HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Mübadele ve Kimlik Konferansı Gerçekleştirildi
10 Haziran 2022, Cuma
Mübadele ve Kimlik Konferansı Gerçekleştirildi

Uşak Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından "Mübadele ve Kimlik" konulu konferans gerçekleştirildi.

Mustafa Kemal Paşa Amfisinde yapılan konferansa Yeditepe Üniversitesi Fransızca Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gökçe Bayındır Goularas konuşmacı olarak katıldı.

Konferansın açılışında konuşan Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Pınar Çağlayan, Yeditepe Üniversitesi Fransızca Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü ile ortak konferans ve yayınlar başta olmak üzere birçok alanda akademik faaliyetler yürüttüklerini belirterek, bu faaliyetlerin üniversitelerarası işbirliğinin güzel bir örneği olduğunu ifade etti.

Konferansta Doç. Dr. Gökçe Bayındır Goularas, katılımcılara Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi Anlaşması ile ilgili bilgi verdikten sonra, mübadil kavramının muhacir kavramından farklarına ve mübadil olmanın iki ülkenin anlaşması yolu ile resmi bir nüfus değişiminin öznesi olmak anlamına geldiğine işaret etti. Türkiye’ye gelen mübadillerden özellikle Osmanlı Devleti’nin Selanik vilayetinden gelenlere ilişkin araştırmasının bulgularını paylaşan Goularas, mübadillerin gözünde Selanik’in Atatürk, Atatürk’ün doğduğu ev, Beyaz Kule ve liman şehri olarak betimlendiğini ve kimliklerinde bu imgeler ile yer ettiğini anlattı.

Türkiye’de Selaniklilerin bir mübadil olarak oluşturdukları kimlikten ve bu kimliğin özelliklerinden bahseden Goularas, Selanik mübadillerinin hem Türkiye’de yaşayan toplumla farklılıkların en aza indirilmesi hem de özgün kimliklerinin korunabilmesi için ortaya koydukları kimlik stratejilerinin olduğunu ifade etti. Goularas, özellikle 2000’li yılların başından itibaren iki ülkedeki mübadillerin karşılıklı ziyaretlerinin arttığına dikkat çekerek, söz konusu kültürel etkileşimin günümüzde de artarak devam ettiğini belirtti.

Konferanstan sonra Uşak Üniversitesi İİBF Dekanı Nihat Batmaz’ı ziyaret eden Goularas’a Batmaz tarafından bir teşekkür belgesi takdim edildi.