HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Rektör Savaş, 2020-2021 Yükseköğretim Akademik Yıl Açılış Törenine Katıldı
15 Ekim 2020, Perşembe
Rektör Savaş, 2020-2021 Yükseköğretim Akademik Yıl Açılış Törenine Katıldı

2020-2021 Yükseköğretim Akademik Yıl Açılış Töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirildi.

Toplu akademik yıl açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Bakanlar, YÖK üyeleri, ilgili Kurum Başkanları, Büyükelçiler, bütün üniversite rektörleri ile YÖK 100/2000 Doktora Projesi’nde eğitim gören öğrenciler katıldı.

Törende ilk olarak Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Türk Müziği Devlet Orkestrası tarafından müzik dinletisi yapıldı. Ardından “Yükseköğretim” başlıklı Türk Yükseköğretimi’nin gelişimini ve şu anki mevcut durumunu anlatan bir video gösterimi gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, üniversitelerin Akademik Yıl Açılış Töreni’nin son 4 yıldır Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde icra edilmekte ve bu törende “YÖK Üstün Başarı Ödülleri”nin sahiplerine verilmekte olduğunu belirterek dünya genelindeki salgın nedeni ile zor zamanlar geçirdiğimiz bu günlerde, gerçekleştirilen bu törenin herkesin çalışma azmini güçlendirdiğinin altını çizdi.

Cumhurbaşkanının destekleri ile gerçekleştirilen ve bunların önemli bir kısmı yükseköğretim tarihimizde birer ilk olma özelliğine sahip yeni ve yenilikçi icraatlar ile yükseköğretim politikaları uyguladıklarını sözlerine ekleyen Saraç, “Bilim hayatımızı çeşitlilik, misyon farklılaşması, ihtisaslaşma, öncelikli alanlar, hedef odaklı uluslarasılaşma, açık bilim-açık erişim, dijital dönüşüm, kritik teknolojiler gibi kavramlar etrafında yeniden yapılandıran, sistemi dönüştüren ve bu esnada eylem içinde kendisi de dönüşen bir YÖK var ve biz buna Yeni YÖK diyoruz..” ifadelerinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın güçlü destekleri ile Yeni YÖK olarak, ülkemize onlarca yıldır bir ihtiyaç olarak dillendirilen üniversite çeşitliliğini Türk yükseköğretim sistemine kazandırdıklarını hatırlatan Saraç, yükseköğretim sistemimizde artık tek tip üniversitenin yerine araştırma üniversiteleri, bölgesel kalkınma odaklı üniversiteler, tematik üniversiteler ve mesleki eğitim ağırlıklı üniversitelerin bulunduğunun altını çizdi.

-Mümkün olan en kısa sürede yüz yüze eğitime geçilecek-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise konuşmasına yeni akademik yılının, hayırlara vesile olmasını dileyerek başladı. Koronavirüs salgını sebebiyle bir hayli zor şartlarda yürütülüyor olsa da akademik eğitimin kesintisiz devam etmesinin önemini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, uzaktan eğitim tecrübesinin değerli olduğunu ancak örgün eğitimin yerini tutmayacağını belirterek, "İnşallah mümkün olan en kısa sürede, diğer eğitim öğretim kademelerinde olduğu gibi yükseköğretimde de yüz yüze eğitim öğretimi başlatmayı hedefliyoruz." diye konuştu.

- "Sözümüzü tuttuk"

Hükümete geldiğimizde, ülkemizin her şehrinde üniversite kurma sözü verdiklerini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Milletimizin desteği ve Meclisimizin gayretiyle, sözümüzü tuttuk ve Türkiye'nin 81 ilinin tamamında üniversite kurulmasını sağladık." dedi. Bugün ülkede faaliyet gösteren toplam 207 kamu ve vakıf üniversitesinin, 176 bin akademik personeliyle, 8 milyon 267 bin öğrenciye eğitim-öğretim verdiğini bildiren Erdoğan, üniversitelerin kontenjanlarının artmasının, giriş sınavlarındaki yığılmanın önüne geçtiğini dile getirdi.

- “YÖK Anadolu Projesi” ilk kez açıklandı

Özellikle Anadolu'nun dört bir yanında, birer gurur abidesi olarak yükselen üniversitelerimizin gelişimine daha çok önem veriyoruz." değerlendirmesinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu çerçevede Yükseköğretim Kurulu tarafından hazırlanan yeni bir projenin müjdesini paylaşmak istediğini ifade ederek "YÖK Anadolu Projesi adıyla başlatılan bu çalışma, Anadolu'daki yeni gelişen üniversiteleri nispeten daha gelişmiş üniversitelerle eşleştirerek, eksiklerin hızla giderilmesini hedefliyor. Böylece, gelişmiş üniversitelerimizin altyapısı, yetişmiş akademik kadrosu ve birikimi, Anadolu'daki henüz yolun başında olan üniversitelerimizin istifadesine açılmış olacaktır. Aynı şekilde, eşleşme yapılan üniversitenin öğrencileri diğer üniversitenin programlarına iştirak edebilecektir. İnşallah bu programı, bu akademik yılın ikinci döneminden itibaren hayata geçiriyoruz." diye konuştu.

-Bir başka yenilikçi proje: “YÖK Sanal Laboratuvar Projesi”

Salgın döneminde kıymeti daha iyi anlaşılan bir başka önemli adımın da "YÖK Sanal Laboratuvar Projesi" olduğunu vurgulayan Recep Tayyip Erdoğan, şunları kaydetti: "Bu projeyle fen, mühendislik, eczacılık gibi fakültelerin programlarında yer alan genel kimya ve fizik laboratuvarı dersleri sanal ortamda verilebilecektir. İlk olarak Dijital Dönüşüm Projesinde yer alan 24 üniversitede başlayacak bu çalışmadan 15 bin öğrenci faydalanabilecek. Tüm bu yeniliklerin şimdiden ülkemize, milletimize, özellikle de üniversitelerimize hayırlı olmasını diliyorum."

Hangi evladımızın hangi alanda yürümesi gerektiğini kademe kademe tespit ederek, kendisine gereken imkanı ve desteği sağlanması gerektiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan bunun için de üniversitelerden liselere, ortaokullara, ilkokullara, hatta ana sınıflarına kadar inen sağlam, etkin, işler bir sistem kurulmasının gerekli olduğunu belirterek konuşmasını tamamladı.

Açılış konuşmalarının ardından, üniversitelerdeki bilimsel araştırma ile gerçekleştirilen çalışmaları, projeleri, tezleri ve topluma hizmet faaliyetlerini teşvik etmek amacıyla YÖK tarafından ilk kez 2017-2018 eğitim öğretim yılında verilen “YÖK 2020 Üstün Başarı Ödülleri”, ödül almaya hak kazanan akademisyen ve üniversitelere verildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilen ödüller, bireysel ve kurumsal olmak üzere iki kategoride sahiplerini buldu. “YÖK 2019 Üstün Başarı Ödülleri” kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilen “Bireysel Ödüller”, Sosyal ve Beşeri Bilimler Kategorisinde, Fen ve Mühendislik Bilimleri Kategorisinde, Sağlık Bilimleri Kategorisinde sahiplerini buldu.

“YÖK 2019 Üstün Başarı Ödülleri” kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilen “Kurumsal Ödüller” ise, Yerel Kalkınmaya Katkı Ödülü, Üniversite-Sanayi İşbirliği Ödülü ve Uluslararası İşbirliği Ödülü kategorilerinde sahiplerini buldu.​