KURUMİÇİ DUYURULAR
Ana Sayfa / Duyurular / Merkez Kütüphanemize "Prof. Dr. Fuat Sezgin Kütüphanesi" İsmi Verilmiştir
1 Mart 2019, Cuma
Merkez Kütüphanemize "Prof. Dr. Fuat Sezgin Kütüphanesi" İsmi Verilmiştir

Merkez Kütüphanemize İsim Verilmesi

Üniversitemiz Senatosunun 06.02.2019 tarihli 2019/03-1 sayılı kararı ile Daire Başkanlığımız Merkez Kütüphanesine;

Prof. Dr. Fuat Sezgin Kütüphanesi ismi verilmiştir.

Prof. Dr. Fuat SEZGİN (Özgeçmiş)

24 Ekim 1924’te Bitlis’te dünyaya gelen Fuat Sezgin, ortaokul ve liseyi Erzurum’da okumuş, mühendis olmak amacıyla 1943 yılında İstanbul’a gelmiştir.

İstanbul Üniversitesi Şarkiyat Araştırmaları Enstitüsünde Alman Şarkiyatçı Helmut Ritter tarafından verilen bir seminere katılan SEZGİN, mühendis olma amacını kökten değiştirmiş, 1951'de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesini bitirdikten sonra, Arap Dili ve Edebiyatı üzerinde doktora yapmıştır.

‘‘Buhari’nin Kaynakları’’ isimli doktora tezini tamamlamış 1954 yılında İslam Araştırmaları Enstitüsünde doçent olmuştur.  İslam kültüründe önemli bir yere sahip olan Buhari (810-870)’nin bir araya getirdiği hadislerde bilinenin aksine sözlü kaynaklara değil İslam’ın erken dönemine, hatta 7. yüzyıla kadar olan yazılı kaynaklara dayandığı tezini ortaya atmıştır. Bu tez Avrupa merkezli orientalist çevrelerde hala tartışılmaktadır.

20 Mayıs 1960 Askeri Darbesiyle Üniversiteden uzaklaştırılan SEZGİN, 1961 yılında Almanya’ya gitmiş,  Frankfurt'taki Johann Wolfgang Goethe Üniversitesinde misafir doçent olarak dersler vermeye başlamıştır. 1965 yılında profesörlük unvanı alan SEZGİN, 1978 yılında Kral Faysal İslami İlimler Ödülüne layık görülmüştür. 1982 yılında J.W.Goethe Üniversitesine bağlı Arap-İslam Bilimleri Tarihi Enstitüsünü ve 1983'te bu Enstitünün müzesini kurmuştur.

Prof. Dr. Fuat Sezgin, Arap-İslam Bilimleri Enstitüsü için hazırladığı bilimsel araç ve gereçlerin benzerlerini yaptırarak, 25 Mayıs 2008 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı İstanbul İslam, Bilim ve Teknoloji Müzesinin açılmasında öncü rol oynamıştır.

2010 yılında İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Müzesinin faaliyetlerini desteklemek amacıyla Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı kurulmuştur. Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi bünyesinde kurulan Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Enstitüsü ise, 2013 yılında öğretime başlamıştır.

Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı Bilim Tarihi Bölümü ve Enstitüsünde eğitim alan lisans ve yüksek lisans öğrencilerine Vakıf tarafından yayınlanan kitapların satışından elde edilen gelirle burs verilmektedir.

Prof. Dr. Fuat Sezgin 30 Haziran 2018 tarihinde İstanbul’da 93 yaşında yaşamını yitirmiş, İstanbul Gülhane Parkı içerisinde İslam Bilim ve Teknoloji Müzesi önünde yer alan bölüme defnedilmiştir.

Cumhurbaşkanlığı Genelgesiyle 2019 Yılı ‘‘Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı’’ olarak ilan edilmiştir.

Prof. Dr. Fuat SEZGİN’in Aldığı Ödüller

1978 - Kral Faysal Vakfı’nın İslami Bilimler Ödülü,