HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Rusya-Ukrayna Savaşı ve Montrö Boğazlar Sözleşmesi Konuşuldu
22 Mart 2022, Salı
Rusya-Ukrayna Savaşı ve Montrö Boğazlar Sözleşmesi Konuşuldu

Uşak Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından "Uluslararası Hukuk Çerçevesinde Rusya-Ukrayna Savaşı ve Montrö Boğazlar Sözleşmesi" adlı seminer çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.

Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Pınar Çağlayan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen etkinliğe Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Prof. Dr. Funda Keskin Ata ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Tamer Kaşıkçı konuşmacı olarak katıldı.

Dr. Öğr. Üyesi Tamer Kaşıkçı, eylemlerin uluslararası hukuk açısından nasıl tanımlandığına değinerek Birleşmiş Milletler Antlaşması’nın 2’inci maddesi 4’üncü fıkrasında yer alan “Devletlerin kuvvet kullanma yasağının” Rusya tarafından yine aynı antlaşmanın 51’inci maddesinde yer alan meşru müdafaa hakkı çerçevesinde yorumlandığını ve böylece Ukrayna'ya savaş açıldığını dile getirdi. Rusya’nın söz konusu meşru müdafaa gerekçelerinin Batılı ülkeler başta olmak üzere diğer devletler tarafından genel kabul görmediğinin altını çizen Kaşıkçı, krizin bu nedenle büyüdüğünü belirtti.

Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaştaki önemine değinen Prof. Dr. Funda Keskin Ata ise Türkiye'nin konumu itibariyle de stratejik bir öneme sahip olması nedeniyle Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin geniş kapsamlı ve özel bir sözleşme olduğunu, gerektiğinde Türkiye'nin Boğazlar’ı savaş gemilerine tamamen kapatma yetkisine sahip olduğunu aktardı.

Konferans, soruların cevaplanmasının ardından sona erdi.