HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Uşak Üniversitesi 28 Araştırma Alanında Türkiye’nin En İyi Üniversiteleri Arasında Yer Aldı
4 Haziran 2023, Pazar
Uşak Üniversitesi 28 Araştırma Alanında Türkiye’nin En İyi Üniversiteleri Arasında Yer Aldı

TÜBİTAK’ın, üniversitelerin teknoloji alt alanları bazında araştırma performanslarının karşılaştırmalı olarak değerlendirilebilmesini sağlayan “Üniversitelerin Alan Bazlı Yetkinlik Analizi” çalışması yayımlandı.

Uşak Üniversitesi 2 Alt Alanda Türkiye 2’ncisi

Uşak Üniversitesi, TÜBİTAK tarafından hazırlanan 2023 Yılı ‘‘Üniversitelerin Alan Bazlı Yetkinlik Analizi”nde 28 araştırma alanında Türkiye’nin en iyi üniversiteler arasına girerken, 2 alt alanda da (İçten Yanmalı Motor ve Motor Aktarma Organları ile Dermatoloji alanlarında) Türkiye 2’ncisi oldu. Uşak Üniversitesi ayrıca ihtisaslaşma alanlarından biri olan Tekstil Mühendisliği ve Teknolojileri alt alanında ise hacim göstergesinde 6. sırada yer aldı.

Uşak Üniversitesi 76 Araştırma Alanıyla Listede Yer Almayı Başardı

Araştırma kapsamında oluşturulan “Yetkinlik Haritası”; 132 alt araştırma alanında ayrı ayrı olacak şekilde ve 200 üniversite için alt araştırma alanları bazında çeşitli kriterlere ilişkin ham veriler hesaplanarak oluşturuldu. Bu verilerde yayın sayıları ve bu yayınlara yapılan atıf sayıları, üniversitelerin bu yayınlara katkı sağladığı akademisyen sayıları, üniversitelerin atıf açısından dünyada en fazla atıf alan ilk yüzde 10’luk dilime girmiş yayın sayıları ve üniversitelerin uluslararası iş birliği yayın sayıları gibi çeşitli ölçütler esas alındı. Bu kapsamda yapılan değerlendirmede, Uşak Üniversitesi 76 alanda yer aldı.

28 Alanda Üstün Başarı

Alan grafikleri incelendiğinde Uşak Üniversitesi hem kalite hem hacim puanlarının ortanca değerin üstünde yer aldığı 1. bölgede 28 alanda üstün başarı gösterdi. Bu alanlar:

Tekstil Mühendisliği ve Teknolojileri, İçten Yanmalı Motor ve Motor Aktarma Organları, Akışkan Gücü, Dinamiği ve Akışkan Makineleri, Polimerler ve Plastikler, Matematik, Biyoenerji, Nükleer Enerji, Güneş Enerjisi, Enerji Verimliliği, Yoğun Madde Fiziği, Yüzey, Kaplama ve Filmler, Yüzeyler ve Arayüzler, Seramik ve Kompozit Malzemeler, Hava Araçları Tasarımı, Testi ve Performansı, Gıda güvenliği, Gıda İşleme, Hayvan Besleme, Tarla Bitkileri, Fizikokimya ve Teorik Kimya, Analitik Kimya ve Spektroskopi, İnşaat Mühendisliği, Dermatoloji, Ramatoloji, Kardiyoloji, Eğitim, İktisat, İşletme ve Siyaset ve Uluslararası İlişkiler olarak belirtildi.

Ulusal ve Uluslararası alandaki Başarılar Yükselerek Devam Ediyor

Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, üniversitelerinin son yıllarda yaptığı çalışmalarla hem ulusal hem de uluslararası başarılara imza attığının altını çizdi. Bu başarıların Uşak Üniversitesinin tüm birimlerinin yoğun çalışması sonucu olduğunu belirten Savaş, çalışmanın en hayırlı sermaye olduğunu ve başarının da çalışılmadan elde edilemeyeceğini söyledi. Prof. Dr. Savaş, araştırma, Ar-Ge, Ür-Ge, üniversite-sanayi işbirliği ve eğitim kalitesi noktasında dünya standartlarına ulaştıklarını ifade ederek, göreve geldikleri ilk andan itibaren, üniversitelerini bulunduğu noktadan daha da yukarılara taşımak için çalıştıklarını ve bu çalışmalarının da karşılığını aldıklarını söyledi. Uşak Üniversitesinin tüm akademik ve idari personeline teşekkür eden Prof. Dr. Savaş, ‘‘Ayrıca her zaman bizlere destek olan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’a ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’a teşekkür ediyorum” dedi.   

İlgili rapora https://www.tubitak.gov.tr/tr/kurumsal/politikalar/icerik-universiteleri... linkinden ulaşabilirsiniz.