerini ve darbenin nasıl yaşandığını dile getirdi. 

Prof. Dr. Filiz Çolak ise Yassıada yargılamaları ve sonrasında yaşananlar hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Prof. Dr. Çolak; Başbakan Adnan Menderes, Cumhurbaşkanı Celal Bayar ile birlikte diğer Demokrat Partililerin ve hatta Demokrat Partili kadın milletvekillerinin adada çektikleri sıkıntıları ve yargılama esnasında yaşananları dinleyicilerle paylaştı. Prof. Dr. Çolak, mahkumların adada zorlu bir süreç geçirdiklerini söylerken yargılamanın başlamasının da çok uzun sürdüğünü belirtti. Prof. Dr. Filiz Çolak, yaptığı sunumda Yassıada’da Demokrat Partisi’nin iktidardayken yaptığı tüm faaliyetlerinin yargılandığını ifade etti.

Moderatör Prof. Dr. Sadık Sarısaman Türkiye’de bir daha darbe yaşanmaması ve demokrasinin bütün kurum ve kurallarıyla içselleştirilmesi ve işlemesi dileklerinde bulunarak söyleşiyi sonlandırdı.