HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / 7. Uluslararası Uşak Kısa Film Festivali Başladı
13 Aralık 2020, Pazar
7. Uluslararası Uşak Kısa Film Festivali Başladı

Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş’ın onursal başkanlığını yürüttüğü, Uşak Üniversitesi İletişim Topluluğu tarafından 7. kez düzenlenen Uluslararası Uşak Kısa Film Festivali’nin açılış töreni 12 Aralık tarihinde çevrimiçi (online) gerçekleşti.

Moderatörlüğünü Rektör Danışmanı İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Emre Vadi Balcı’nın üstlendiği açılış törenine, Uşak Valisi Funda Kocabıyık video mesaj göndererek katıldı. Festivalin yedinci kez gerçekleşmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Funda Kocabıyık, Uşak’ın tanıtımına katkı sağlayan Uluslararası Uşak Kısa Film Festivali’nin önemine değinerek, sanatın toplumun ruhu olduğunu belirtti.

Savaş, “Bilimsel ve sosyo-kültürel çalışmalarımız, ülkemizin ve ilimizin tanıtımına katkı sağlıyor.”

Açılışta yaptığı konuşmasında Prof. Dr. Savaş, festivalin öğrencilerin ve danışmanlarının büyük gayretleriyle organize edildiğini anlatarak, katkıda bulunan herkese teşekkür etti. Üniversite olarak birçok bilimsel ve kültürel etkinlik düzenlendiklerini hatırlatan Rektör Savaş, “Üniversitemiz son yıllarda yaptığı çalışmalarla, Webometrics, SCImago ve UI GreenMetric gibi uluslararası akreditasyon kurumlarının yaptığı sıralamalarda, dünyadaki üniversiteler arasında ilk 1000’e girmiştir. Bu yıl yedincisi düzenlenen Uluslararası Uşak Kısa Film Festivalimiz de dünyadaki en iyi üniversite kısa film festivallerinden biri seçilmiştir. Tüm bu bilimsel ve sosyo-kültürel çalışmalarımız, hem şehrimizi hem de üniversitemizin tanıtımına önemli katkı sağlamaktadır. Destek olan, katkıda bulunan başta Sayın Valimiz, Milletvekillerimiz ve Belediye Başkanımız olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarına teşekkürlerimi sunuyorum. İletişim Topluluğu öğrencilerimizi ve İletişim Fakültemizin öğretim elemanlarını bir kez daha tebrik ediyorum. Yarışacak filmlere başarılar diliyorum.” dedi.

Festivalde 44 Film, İlk Gösterimiyle Seyircisiyle Buluşuyor

İletişim Fakültesi Dekanı ve Danışma Kurulu üyesi Prof. Dr. Murat Öntuğ, bu yıl pandemiden dolayı festivalin yüz yüze gerçekleşmediğini ancak dünyada birçok festivalin iptal edilmesine rağmen çevrimiçi festival formatta yaptıkları etkinliğin büyük ilgi gördüğünü söyledi. Topluluk danışmanlarına ve İletişim Topluluğu öğrencilerine pandemi döneminde gösterdikleri üstün çabalarından dolayı teşekkür eden Dekan Öntuğ, 4’ü Dünya, 10’u Asya, 30’u Türkiye prömiyeri olmak üzere 44 filmin ilk gösteriminin yapılacağını belirterek, festivalde toplam 131 filmin www.usakfilmfest.com adresinde dokuz gün boyunca ücretsiz olarak sinemaseverlerle buluşacağını aktardı.

Festivale Rekor Başvuru

Festival başkanı Uşak Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Sezgin, etkinlik bünyesinde gösterimi sağlanacak filmler ve bunlar haricinde sinemaya ilişkin eğitimlerin verileceği atölye çalışmaları hakkında kısaca bilgi verdi. Bu yıl rekor katılımla 120 ülkeden 3 bin 304 başvurunun olduğunu belirten Doç. Dr. Sezgin, “Her zaman mütevazılıktan yanayım. Ancak bu konuda mütevazı olamıyoruz. Dünyanın sayılı kısa film festivalleri arasına girdik. Mutluyuz. Festivalimiz, ustalık dersleri, atölyeler, söyleşiler, sergiler ve konserler gibi pek çok etkinliğe ev sahipliği yapacak. Festivalin ana jürisinde Beste Yamalıoğlu (yapımcı), Can Eren (yönetmen), Caner Özyurtlu (yönetmen), Deniz Ova (İstanbul Tasarım Bienali direktörü), Eli Salameh (yönetmen), Dr. Öğr. Üyesi Murat Tırpan (eleştirmen/akademisyen), Natali Yeres (sanat yönetmeni), Prof. Dr. Nazlı Bayram (akademisyen/yönetmen) ve Teoman Kumbaracıbaşı (tiyatro sanatçısı) yer alıyor. Bugüne kadar bizlere destek olan herkese, her kuruma çok teşekkür ediyorum.” dedi.

7 Yıllık Başarı Hikâyesi

7. Uluslararası Uşak Kısa Film Festivali Yönetmeni Uşak Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim ve Tasarım Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Onur Keşaplı konuşmasına geçtiğimiz gün hayatını kaybeden dünyaca ünlü yönetmen Kim Ki-duk’u anarak başladı. Festivale destek olan Vali Funda Kocabıyık’a, Belediye Başkanı Mehmet Çakın’a, Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş’a, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Öntuğ’a, festivalin Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü tarafından desteklenmesinde katkısı olan festivalin danışma kurulunda yer alan Uşak Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Müzeyyen Sevtap Aytuğ’a ve öğrencilere teşekkürlerini sunan Dr. Keşaplı, yedi yılda gelinen noktanın inanılmaz olduğunu söyledi. 12 Aralık Cumartesi günü saat 20.30’da açılış etkinliklerinin başlayacağını aktaran Dr. Keşaplı, “Açılış etkinliklerimiz arasında Eve Dönüş Yok grubunun Mikro İktidar Alanları konseri var. Ardından Aykut Sağır’ın Bergmanografi sergisi ve başrolünü Denis Lavant’ın oynadığı Jan Vejner’in yönettiği “Figurant”ın gösterimi yer alacak. Tüm sanatseverlere iyi seyirler diliyorum.” şekilde konuştu.

İletişim Fakültesi öğrencisi İletişim Topluluğu Başkanı Nurçin Karakay ise, “Etkinliğin düzenlenmesinde bizlere desteklerini sunan ve her zaman yanımızda olan Uşak Valimiz Funda Kocabıyık, Uşak Belediye Başkanımız Mehmet Çakın ve tabii ki Uşak Üniversitesi Rektörümüz Ekrem Savaş’a teşekkürlerimizi bir borç bilirim. Bu etkinliğin gerçekleşmesinde yine büyük katkıları bulunan İletişim Fakültesinin değerli öğretim elemanlarına ve ayrıca emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Kapanış Töreni 18 Aralık’ta

7. Uluslararası Uşak Kısa Film Festivali’nin ödül töreni, 18 Aralık Cuma akşamı saat 18.00’da, İstanbul Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. 3 yarışmada toplam 24 dalda Kanatlı Denizatı Ödülleri’ni takdim etmeye hazırlanan festival 12-20 Aralık tarihleri arasında, 9 gün boyunca çevrimiçi olarak izlenebilecek.

Festivalin 20 Aralık Pazar akşamı gerçekleşecek kapanış töreninde ise Natura Urbana: The Brachen of Berlin belgeselinin yönetmeni Matthew Gandy ile yapılacak söyleşi ve Yorgos Lanthimos’un son filmi Nimic‘in özel gösterimi yer alıyor.