Ana Sayfa / Haberler / Yüksek Enerjili Serbest Elektron Lazerlerinin Tasarımı ve Optimizasyonu Konferansı Gerçekleşti
10 Aralık 2021, Cuma

Uşak Üniversitesi Enerji, Çevre ve Sürdürebilirlik Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından  çevrimiçi olarak “Yüksek Enerjili Serbest Elektron Lazerlerinin Tasarımı ve Optimizasyonu” konulu konferans gerçekleştirildi.

Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Bora Ketenoğlu’nun konuşmacı olarak yer aldığı ve çevrimiçi yapılan konferansa akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Doç. Dr. Bora Ketenoğlu yaptığı sunumda ışınım kaynakları ve bunların birbirlerinden farkları ile ilgili bilgi verdi. Işınım kaynakları arasında parlaklık açısından en güçlü olanın ‘serbest elektron lazerleri olduğunu vurgulayan Ketenoğlu parlaklık açısından diğer ışınım kaynaklarına göre daha yüksek güce sahip olan serbest elektron lazerlerinin, malzemelerin moleküler yapısını çok iyi bir şekilde inceleme olnağı sunduğunu belirtti. Yüksek enerjili serbest elektron lazeri üretebilmek için hızlandırıcıların ve undulatörlerin kullanılması gerektiğini aktaran Doç. Dr. Ketenoğlu Almanya’nın Hambur şehrinde çalışmakta olan X-ışını Serbest Elektron Lazeri Tesisi olan European XFEL tesisi ve bu tesiste üretilen X-ışını Serbest Elektron Lazerinin özelliklerini anlatarak serbest elektron lazerlerinin çevre ve enerji, fizik, kimya, biyoloji, genetik, yaşam bilimleri, malzeme bilimi, astro-fizik ve çok sayıda mühendsilik bilimi alanında geniş bir uygulama alanına sahip olduğundan bahsetti.

Konferans Doç. Dr. Bora Ketenoğlu’nun soruları cevaplamasının ardından sona erdi.