HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Uşak Üniversitesinde Dünya Engelliler Haftası Kapsamında Farkındalık Etkinlikleri
19 Mayıs 2022, Perşembe
Uşak Üniversitesinde Dünya Engelliler Haftası Kapsamında Farkındalık Etkinlikleri

Uşak Üniversitesinde Dünya Engelliler Haftası kapsamında farkındalık etkinlikleri gerçekleştirildi. Engelsiz Birim Koordinatörlüğü ve Özel Eğitim Topluluğu işbirliği ile düzenlenen etkinlikler, 17-18 Mayıs tarihleri arasında ‘Engellendiğimizin Farkında Mısın? Engel Olma, Duyarlı Ol!’ temasıyla gerçekleştirildi.

İki gün süren etkinliklerin ilk gününde; Uşak Üniversitesi Bir Eylül Kampüsünde pankartlarla farkındalık yürüyüşü yapılırken, konser alanında özel gereksinimli öğrencilerin hazırladığı şiir ve müzik dinletisi USDEM orkestrası eşliğinde izleyicilerle buluştu. Etkinlik kapsamında açılan ‘Ya Sen de Engelli Olsan’ temalı bilgilendirme ve deneyimleme standlarında, katılımcılara, görme, işitme, bedensel yetersizlik, öğrenme güçlüğü, dil ve konuşma bozukluğu gibi farklı yetersizlik alanlarında özel gereksinimli bireylerin hayat koşulları deneyimleyebilecekleri etkinlikler gerçekleştirilken, Tıp Fakültesi öğrencilerinin açtığı diyabet standında katılımcılara kan şekeri ölçümü yapıldı.

Etkinliğe, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Mustafa Öntuğ, Engelsiz Birim Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Şule Güçyeter, akademisyenler, idari personeller ve çok sayıda öğrenci katıldı. Açılışta konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Mustafa Öntuğ, üniversite yönetimi olarak özel gereksinimli bireylerle yakın diyalog içinde olduklarını belirterek, Uşak Üniversitesinin erişilebilir üniversite çalışmalarının hız kesmeden devam ettiğini söyledi. Özel gereksinimli bireylerin her alanda hayatlarını kolaylaştırmak adına çalışmalar yaptıklarını aktaran Prof. Dr. Öntuğ, iki gün sürecek etkinliklerin temel hedefinin, bu bireylerin hayat koşullarının daha iyi anlaşılmasını sağlamak ve toplumdaki tüm bireyleri bilinçlendirerek insanların bu konuda duyarlılık düzeylerinin arttırılması olduğunu ifade etti.  Öntuğ, “Üniversitemizin ‘Engelsiz Üniversite’ kapsamında yaptığı çalışmalar, YÖK ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ödüllendirilmektedir. YÖK’ün bayrak ödüllerini birimlerimizin pek çoğu kazandı. Ayrıca 16 Mayıs’ta Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesinin ev sahipliğinde yapılan II. Erişilebilir Kütüphaneler Çalıştayı’nda, üniversitemiz Prof. Dr. Fuat Sezgin Kütüphanesi, “Erişilebilirlik Belgesini ve Bayrağını” kazandı. Bu başarılarımız artarak devam edecektir. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Engelsiz Birim Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Şule Güçyeter, Uşak Üniversitesi olarak gerçekleştirdikleri tüm etkinliklerde “engelli” kavramı yerine “özel gereksinimli birey” kavramı kullanmayı tercih ettiklerini, yetersizlikten kaynaklı özel gereksinimli olarak ifade edilen bireylerin engelli değil ‘engellenme olasılığı yüksek bireyler’ olduğunu belirterek etkinliklere katılan ve destek olan herkese teşekkür etti.

Etkinliğin ikinci gününde, Uşak Üniversitesi Sergi Salonunda özel gereksinimli öğrencimiz Teslime Nur Aytekin’in karakalem ve akrilik tuval çalışmalarından oluşan eserlerinin yer aldığı sergi açılırken, kampüs sinema salonunda ‘Engelsiz Film İzleme’ etkinliği gerçekleştirildi.