HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Sanat Eserinde Malzemenin Önemi
1 Nisan 2021, Perşembe
Sanat Eserinde Malzemenin Önemi

Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü tarafından, “Sanat Eserinde Malzemenin Sınır Deneyimi ve Güncel Sanatta Plastik Kullanımı” konulu çevrimiçi konferans gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Öğr. Gör. Senay Şeyranlı’nın üstlendiği konferansa, konuşmacı olarak Sanatçı Sema Yayla Boza katıldı.

Yoğun ilgi gören konferansta, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şebnem Ruhsar Temir Gökçeli ve Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nazan Düz, sanatçı Sema Yayla Boza’yı ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek konferansa katılımından dolayı teşekkür etti.

Söyleşide Sema Yayla Boza, geçmişte Rönesans ile birlikte konusunu genişleten ve büyük kırılma yaşayan sanatın, malzemesini değiştirmekte olduğunu ve bu büyük kırılmanın Kübizm’in ortaya çıkışına neden olurken parçalanan imgenin yolculuğu ile birlikte malzemelerin sınırlarının nasıl değiştiğini anlattı.

Konuşmasında görsellere de yer veren sanatçı, günümüzde plastiğin kullanımının yaygınlaşması sonucu doğal yaşama ve canlılara verilen zarara değindi. Malzeme olarak sanatta plastik kullanımının simgeye dönüştüğünü, sanatın tüm açmazlarının çözümü olarak, toplum yaşamının doğru gözlem ve tahlili sonucu ortaya çıkan bir gerçeklik olduğunu sözlerine ekleyen Yayla Boza, “Sanat eserinde hangi plastik malzeme olursa olsun diğer gerçekliği şudur; sanatın sınırlarını sorguladığı yerde bugün plastik kullanımı, sanatın her daim titiz bir eleştirmen olduğu gerçeğini bize gösterir!” dedi.

Konferans, Sema Yayla Boza’nın soruları cevaplamasının ardından sona erdi.