HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Uşak Üniversitesinde Nevruz Etkinlikleri
22 Mart 2021, Pazartesi
Uşak Üniversitesinde Nevruz Etkinlikleri

Uşak Üniversitesi tarafından 21 Mart Nevruz Bayramı nedeniyle Nevruz Aşı dağıtıldı ve "Türk Dünyası Kültüründe Yeni Gün Nevruz Bayramı" adlı online konferans gerçekleştirildi.

Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, Uşak Üniversitesi Bir Eylül Kampüsünde, Nevruz Aşı dağıtımına katılarak Nevruz Bayramını kutladı.

Nevruz Aşı dağıtımının ardından Uşak Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Azerbaycan Kültürünü Tanıtma Topluluğu tarafından "Türk Dünyası Kültüründe Yeni Gün Nevruz Bayramı" adlı online konferans gerçekleştirildi.

Moderatörlüğünü Merkez Müdürü Doç. Dr. Meriç Güven’in yaptığı etkinlik Uşak Üniversitesi YouTube kanalından canlı yayınlandı.

Rektör Savaş: ‘‘Nevruz, sahip olduğumuz ortak medeniyet değerlerimizin hatırlanmasına bir vesile olmaktadır.’’

Etkinlikte konuşan Rektör Prof. Dr. Savaş, Nevruzun, baharın ve yeniden doğuşun müjdecisi olduğunu ifade ederek “Nevruz kış mevsiminin sona erdiği, tabiatın yeniden canlandığı, çiçeklerin açtığı, bitkilerin yeşillendiği, toprağın nimetlerini yeniden sunmaya başladığı gündür. Nevruz Bayramını kutladığımız 21 Mart’ta gece ile gündüz eşitlenmekte, bu tarihten itibaren ise gündüzler uzamaya başlamaktadır. Bu yüzden Nevruz, aydınlığın karanlık karşısındaki zaferini de temsil eder. Nevruz Bayramı, medeniyetimizin ortak mirası olarak asırlardır Orta Asya’dan Balkanlara uzanan geniş bir coğrafyada coşkuyla kutlanmaktadır. Bu bakımdan Nevruz, sahip olduğumuz ortak medeniyet değerlerimizin hatırlanmasına da bir vesile olmaktadır. Nevruz Bayramı, milletimizi dört bir yandan kuşatan tehditlerin farkına varmamız için de önemli bir fırsattır. Fitne tohumu ekmeye çalışan şer odaklarına karşı verilecek en güzel cevap, bir olmak, birlik olmak, kardeşçe bir duruş sergilemektir. Çünkü Nevruz hoşgörünün, sevginin ve kardeşçe yaşama arzusunun coştuğu gündür. Milletimizin birlik ve beraberliğinin artması için önemli bir vesile olması arzusuyla Nevruz Bayramını en içten dileklerimle kutluyorum.”ifadelerini kullandı.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Durbilmez’e konferansa katılımından dolayı teşekkür eden Rektör Savaş, verilen bilgilerin gelenek ve göreneklerimizi hatırlatma açısından önemli olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Bayram Durbilmez, kültürümüzde Nevruz’un önemi ile ilgili bir sunum yaparak, Türk Dünyasındaki kutlamalar ile ilgili bilgiler sundu ve  "12 Mart, 18 Mart ve 21 Mart’ın’’ milli şuurun şiire dönüştüğü kutlu tarihler olduğuna dikkat çekti. Milleti millet yapan unsurların başında milli kültür geldiğini aktaran Durbilmez, milli kültürü oluşturan unsurlar arasında gelenekler, görenekler, inançlar, töreler, törenler, bayramların önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Türk boylarının en köklü milli bayramının Yenigün olduğunu ifade eden Prof. Dr. Bayram Durbilmez, yenigün bayramının tarihin bilinmeyen dönemlerinden beri, Türk boyları ve akraba topluluklar yanında, Türklerle coğrafya yakınlığı olan diğer topluluklarda da kutlandığını anlattı.

Konferans soruların cevaplanmasının ardından sona erdi.