HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Uşak’ta ilk kez TAVI İşlemi Uşak Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapıldı
4 Ocak 2023, Çarşamba
Uşak’ta ilk kez TAVI İşlemi Uşak Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapıldı

Uşak’ta ilk kez Transcatheter Aortic Valve Implantation- TAVI (kasıktan girilerek kalp kapağının ameliyatsız değiştirilmesi) işlemi Uşak Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özkan Candan tarafından yapıldı.

Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, “Ülkemizde son yıllarda uygulanan Transcatheter Aortic Valve Implantation- TAVI (kasıktan girilerek kalp kapağının ameliyatsız değiştirilmesi) işlemini ilk kez Uşak’ta yapan ekibimizi tebrik ediyorum. Hastamıza da acil şifalar diliyorum. Uşak Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gelen tüm hastalarımız emin ellerde olduklarını bilsinler. Hocalarımızın akademik bilgileri ve hastanemizin teknik donanımı sayesinde hastalarımız gerekli tedaviyi olarak hastanemizden ayrılırlar.” dedi.

 TAVI ile iyileşme süresi kısalıyor

Baş dönmesi ve kısa mesafe yürürken oluşan göğüs ağrısı şikâyetiyle gelen 77 yaşındaki hastaya yapılan tetkiklerinde aort kapağında ileri düzeyde darlık oluştuğunun tespit edildiğini belirten Uşak Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özkan Candan yapılan işlemle ilgili şu bilgileri verdi: “Kapağa girişim yapılması planlandı. Hasta için en uygun yöntemin TAVI olduğuna karar verdik. TAVI işlemi tam teşekküllü anjiyografi veya kateter laboratuvarında özel eğitimli girişimsel kardiyoloji doktorları, anestezi ekibi, hemşireler ve teknisyenlerden oluşan bir ekip tarafından yapılır. Aort kapağı kalbimizin sol karıncık ve aort damarı arasında bulunan ve kalpten kanın ileriye doğru tüm vücuda pompalanmasında görev alır. Bazen doğumsal bozukluklar çoğu zamanda yaşlanma ile birlikte kapağın yapısı bozulur, kireçlenmeye başlar ve kapak görevini yapamaz hale gelir. Hastalarda şikâyet gelişmeye başlar. Özelikle bayılmalar, baş dönmeleri, çabuk yorulma, nefes darlığı ve göğüs ağrıları en sık şikâyetlerdir. Ne yazık ki ilaç tedavisi aort darlıklarında faydalı bulunmamıştır ve aort darlıklarının en önemli tedavisi kapağın değiştirilmesidir. Uzun yıllardır kapak değişimi göğüs kafesinin kesildiği, narkoz verilerek hastanın uyutulduğu, hastanın kalbinin işlem esnasında tam olarak durdurulduğu ve kalbin akciğer makinasına bağlandığı bir cerrahi yöntemle yapılmaktadır. Bu klasik yöntemde hasta günlerce yoğun bakımda kalmakta, enfeksiyon gelişimine meyil oluşmakta, hastanın göğüs duvarında büyük bir kesi yarası olmakta ve iyileşmesi aylarca sürmektedir. Hastanın yaşam konforu ve kalitesi aylarca bozmaktadır. Dünyada 15 yıldır ülkemizde ise 8-10 yıldır aort kapak değişimi ameliyatsız yöntemle yapılmaya başlanmıştır. Bu yöntemde angiografi laboratuvarında genellikle kasık damarından angiografi işlemine benzer bir yaklaşım ile yapılmaktadır. Bu yöntemin avantajları hastaya tam narkoz verilmediğinden uyanma süresi çok kısalmaktadır. Ayrıca hastanın göğüs kafesinde herhangi bir kesi izi yoktur ve bundan dolayı iyileşme süresi çok kısa olduğundan yoğun bakım kalış süreleri çok kısalır ve enfeksiyon riski son derece azalmaktadır.”    

Bu yeni yöntemin TAVİ(Transcatheter Aortic Valve Implantation) her hasta için uygun olmadığını ifade eden Doç. Dr. Candan “Hastanemizde kardiyoloji, kalp damar cerrahisi ve anestezi uzmanından oluşan bir ekip tarafından uygunluğu değerlendirilmekte ve özelikle açık kalp cerrahinin uygun olmadığı veya yüksek riskli olduğu hastalarda yapılmaktadır.”dedi.