HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Rektör Savaş, Tarihi Süreçte Matematiği Anlattı
13 Mart 2020, Cuma
Rektör Savaş, Tarihi Süreçte Matematiği Anlattı

Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, Çankırı Karatekin Üniversitesi’ni (ÇAKÜ) ziyaret ederek, ‘’Tarihi Süreçte Matematik’’ adlı konferans verdi.

Konferans öncesi ÇAKÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Ayrancı’yı ziyaret eden Rektör Savaş, Rektör Ayrancı ile üniversitede yapımı devam eden camiyi, üniversite bünyesinde bulunan Anadolu’nun ilk Dar-ül Hadisi Taşmescit, Tarihi Sultan Süleyman Camii ve Çivitcioğlu Medresesi’ni gezdi.

                           

ÇAKÜ Fen Fakültesi Matematik Topluluğu tarafından düzenlenen Tarihî Süreçte Matematik Konferansı, İslami İlimler Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Fen Fakültesi Dekanı ve Matematik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayhan Şerbetçi, öğrencilerini değerli bir bilim insanı ile buluşturmaktan son derece mutlu olduğunu söyledi.

ÇAKÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Ayrancı, “Bugün hem mevkidaşım hem de Türkiye’nin en önemli bilim insanlarından biri olan Prof. Dr. Ekrem Savaş Hocamızı üniversitemizde misafir etmekten ve sizlerle buluşturmaktan son derece mutluyum.  Kendisi yaptığı çalışmalarla gerçek bir akademisyen, tecrübe abidesi, aldığı ödüller, bulunduğu bilim merkezleri, yayınları ile gerçek bir bilim insanı ve gerçek bir rektördür. Hayatımızın her alanında gerekli olan ve her alanda karşımıza çıkan matematiği daha iyi anlayabilmek için bugün ben de sizinle birlikte, bir matematik dehası olan Sayın Hocamı can kulağıyla dinleyecek, istifade etmeye çalışacağım.” dedi.

Rektör Savaş: ‘‘Matematik bilimlerin sultanıdır.’’  

Daha sonra kürsüye gelen Prof. Dr. Ekrem Savaş, öğrencilere matematiğin tarihsel gelişimi hakkında bilgi verdi. “Ölümsüz olmak istiyorsanız matematikçi olmanız gerekir. Önceki asırlarda yaşayan çoğu isimler unutulmuşken bugün matematik bilimine katkı yapan tüm isimler ezberimizdedir.” sözleri ile hafızalara yer eden Savaş, konuşmasında kendi hayatından anekdotlar da aktardı.

Rektör Savaş, "Bir hedef belirleyin ve bu hedef doğrultusunda yılmadan, usanmadan çalışın. Sizler gelecekte bu ülkenin söz sahibi insanları olacaksınız. Kitap okuyun, ufkunuzu geniş tutun, millî ve ahlaki değerlerimize sahip birer insan olarak kendinizi sürekli geliştirin." şeklinde konuştu.

Matematiğin hayatın her katmanında, doğanın her yerinde olduğunu anlatan Prof. Dr. Savaş, "Matematiğin temelinde matematiğe damga vuran Türk-İslam dünyası matematikçileri vardır. Harezmi, Ömer Hayyam, Matrakçı Nasuh ve Uluğ Bey gibi ilim insanları Batı İlminin kaynağı olmuştur. Matematikten korkmayın, matematiği sevin. Merak eder de araştırırsanız göreceksiniz, Allah her şeyi matematiksel bir oranla meydana getirmiştir. Biz ona “altın oran” diyoruz.” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının son bölümünde öğrencilere Prof. Dr. Fuat Sezgin`i anlatan Savaş, Sezgin`in hayatı boyunca sürekli çalışan ve iş üreten büyük bir âlim olduğunu söyledi. Fuat Hoca’nın, gençler tarafından bilinmesinin büyük bir önem arz ettiğinin altını çizen Savaş, İslam bilim insanlarının dünya medeniyetine yaptığı katkılar hakkında bilgi verdiği konuşmasında, tarihi kaynaklardan önemli bilgiler de sundu. Batı medeniyetinin, İslam bilim eserleri üzerine inşa edildiğini aktaran Prof. Dr. Savaş, "Feneriniz, ışığınız Prof. Dr. Fuat Sezgin olsun. Herkesin Prof. Dr. Fuat Sezgin`in özellikle 4 ciltten oluşan `İslam`da Bilim ve Teknik` eserini okumasını tavsiye ederim." dedi.

Konferans soru-cevap bölümü ile sona erdi.