HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Milli Mücadelenin 102. Yılı Kutlandı
24 Mayıs 2021, Pazartesi
Milli Mücadelenin 102. Yılı Kutlandı

Uşak Üniversitesi tarafından 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla ‘‘Mehmet Akif’in Gençlik İdeali: Asım’ın Nesli’’ adlı online konferans gerçekleştirildi.

Moderatörlüğünü Dr. Öğretim Üyesi Emre Vadi Balcı’nın yaptığı etkinlikte Uşak Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Can konuşmacı olarak yer aldı.

Dekan Prof. Dr. Can, 19 Mayıs’ın birliğin ve dirliğin sembolü, kutlu bir yürüyüşün ilk adımı olduğunu söyleyerek, ''19 Mayıs Türk Milletinin yeniden tarih sahnesine çıkışının adıdır. 19 Mayıs gençliğimizin ve geleceğimizin teminatıdır. 19 Mayıs’ı bir bayram olarak Türk gençliğine armağan eden büyük önder Mustafa Kemal Atatürk ve tüm istiklal harbi şehitlerine ve vatan için, bayrak için, millet için canını cananını feda eden bütün şühedaya, manevi huzurlarında, yüce Allah’tan rahmet diliyorum.’’dedi.

Prof. Dr. Can, Mehmet Akif Ersoy’un hayatından ve onun gençlik idealinden bahsetti. Mehmet Akif’in gençlik idealinin Asım’ın Nesli olduğuna dikkat çeken Can, ‘‘Asımın nesli istikbalimizdir, istiklalimizdir. Asımın nesli geleceğimizdir, bizim neslimizdir. Asımın nesli imanımızdır, irfanımızdır. Asımın nesli ahlakımızdır, vicdanımızdır. Asımın nesli ruhumuzdur, kalbimizdir. Velhasıl, Asımın nesli ebed müddet varlığımızdır. Mehmet Akif’in manevi huzurunda kendi yazdığım bir şiir okumak istiyorum. Şiirimin ismi ‘MEHMET AKİF’E SELAM OLSUN’.

Ben ezelden beridir, Akif ve Safahat’a hayran olmuşum

Verdiği yüce duygularla mana alemine seyran olmuşum

Bayrak olup sancak olup bu dünyaya devran olmuşum.

Bayrak için bir değil bin canım feda olsun.

Varlığım Türk varlığına armağan olsun

Asımın nesli demiştin, her nesil yeniden doğmuşum

Kendi varlığımı vatanın kutsal varlığında bulmuşum

Vatana, Millete, Devlete, Bayrağa kurban olmuşum

Vatan için bir değil bin canım feda olsun.

Varlığım Türk varlığına armağan olsun

Mabedimin göğsüne  te’sis-i İlahi istihkam olmuşum

Yedi düvele set çekip, cenkte ne zırhlılar vurmuşum

Karada Havada Denizde yenilmez ordular kurmuşum

Devlet için bir değil bin canım feda olsun.

Varlığım Türk varlığına armağan olsun

Kaç bin kerre bu cennet vatan uğruna şuheda olmuşum

Gökten ecdad inerken ben yerde kıbleye secde durmuşum

Yurdumun üstünde ebedi ezanların şahitliğini duymuşum

Ezan için bir değil bin canım feda olsun.

Varlığım Türk varlığına armağan olsun’’ şeklinde konuştu.

Mehmet Akif’in, İstiklal Marşındaki dizelerde Asım’ın neslini de anlattığını belirten Prof. Dr. Can, ‘‘Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak. Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak. O benim milletimin yıldızıdır parlayacak. O benimdir o benim milletimindir ancak’ diyerek korkusuzluğun tembihatına muhatap olan neslimizdir Asım. ‘Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda. Şüheda fışkıracak toprağı sıksan şüheda. Canı cananı bütün varımı alsın da Hüda. Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda.’diyerek varlığını armağan edecek neslimizdir Asım. ‘Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım; Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım! Kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner, aşarım. Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım.’diyerek kükreyecek olan neslimizdir Asım. ‘Arkadaş, yurduma alçakları uğratma sakın; Siper et gövdeni, dursun bu hayâsızca akın. Doğacaktır sana va'dettiği günler Hakk'ın. Kim bilir, belki yarın, belki yarından da yakın.’diyerek hakkı kaldıracak olan neslimizdir Asım. ‘Bastığın yerleri 'toprak' diyerek geçme, tanı! Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı. Sen şehid oğlusun, incitme, yazıktır, atanı. Verme, dünyâları alsan da bu cennet vatanı.’diyerek kutsanan şehid oğlu şehid olan neslimizdir Asım.’’dedi.

Etkinlik soruların cevaplandırılmasıyla son buldu.