HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / “Gagauz Türkleri: Dil ve Kültür” Konulu Etkinlik Gerçekleştirildi
15 Haziran 2021, Salı
“Gagauz Türkleri: Dil ve Kültür” Konulu Etkinlik Gerçekleştirildi

Uşak Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürlüğü tarafından “Gagauz Türkleri: Dil ve Kültür” adlı online etkinlik gerçekleştirildi.

 

Uşak Üniversitesi YouTube kanalından canlı yayınlanan ve Moderatörlüğünü Türk Dünyası Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Doç. Dr. Meriç Güven’in yaptığı etkinlikte Moldova-Gagavuzya Komrat Devlet Üniversitesi Milli Kültür Fakültesi Gagauz Filolojisi ve Tarih Bölümü Öğretim Üyesi, Şair Dr. Güllü Karanfil konuşmacı olarak yer aldı.

Etkinliğe Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, Moldova-Gagavuzya Komrat Devlet Üniversitesi Rektörü Dr. Sergey Zakharia, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 

Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, Gagauz Türkü kardeşlerimizle böylesi bir etkinlikte bir araya gelmekten dolayı mutlu olduklarını belirterek, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Uşak Üniversitesinin, bilimsel anlamda, üniversite-şehir ve üniversite-sanayi işbirliklerinde, bölgesindeki en iyi üniversitelerden biri olduğunu söyleyen Rektör Savaş, “Komrat Devlet Üniversitesi ile işbirliği içinde bulunmak istiyoruz. Mevlana Değişim programı ile bunu gerçekleştirebiliriz. Pandemi sona erdikten sonra, sizleri Uşak Üniversitesinde yüz yüze ağırlamaktan mutluluk duyarız. Etkinliğin faydalı olacağına inanıyorum. Katılımlarınız için tekrar teşekkür ediyorum.”şeklinde konuştu.

Komrat Devlet Üniversitesi Rektörü Dr. Sergey Zakharia ise etkinlik dolayısıyla bir araya gelmekten mutluluk duyduklarını ifade ederek iki üniversite arasında yapılacak işbirliğinin çok faydalı olacağına inandığını söyledi.

Etkinlikte Dr. Güllü Karanfil, kronolojik biçimde Gagauz tarihi, Gagauz Türklerinin dili ve kültürü hakkında bilgiler verdi. Dr. Karanfil, Gagauz Türkçesinin de tıpkı Türkiye Türkçesi gibi Güney-Batı Oğuz Türkçesi içinde yer aldığını ve aynı dilsel özellikleri taşıdığını belirterek, dil ve edebiyat alanında karşılıklı çalışmalar yapılmasının faydalı olacağını dile getirdi.

Etkinlik soruların cevaplandırılmasının ardından sona erdi.