HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Hocalı Soykırımından Karabağ Zaferine
26 Şubat 2021, Cuma
Hocalı Soykırımından Karabağ Zaferine

Uşak Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Azerbaycan Kültürünü Tanıtma Topluluğu tarafından "Hocalı Soykırımından Karabağ Zaferine" adlı konferans gerçekleştirildi.

Uşak Üniversitesi YouTube kanalından canlı yayınlanan konferansa Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, Türk Dünyası Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Meriç Güven, Azerbaycan Kültürünü Tanıtma Topluluğu Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Naib Alakbarov, akademisyenler, idari personel ve öğrenciler katıldı.

Moderatörlüğünü Uşak Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Öntuğ’un yaptığı etkinlikte, Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Leyla Abdullayeva, Yozgat Bozok Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kürşad Zorlu, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Toğrul İsmayıl ve Uşak Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Asem Nauşabayeva Hekimoğlu konuşmacı olarak yer aldı.

Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, 29 yıl önce Hocalı’da yapılan soykırımda şehit olan tüm soydaşlarımızı rahmetle andığını söyleyerek, Azerbaycan'ın Karabağ zaferiyle işgal edilmiş ciddi bir toprak sahasını geri kazanırken bölgesel gücünün de derinleştirdiğini belirtti. Etkinliğe katılan herkese teşekkür eden Rektör Savaş, pandeminin ardından konukları üniversitemizde yüz yüze ağırlamaktan mutluluk duyacağını sözlerine ekledi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Leyla Abdullayeva etkinlikte yaptığı konuşmada Hocalı Soykırımını anlatarak, katliamın, 29 yıl geçmesine rağmen Azerbaycanlıların yüreğinde açılmış kapanmayan bir yara olduğunu söyledi. Azerbaycan’ın, Türkiye’nin de desteğiyle, Karabağ Zaferini gerçekleştirdiğini ve işgal altındaki toprakları geri aldığına dikkat çeken Leyla Abdullayeva ‘‘Tarih yazdık. Türkiye'nin desteği Azerbaycan'ı daha da güçlü kıldı. Bundan gurur duyuyoruz. 10 Kasım 2020 tarihinde yapılan ateşkes antlaşması bölgede yeni bir dönemin başlangıcıdır. Bu yeni dönemde eğer iki taraf arasında normalleşmeden bahsedilecekse soykırımda adı geçenlerin Ermenistan tarafından cezalandırılması gerekir.’’ dedi.

Prof. Dr. Toğrul İsmayıl yaptığı konuşmada, Hocalı Katliamının en ince ayrıntısına kadar planlanarak gerçekleştirildiğini belirterek "Türk İslam âlemi tarih boyunca saldırılara maruz kalmıştır. Bunlardan biri olan Hocalı Katliamı, Azerbaycan Türklerine yönelik etnik temizleme amacıyla yapılmıştır. Türkleri o bölgeden yok ederek kültürlerinin, yaşam tarzlarının yerine yenisini getirmeyi amaçlamışlardır. Tüm bunlar, dış güçlerin planlamış olduğu üzerinde düşünülmüş çalışmalardır. Karabağ Zaferiyle işgal edilmiş topraklarımızı geri aldık. Türkiye’nin Azerbaycan’a verdiği ve vermeye devam ettiği çok boyutlu destekten dolayı teşekkür ederiz.’’ şeklinde konuştu.

Yozgat Bozok Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kürşad Zorlu bugün Karabağ’daki işgalin önemli bir kısmı son bulurken, Dağlık Karabağ içerisinde yer alan Hocalı’nın, bir yönüyle Rus askeri gücünün gözetiminde kaldığını aktararak, şehrin stratejik öneminden bahsetti. Türk milletinin geleceğinde Türk Dünyasının vazgeçilmez bir yere sahip olduğunun son yıllarda yeniden anlaşılmaya başlandığını ifade eden Zorlu, bu anlayışın somutlaşmasında hiç şüphesiz Karabağ zaferinin önemli bir yer tutmakta olduğunu belirterek, Türk Dünyası olarak gelecek planlamasında çok önemli bir evrede olunduğuna dikkat çekti.

Uşak Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Asem Nauşabayeva Hekimoğlu ise akademisyenler olarak Hocalı Soykırımı hakkındaki haklı davayı anlatan yayınlar yaparak, öğrencilere her zaman anlatarak, hafızalarda yer ettirilmesi, unutturulmaması gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Hekimoğlu konuşmasında Türkiye, Rusya, Azerbaycan, Ermenistan ve Kafkas Bölgesi hakkında sosyo-politik konulara değindi.

Etkinlik soruların cevaplanmasının ardından sona erdi.