HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Uşak Üniversitesinde Türkiye’nin Afrika Kıtasındaki Önemi Konuşuldu
25 Şubat 2021, Perşembe
Uşak Üniversitesinde Türkiye’nin Afrika Kıtasındaki Önemi Konuşuldu

Uşak Üniversitesi Sürekli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi (USEM) tarafından, Türkiye Cumhuriyeti Senegal Büyükelçisi Sayın Prof. Dr. Ahmet Kavas’ın konuşmacı olarak yer aldığı “Türkiye´yi Afrika´da Temsil Etmek: Geçmişten Günümüze Afrika, Osmanlı-Afrika İlişkileri, Afrika´nın Jeopolitik Konumu ve Türkiye´nin Afrika Kıtasındaki Önemi” konulu çevrimiçi konferans düzenlendi.

Uşak Üniversitesi YouTube kanalından canlı yayınlanan konferansa Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Asem Nauşabayeva Hekimoğlu, USEM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Fatma Akyüz, akademisyenler, idari personel ve öğrenciler katıldı.

Moderatörlüğünü İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Pınar Çağlayan’ın yaptığı konferansta Senegal Büyükelçisi Sayın Prof. Dr. Ahmet Kavas, Afrika kıtası hakkında bilgiler vererek, Afrika'nın Türkiye açısından tarihi ve kültürel öneminden bahsetti. Afrika'nın Türk dış politikasının en başarılı ve canlı alanı olduğuna dikkat çeken Kavas, bağ kurmanın ötesine geçen bu başarının uluslararası çevrelerce de merak edildiğini dile getirdi.

Büyükelçi Kavas, Türkiye'nin kıtadaki 54 ülkeden 43'ünde büyükelçiliği bulunduğuna işaret ederek, bunun kıta nüfusunun yüzde 90'ından fazlasıyla doğrudan etkileşim anlamına geldiğini vurguladı. Prof. Dr. Kavas ‘‘Ayrıca, büyükelçiliklerin yanı sıra Türk kamu ve sivil toplum kuruluşlarının Afrika'nın her yerinde gösterdikleri faaliyetler çok yönlü bir etkileşim ağı oluşturuyor. İnsani yardım, eğitim, sağlık gibi konularda etkinliği olan bir ülkeyiz. Kızılay, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Türkiye Maarif Vakfı (TMV) ve Türk Hava Yolları (THY) kıtanın dört bir yanında faaliyet gösteriyor. Sanayicilerimiz, iş adamlarımız, Türk firmalarının da yatırımları var. Afrika’nın ekonomisine katkı sunuyoruz.’’ dedi.

Eğitimde yapılan ve yapılacak işbirliklerinin önemine değinen Prof. Dr. Ahmet Kavas, Türkiye'de okuyan Afrikalı gençlerin, kıtayla en kalıcı bağımızı oluşturacaklarına inandığını ifade ederek üniversitelerimizde Afrika araştırmaları merkezleri kurulmasının faydalı olacağını aktardı. Büyükelçi Kavas, Afrika'nın da ülke ülke Türkiye'ye tanıtılması gerektiğini vurgulayarak, "Sadece "kıta" denilerek zihnimizde küçültülen Afrika'nın, 54 ülkesi, 1 buçuk milyar nüfusuyla ne kadar büyük olduğunu kavradıkça, vereceğimiz önemin derecesi artacak.’’ şeklinde konuştu.

Programı düzenleyen ve katkı sunan herkesi tebrik eden Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, Türkiye Cumhuriyeti Senegal Büyükelçisi Sayın Prof. Dr. Ahmet Kavas’ı en kısa zamanda, pandeminin ardından, yüz yüze Uşak Üniversitesi’nde ağırlamak istediklerini belirterek verdiği değerli bilgilerden dolayı teşekkür etti.

Konferans soruların cevaplanmasının ardından sona erdi.