HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / 2019-2020 Akademik Yılı Açılış Töreni Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın Katılımıyla Gerçekleşti
21 Ekim 2019, Pazartesi
2019-2020 Akademik Yılı Açılış Töreni Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın Katılımıyla Gerçekleşti

Uşak Üniversitesi 2019-2020 Akademik Yılı Açılış Töreni, Türk Tarih Kurumu Şeref Üyesi Tarihçi-Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın katılımıyla gerçekleştirildi.

Program öncesi Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, Prof. Dr. İlber Ortaylı’yı makamında ağırlayarak üniversitemiz hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Ortaylı ziyaret sonunda üniversitemiz şeref defterini imzaladı.

Uşak Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen açılış törenine, Uşak Valisi Funda Kocabıyık, Uşak Milletvekili Opr. Dr. İsmail Güneş, Belediye Başkanı Mehmet Çakın, Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, Uşak Baro Başkanı Emin Coşkun, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Albay Murat Kılıç, İl Emniyet Müdürü Mesut Gezer, çok sayıda protokol üyesi, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Açılış töreni, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından, üniversite tanıtım filminin gösterimiyle başladı. Tanıtım filminin ardından Uşak Üniversitesi Dans Etkinlik ve Müzik Topluluğu (USDEM) tarafından müzik dinletisi yapıldı. Müzik dinletisinden sonra öğrenciler adına Uşak Üniversitesi Tıp Fakültesi 2. Sınıf öğrencisi Hasret Akgül bir konuşma yaptı. Akgül konuşmasında, Uşak Üniversitesi’nin çok yönlü eğitim anlayışına değinerek, “Bizler öğrenciler olarak bir yandan öğrenimimizi sürdürürken, üstün bir gayretle çalışmaya devam edeceğiz. Yani Onur Konuğumuz İlber Ortaylı’nın da dediği gibi bir araya gelip Türkiye’yi gezeceğiz, Dünya’yı tanımanın bir yolunu bulacağız.” dedi.

Genç ve dinamik bir üniversite

Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, 2019-2020 akademik yılının ülkemiz, milletimiz ve şehrimiz için hayırlara vesile olmasını dileyerek, yeni akademik yılda hocalara ve öğrencilere başarılar temenni etti. Rektör Savaş, Uşak Üniversitesi’nin doğa ile iç içe bir kampüs, sinema salonu, öğrenci çarşısı, kapalı spor kompleksi gibi geniş sosyal donatı alanları, kütüphanesi, yurtları ve geniş burs olanaklarının yanında, öğrenci odaklı eğitim modeli ile daima yenilikçiliği benimseyen ve bu alanda kendini sürekli güncelleyen genç ve dinamik bir üniversite olduğunu belirtti.

Bilim, Uzun Soluklu ve Sabırlı Bir Çalışma Gerektirir                                                

Öğrencilere seslenen Rektör Prof. Dr. Savaş, bilimin uzun soluklu ve sabırlı bir çalışma gerektirdiğini ancak her üniversite okuyan öğrencinin bilim adamı olmak gibi bir amacının olmadığının bilincinde olduklarını söyleyerek, ‘‘Teknik anlamda da bu mümkün görünmemektedir. Bu nedenle de siz değerli öğrencilerimizin reel dünyada daha etkin karşılık bulmanızı sağlamanın yollarını arıyor ve sizleri buna hazırlamak için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Biz sizlerin zekasına, kabiliyetine, çalışkanlığına, üretkenliğine, azmine güveniyoruz. Bu kabiliyetlerinizi eğitim yoluyla hem bireylerimizin, hem milletimizin, hem devletimizin hayrına neticelere vesile olacak şekilde eğitmek ve yönlendirmek çabasındayız. Gerek kamuda, gerekse özel sektörde açılan pozisyonlar için yapılan tanımlarda diploma sadece bir faktör haline gelmiştir. Bu tür işlere ancak yabancı dilden birikime ve beceriyekadar pek çok ilave şartın karşılanmasıyla ulaşılabilmektedir. Ülkemizin üretken, rekabetçi ve istikrarlı bir istihdam piyasasına kavuşmasını oldukça önemsiyoruz. Bu anlamda Üniversite-Sanayi işbirliği kapsamında öğrencilerimiz alanlarıyla ilgili mesleki derslerini Uşak Organize Sanayi Bölgesinde yer alan işletmelerde görmekte ve yine bu işletmelerde staj imkânı verilmektedir. 7+1 olarak adlandırılan sistem ile 7 dönem ders + 1 dönem uygulamalı eğitim modeli oluşturularak, Mühendislik Fakültesi öğrencilerine sanayi tecrübesi kazandırılmaya 2018-2019 Bahar döneminde başlatılmıştır. 3+1 sistemi ile 3 dönem ders +1 dönem uygulamalı eğitim modeli meslek yüksekokulumuzda başlatılmıştır. KOSGEB destekli projeler ile Uygulamalı Girişimcilik dersi üniversitemizde seçmeli ders olarak verilmekte ve 56 saatlik bu dersi alan öğrencilerimize iş kurdukları takdirde hibe ve düşük faizli kredi sağlanmaktadır. Bu ve bunun gibi projelerin sayısını arttırmanın gayreti içerisindeyiz. Bu bakımdan sizleri sadece diploma değil, aynı zamanda birikim ve beceri sahibi yapacak yöntemler geliştiriyoruz.’’dedi.

Ülkemizi 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine gençlerimiz taşıyacaktır

Ülkemizi 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine götürecek olanların gençler olduğunu söyleyen Prof. Dr. Savaş ‘‘Unutmayınız ki bu hedeflere ulaşabilmenin yolu çağın bilgi ve becerilerine hâkim olmaktan, hayal kurmaktan ve sürekli icat çıkartmaktan geçmektedir. Bu bağlamda başta da belirttiğim gibi benim size olan inancım tamdır. Sizler de kendinize inanın ve kendinizi buna hazırlayarak çalışmaya başlayın. Büyük bir hızla değişen dünyanın içerisinde olduğumuz bu zaman diliminde üretilenleri tüketen bir dönemi geride bırakmamızın vakti geldi de geçiyor. Değişimi taklit eden değil, değişime yön veren bireyler olarak buradan ayrılmanız için gerekli her türlü çaba ve alt yapıyı sağlamanın gayreti içerisindeyiz.’’ şeklinde konuştu.

Rektör Savaş: ‘Tüm paydaşlarımızla ortak akıl etrafında çalışmalar yapıyoruz.’

Bölgesel kalkınma odaklı misyon farklılaşması projesi kapsamında Türkiye’deki 5 pilot üniversiteden biri olan Uşak Üniversitesi’nin deri, tekstil ve seramik alanında 2016 yılında pilot üniversite olarak seçildiğini belirten Rektör Prof. Dr. Savaş, bu anlamda Uşak Üniversitesi olarak bir yandan öğrencileri çağın gerekliliklerine uygun vasıflarla yetiştirirken, diğer yandan üniversite ile şehri bütünleştirmenin de gayreti içerisinde olduklarını belirtti.

Uşak Üniversitesi olarak uygulamalarda ehliyet ve liyakata,  kimseye ayrıcalık yapmamaya, Uşak Üniversitesi ailesinin her bireyine ve söylenen her söze önem vermeye çalıştıklarına dikkat çeken Rektör Savaş, bu süreçte değişim, yenilik ve atılım bağlamında pek çok etkin uygulamayı da hayata geçirdiklerini anlattı. Uşak Üniversitesi’nin, bölge insanın sorunlarına kayıtsız kalmadığını, bulunduğu bölgeye kulak vererek, toplumla buluşan ve hayata karışan bir üniversite olma yolunda olduğunu aktaran Prof. Dr. Savaş, toplumla buluşma ve toplumla güçlü bağlar kurma adına yapılan bütün çabaları desteklerken, akademisyenleri cesaretlendirdiklerini, bölgeye katkı sunacak her çalışmaya öncelik verdiklerini söyleyerek konuşmasını şöyle sürdürdü:

‘‘Bu anlamda şehrimiz sanayisinin ihtiyaç ve beklentilerini karşılayacak bölümler açarak, araştırma merkezleri kurarak, Uşak’ta kaliteli bir yükseköğrenim sunma çabasındayız. Ülkemizi gelişmiş ülkeler seviyesine taşımanın yolunun yenilikten geçtiğine inanıyor ve bunun güçlü ekonominin, istihdamın ve refah bir yaşamın anahtarı olduğunu düşünüyoruz. Geliştirilen bilim ve teknolojinin devletin ve milletin yararına olacak şekilde olmasının en temel kriterimiz olduğu bu yenilikçilik yolunda, öğrencilerimiz ve akademisyenlerimizle berber geleceğin ürün ve hizmetlerini tasarlamanın çabasını gösteriyoruz. Tam da bu nedenle öğrencilerimize girişimcilik dersini ortak ders olarak koyduk ve onlara bu ruhu aşılamanın çabasındayız. Çünkü girişimcilik ruhunu aşılamadan araştırma ve geliştirmeye yapılacak yatırımdan fayda sağlamak olanaksızdır. Ülkemizin güçlü ekonomiler arasındaki yerini alabilmesi için teknoloji üreten ve ürettiği bu teknolojik ürünleri ihraç eden konuma gelebilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyor ve bu anlamda üniversitemizi sayılı üniversiteler arasına yerleştirmeyi hedefliyoruz. Bunun için bilgi üreten ve bilgiyi nitelikli bir biçimde kullanan öğrenciler yetiştirmek en öncelikli hedefimizdir. Üniversiteler bilgi aktarmanın yanında, ahlak ve değer yargıları da oluştururlar. Dolayısıyla üniversitemiz ailesi bu tarihi sorumluluğun yükünü omuzlarında hissetmenin bilinciyle hareket etmektedir.Bu anlayış çerçevesinde, üniversitemiz; öğrencilerimizi değişen küresel şartlara uyum sağlayabilecek bilgi, beceri ve yetkinliklerle donatmaya, ülkemizin rekabet edebilir konum kazanmasına destek olmaya, toplumumuza yönelik hizmet ve faaliyetlerimizi etkin şekilde sürdürmeye özen göstermektedir. Üniversiteler küresel bilgi ve becerinin öğretildiği/öğrenildiği evrensel yükseköğretim kuruluşlarıdır. Bu nedenle, Üniversitelerin ana fonksiyonu evrensel içerik ve kalitede eğitim-öğretim hizmeti sunmaktır. Bilgi ve beceri kapasitesi yüksek akademisyenlerimiz, eğitim-öğretim kalitemizi, yayın, araştırma, proje üretme ve uygulama yetkinliğimizi artırmaktadır.”

Ülkemizin, üniversitemizin ve insanlığın geleceği için belirledikleri hedefler doğrultusunda durup dinlenmeden çalıştıklarını ifade eden Rektör Savaş “Ancak durmak için, dinlenmek için vaktimiz yok. Ülkemizi yarınlara taşıyacak öğrencilerimizi yetiştirmenin çabasını gece gündüz vermemiz gerekiyor. Bu anlamda Şeyh Edebali’nin Osman Beye nasihatinde söylediği gibi “İşimiz ağır, işimiz çetin. Allah yardımcımız olsun” diyor ve yeni eğitim-öğretim yılının hayırlı ve başarılı olmasını diliyorum. Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da Uşak Üniversitesi ailesi olarak milletimize ve ülkemize hizmet yarışında omuz omuza yol alacağız. Gelin el ele kol kola vererek bilimin ve kültürümüzün eşliğinde ülkemizin yarınlarını beraber kuralım. El ele vererek o hayalini kurduğumuz güçlü Türkiye’ye kavuşmak için varımızla, yoğumuzla çalışalım, üretelim. El ele vererek ülkemizi düşlerimizin de ötesine taşıyalım. Bu vesile ile yeni eğitim-öğretim yılında hepinize başarılar diliyorum. Aramıza yeni katılan arkadaşlarımızı tekrar tebrik ediyor, Uşak Üniversitesine hoş geldiniz diyorum. Bu duygularla bir kez daha 2019-2020 yılı akademik yılının hepimize hayırlar getirmesini Rabbimden diliyorum.”dedi.

Türk Tarih Kurumu Şeref Üyesi, Tarihçi Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı açılış dersini gerçekleştirdi. Uşak Üniversitesi’ne davetlerinden dolayı teşekkür eden Ortaylı, bundan yıllar önce Uşak’tan geçerken böylesi bir şehirde üniversite görmeyi hayal ettiğini belirterek “İşte bugün buradayız. 2019-2020 öğretim yılı, Uşak Üniversitemize hayırlı olsun.” dedi.

Ortaylı’nın Gözünden ‘Üniversite’

Prof. Dr. Ortaylı, üniversitelerin, fayda analizinin yapılacağı bir alan olmadığını ifade ederek “Üniversite, tıpkı bir insanın kitap okuması, boş zamanda resim yapıp müzikle uğraşması gibi bir faaliyet olarak düşünülmelidir. Bir toplum istediği kadar zengin, istediği kadar güçlü olsun, eğer üniversitenin getireceği faaliyetlerden ve bilgi birikiminden uzakta kalıyorsa, hüsrana mahkûmdur.”şeklinde konuştu.

“Uşak Üniversitesi Sayılı Üniversitelerden Biridir”

Türkiye üzerinde ‘Taşra Üniversitesi’ adı klasmanına sokulan çok sayıda kıymetli üniversitenin bulunduğuna değinen Prof. Dr. Ortaylı, “Bunların yeri çok kolay şekilde doldurulamaz. Uşak Üniversitesi bunlardan bir tanesidir. Üzerinde bulunduğunuz toprağın tarihini, geçmişini, gelenek ve göreneklerini bilmeniz şarttır.”dedi.

Tarihi araştırmaların vazgeçilmezlerinden olan arkeoloji bilimi ve pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Uşak üzerinde yapılan araştırmalara da değinen Prof. Dr. Ortaylı, “Helenistik döneme ait eski Yunan kalıntılarına en çok rastladığımız bölgelerden biri olan Uşak’ta maalesef en çok yaşanan sıkıntılardan birisi de kaçak kazılar. Öte zamanlardan beri efsane gibi anlatılan başka ülkelerin bizim ülkemizde kalan tarihi mirası çalıp götürdüğüne ilişkin iddiaları herkes biliyor zaten. Neyse ki son zamanlarda büyük ölçüde bunların önüne geçtik. Hatta ve hatta yanlışlıkla kaptırdıklarımızı da geri aldık.” diye konuştu.

Ortaylı’dan Öğrencilere Tavsiyeler

Prof. Dr. Ortaylı, açılış derslerinin önemine değinerek, öğrencilere coğrafya, arkeoloji, tarih gibi çeşitli bilimlerle ilgili topluluk kurmaları konusunda tavsiyeler verdi. Böyle bir davranışın hem üniversite öğrencilerine, hem de üniversitenin bulunduğu şehre katkı sağlayacağının altını çizen Ortaylı, “Çiçeğin kendisini göstermesi için, kokusunu salması gerekiyor. Siz de bir çiçek misali içinize kapanmadan kokularınızı etrafa yayarsanız, öğrendiklerinizin sadece size değil, herkese faydası olur.” ifadelerini kullandı.

Yoğun katılımın olduğu açılışı töreni, Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş’ın, Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya üniversite plaketini takdim etmesiyle son buldu.