HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Uşak Üniversitesinde Karabağ Zaferi Sonrası Hocalı Soykırımı Değerlendirildi
2 Mart 2022, Çarşamba
Uşak Üniversitesinde Karabağ Zaferi Sonrası Hocalı Soykırımı Değerlendirildi

Uşak Üniversitesi Azerbaycan Kültürünü Tanıtma Topluluğu tarafından “Karabağ Zaferi Sonrası Hocalı Soykırımının Değerlendirilmesi” adlı çevrimiçi konferans gerçekleştirildi.

 

 

Uşak Üniversitesi YouTube kanalından canlı yayınlanan etkinliğe Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, konuşmacılar Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Reşat Memmedov, Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili Ganire Paşayeva, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Toğrul İsmayıl, etkinlik moderatörü Uşak Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Mustafa Öntuğ, Azerbaycan Kültürünü Tanıtma Topluluğu danışmanı Dr. Öğretim Üyesi Naib Alakbarov, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Açılış konuşması yapan Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, konferansın gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek 30 yıl önce Hocalı’da yapılan soykırımda şehit olan tüm soydaşlarımızı rahmetle andığını söyledi. Rektör Savaş; “Böyle anlamlı bir günde sizlerle birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum. Azerbaycan 8 Kasım 2020 Karabağ zaferiyle işgal edilmiş topraklarını geri aldı ve gücünü gösterdi’’dedi. Hocalı Soykırımını unutmayacaklarını ve unutturmayacaklarını söyleyen Prof. Dr. Savaş, etkinliğe katılan kıymetli konuşmacılara teşekkür ederek verecekleri bilgilerin önemine değindi.

Moderatörlüğünü Uşak Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Mustafa Öntuğ’un yaptığı etkinlikte konuşmacılar ‘Karabağ Zaferi Sonrası Hocalı Soykırımının Değerlendirilmesi’ başlığı altında düşüncelerini aktararak soruları cevapladılar.

Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili Ganire Paşayeva, gençlerde tarih şuurunun güçlenmesi adına bu tür etkinliklerin çok önemli olduğunun altını çizerek, 30. yılında Hocalı Soykırımı ile ilgili böylesi bir konferansı düzenleyen Uşak Üniversitesine teşekkür etti. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Dünya beşten büyüktür’ sözünü hatırlatan Paşayeva, Karabağ Zaferinin Türkiye-Azerbaycan dayanışmasıyla elde edildiğini ve Karabağ’ın geri kazanılmasıyla Türk Dünyasının çok büyük güç elde ettiğini belirtti.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ise akademisyenler olarak Hocalı Soykırımı hakkındaki haklı davayı anlatan etkinlikler yaparak, gençlere anlatarak, hafızalarda yer ettirilmesi, unutturulmaması gerektiğini belirterek Hocalı Soykırımı şehitlerine Allah’tan rahmet diledi. Hocalı Katliamı’nın unutulmaması gereken bir hadise olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ünüvar “Birleşmiş Milletler Soykırım Bildirisine göre soykırımın tarif edildiği 5 tane madde var ve Hocalı bu 5 maddenin hemen hemen hepsini kapsayan bir soykırımdır. Hayatını kaybeden insan sayısı 630 diye kayıtlara geçmiş fakat yaklaşık 4000’e yakın kayıp yaşanmıştır.”ifadelerini kullandı.

Türkiye Cumhuriyetine, Azerbaycan’a olan desteklerinden dolayı teşekkür ederek sözlerine başlayan Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Reşat Memmedov, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin devletler için örnek olduğunu belirtti. Hocalı Katliamı için özel programlar düzenlenmesinin önemli olduğunun altını çizen Reşat Memmedov, konuşmasında Azerbaycan ve Türkiye arasındaki ilişkilerden, soykırım ve dış ilişkilerde izlenmesi gereken politikalardan bahsetti.

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Toğrul İsmayıl ise yaptığı konuşmada Karabağ Zaferi ve Hocalı Soykırımı ile ilgili ayrıntılı bilgiler aktardı. Prof. Dr. İsmayıl “Hocalı Soykırımı, Azerbaycan Türklerine yönelik etnik temizleme amacıyla yapılmıştır. Türkleri o bölgeden yok ederek kültürlerinin, yaşam tarzlarının yerine yenisini getirmeyi amaçlamışlardır. Tüm bunlar, dış güçlerin planlamış olduğu üzerinde düşünülmüş çalışmalardır. Karabağ Zaferiyle işgal edilmiş topraklarımızı geri aldık. Türkiye’nin Azerbaycan’a verdiği ve vermeye devam ettiği çok boyutlu destekten dolayı teşekkür ederiz.’’şeklinde konuştu. Prof. Dr. İsmayıl ayrıca son dönemde Ukrayna ve Rusya arasında gerçekleşen savaşa da değinerek bu konuda Türkiye ve Azerbaycan’ın sağduyulu hareket ettiğini sözlerine ekledi.