HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / “Türkiye’de Genç Mülteciler” Semineri Gerçekleştirildi
16 Haziran 2021, Çarşamba
“Türkiye’de Genç Mülteciler” Semineri Gerçekleştirildi

Uşak Üniversitesi Göç Araştırmaları ve Siyaset Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “Göç Seminerleri” kapsamında “Türkiye’de Genç Mülteciler” adlı seminer gerçekleştirildi. Çevrimiçi olarak yapılan seminerde Yaşar Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. M. Gökay Özerim konuşmacı olarak yer aldı.

Konuşmasında, Türkiye’deki genç mültecilerin, her iki toplum arasında önemli bir köprü işlevi gördüğünü belirten Doç. Dr. Özerim, gençliğin ve sivil toplum kuruluşlarının, mültecilerin ev sahibi toplum ile diyalog geliştirmelerinde ve entegrasyon sürecinin daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde yürütülmesinde oldukça önemli olduklarını ifade etti. Mülteci gençlerin içinde yaşadıkları topluma uyum sağlayamadıkları ve temel ihtiyaçlarını bile tam olarak karşılayamadıkları durumlarda gittikçe marjinalleştiklerini dile getiren Özerim, bu durumun hem mülteciler hem de ev sahibi toplumun huzur ve refahı için bir sorun teşkil edebileceğinin de altını çizdi.

UNFPA ve Toplum Gönüllüleri Vakfı ile uluslararası koruma ve geçici koruma altındaki mülteci gençler üzerine bir araştırma yürüttüklerini söyleyen Özerim, bu gençlerin istihdam, eğitim, sosyal uyum, sağlık, yaşam kaygıları, hizmet beklentileri ve gençlik algıları hakkında elde ettikleri bulguları paylaştı. Özerim, mülteci gençlerin büyük çoğunluğunun özellikle yükseköğrenime erişimleri noktasında sıkıntı yaşadıklarını ve bu durumun ana nedenlerinin, çalışmak zorunda olmaları ve ailevi sorumlulukları olduğunu belirterek, iş bulma konusunda en çok yaşadıkları sorunların başında ise dil güçlüğü ve iş fırsatlarının azlığı olduğunu söyledi.

Mülteci gençlerin yüzde 30’nun ev sahibi toplum ile ilişkilerini “iyi” olarak nitelendirdiklerini belirten Özerim, mülteci gençlerin başta sağlık olmak üzere, eğitim ve istihdam gibi alanlarda hizmet beklentileri olduğunu da vurguladı.

Etkinlik soruların cevaplanmasının ardından sona erdi.