Downsendromlu bireylerin sosyal yaşama katılmasını amaçlayan "In Orchestra" adlı Avrupa Birliği projesi (AB) kapsamında, projenin Türkiye ayağı Uşak Üniversitesi koordinatörlüğünde, İzmir Down Sendromu Derneği, İyilik Atölyesi, Mavibahçe Alışveriş ve Yaşam Merkezinin desteğiyle bir buçuk yıldır tiyatro ve sinema çalışmalarına devam ediyor.
Erasmus+ projesi kapsamında, İtalya’nın Floransa kentindeki Müzik Okulu öncülüğünde başlayan ve mental yetersizlik yaşayan çocuklara yönelik yapılan ve 3 ülkenin yer aldığı In Orchestra Projesi’nde Türkiye’yi, Uşak Üniversitesi adına İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meral Özçınar’ın koordinatörlüğündeki ekip temsil ediyor.
In Orchestra ile Özel Çocuklar Farkındalığı
Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özçınar, In Orchestra Projesi’nin 2016 yılında başladığını ve İtalya Floransa’da düzenlenecek olan Sanat Festivali’nin ardından sona ereceğini söyledi. İtalya’dan 3, Fransa’dan 1 ve Türkiye’den Uşak Üniversitesi’nin temsil edildiği, 5 partnerin yer aldığı proje ile mental yetersizlik yaşayan bireylerin, sanatın farklı alanlarını kullanarak sosyal ve iletişim becerilerini geliştirmeyi amaçlamadıklarını belirten Özçınar, “Müzik, tiyatro, multiaudivisual terapinin kullanıldığı uygulamalarla; konuşma güçlüğü çeken özel gereksinimli çocukların, kendilerini ifade etme becerilerini arttırılmakta ve sanatın farklı alanlarında ürünler ortaya koyulmaktadır. Uşak Üniversitesi olarak 18 Down Sendromlu çocukla birlikte tiyatro çalışması gerçekleştirdik. Bu çalışmalardan yola çıkarak, ‘Umut Otobüsü’ isimli bir oyun ortaya çıktı. Oyun, Floransa’da Türkiye’yi temsil edecek. Bu süreçte çocukların kullandıkları kelime sayıları arttı, yüz yüze iletişim, göz kontağı gibi iletişim becerileri gelişti. Biz In Orchestra projesi olarak, mental yetersizlik yaşayan bireyleri eksik ya da sorunlu olarak değil, farklı olarak değerlendiriyoruz. Farklılıkların orkestraya dahil olması halinde ise orkestradan yükselen sesin güzelleşeceğine inanıyoruz. Uşak Üniversitesi olarak sosyal yarar amacı güden böylesi bir projenin parçası olmaktan mutluluk duyuyoruz.”dedi.
Önce Türkiye, Sonra İtalya
Çalışmalara İzmir Down Sendromu Derneği’nin önemli destekler verdiğini belirten Doç. Dr. Özçınar, “Üç yıl aralıksız süren çalışmalar sonunda, ortaya “Umut Otobüsü” oyunu çıkarıldı. Çocuklarımız çalışmalar sayesinde büyük yol katetti. Birçoğu, “Hoşgeldin, selam, hoşçakal” gibi kelimeleri ifade etmeyi öğrendi. Oyunda kendilerine verilen rolleri benimseyen ve başarıyla yerine getiren çocukların gözle görülür değişimi, anne ve babalarını da mutlu etti. “Umut Otobüsü” oyunu önce İzmir’de sahnelenecek. Özel Çocuklar, 20 Haziran’da Yaşar Üniversitesi’nde seyirci karşısına çıkacak. Çocuklar 28-29 Haziran’da ise İtalya’nın Floransa kentindeki Sanat Festivali’nde Türkiye’yi temsil edecek. Eylül-Ekim aylarında ise Uşak Üniversitesi’nde öğrencilerimizle buluşacak.”şeklinde konuştu.