Kariyer Planlamasını Hayatından Örnekler Vererek Anlattı
Uşak Üniversitesi Tasarım ve Teknoloji Festivali (TTFEST 2019) kapsamında, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın konuşmacı olarak yer aldığı konferans gerçekleşti.
Konferans öncesi Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş'ı makamında ziyaret eden TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, üniversitemiz şeref defterini imzaladı. Makam ziyaretinin ardından Uşak Üniversitesi Tasarım Merkezi’ni ve TTFEST 2019 kapsamında açılan sanayi ve teknoloji ürünleri stantlarını gezerek yetkililerden bilgi aldı. Festival kapsamında açılan Uşak Üniversitesi lisans son sınıf ve yüksek lisans öğrencilerinin ‘Bitirme Projeleri’ sergisini de gezen Prof. Dr. Mandal, öğrencilerle bir süre sohbet etti.
Uşak Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleşen konferansın açılış konuşmasında Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, TTFEST 2019 etkinlikleri kapsamında TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mandal’ı üniversitemizde ağırlamaktan duyduğu mutluluğu ifade etti. Prof. Dr. Mandal’ın “Kariyer Planlaması ve Başarı” hakkında değerli bilgiler aktaracağını söyleyen Rektör Savaş “Uşak Üniversitesi olarak öğrencilerimizi kendi alanlarında birikim ve tecrübelere sahip, onlara rol model olacak başarılı kişilerle buluşturmak amacındayız. Akademik ve idari çalışmalarıyla, sanayi-üniversite işbirliği projeleriyle, uluslararası kimliği ile bilim dünyamıza önemli katkılar sunan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’a katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum. Gençlerimizin, Prof. Dr. Mandal’ın tecrübelerinden faydalanacağına inanıyorum. Çalışmadan, üretmeden bir yere varamayız. Hedeflerinize ulaşmak için çok çalışmanız gerekiyor.”dedi.
Prof. Dr. Mandal, “2010-2020’lerde İşbirliğine Yönelik Bilgi Üstünlüğü Ön Plana Çıkacak”
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mandal konuşmasında, bilginin işbirliği içinde üretilmesinin önemine dikkat çekti. Rekabetçiliğin değişen araçlarından bahseden Prof. Dr. Mandal 2000’lerin bilgi üstünlüğü ile rekabet yılları olduğunu ancak 2010-2020’lerin işbirliğine yönelik bilgi üstünlüğü ile rekabet yılları olduğuna dikkat çekti. Konuşmasında 90'lı yıllarda esnafın sıkça kullandığı 'Peşin satan, veresiye satan' fotoğrafı ekrana yansıtan Mandal, yeni dönemde geleneksel gençlerin veresiye satan, yenilikçi ve girişimci gençlerin ise peşin satan esnaf gibi olacağını söyledi.
Prof. Dr. Mandal, 2022 yılında ihtiyaç duyulacak yeni meslek dallarından örnek vererek, özellikle yapay zeka ve öğrenme uzmanlarına, veri analistlerine, yazılım ve uygulama geliştiricilere, dijital dönüşüm uzmanlarına, siber güvenlik uzmanlarına, süreç otomasyonu ve robotik uzmanlarına, dijital pazar ve strateji uzmanlarına, insan-makine hibrit ortam tasarımcısı yöneticilerine ihtiyaç duyulacağını ifade etti.
Prof.Dr. Mandal, “Hayatım Boyunca İnsanlara Faydalı Olmak İçin Çok Çalıştım”
Kendi hayat hikâyesinden kesitler sunan Prof. Dr. Mandal, kariyerinde yaşadığı deneyimleri öğrencilerle paylaştı. Kendisinin kariyeri boyunca hep araştırmayı yönetmek istediğini ifade eden Mandal, "Gördüğünüz gibi ben de sizden biriyim. Benim olduğum yerde siz de olabilirsiniz.”dedi.
Sunumunda TÜBİTAK’ın öğrencilere yönelik burslarından bahseden Prof. Dr. Mandal, öğrencilerin proje üreterek bu burslardan yararlanmalarının onların kariyerleri için önemli olduğunun altını çizdi. Prof. Dr. Mandal konuşmasının ardından öğrencilerin sorularını cevapladı. Sunumun ardından Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’a üniversite plaketini takdim etti. Prof. Dr. Mandal ise, tüm katılımcılara teşekkür ederek, Rektör Savaş’a plaket verdi.