HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / ‘Akif’i Anlamak’ Adlı Konferans Gerçekleştirildi
29 Aralık 2022, Perşembe
‘Akif’i Anlamak’ Adlı Konferans Gerçekleştirildi

“20-27 Aralık Mehmet Akif Ersoy’u Anma Haftası” kapsamında Uşak Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından “Akif’i Anlamak” adlı konferans gerçekleştirildi.

Uşak Üniversitesi Mustafa Kemal Paşa Amfisinde 27 Aralık 2022 tarihinde yapılan konferansta Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Sarı, Mehmet Akif Ersoy’un hayatını ve eserlerini anlattı.

Prof. Dr. Mehmet Sarı, İstiklal Marşımızın ve istiklalimizin önderi Mustafa Kemal Atatürk ile beraber, el ele vererek ülkemizin kurtuluşuna büyük katkıları olan Mehmet Akif Ersoy’un vefatının 86. sene-i devriyesinde onu ve onun gibi büyüklerimizi rahmetle yâd ettiklerini belirterek “Etkinliğimizin ismi ‘Akif’i Anlamak’. Anlamak ve tanımak. Bu iki kelime çok ince bir çizgiyle birbirinden ayrılır. Tanımak, dışa ve şekle yönelik iken anlamak öze yöneliktir. Biz yıllardan beri büyüklerimizi tanımaya çalıştık, pek anlama yönüne yaklaşmadık. Anlama meselesi, kişinin eserlerini okumak ve yorum yapmakla mümkün olmaktadır. Büyüklerimizi tanımanın yanı sıra anlamamız da gerekir. Bugünkü etkinliğimizin buna vesile olmasını diliyorum” dedi.

Mehmet Akif’in eserlerinde üzerinde durduğu konulara değinen Prof. Dr. Sarı “Akif’in ısrarla üzerinde durduğu konular vardır. Bunlardan öne çıkanlar; gençlik, hürriyet, çalışmanın ve okumanın önemi, haksızlığa başkaldırma, cahillik, ilim ve marifet konularıdır.” ifadelerini kullandı.

Mehmet Akif’in, Âyet Meâli (Yûsuf, 87) adlı şiirini okuyan Prof. Dr. Mehmet Sarı, bu şiirinde Akif’in ümit ve azim üzerine durduğunu ve karamsarlıktan uzak durmak gerektiğini belirtiğini ifade ederek gençlerin Mehmet Akif’i ve diğer büyüklerimizi anlamalarının çok önemli olduğunun altını çizdi.

Etkinlik soruların cevaplanmasının ardından sona erdi.