Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından kurgulanan, "Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi" kapsamında 12 Aralık 2018 tarihinde YÖK Başkanlığında toplantı düzenlendi. Toplantıya Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri, Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş ve proje kapsamında pilot seçilen üniversitelerin rektörleri katıldı. Toplantıda Prof. Dr. Savaş, Deri, Tekstil ve Seramik (DTS) alanlarında pilot seçilen Uşak Üniversitesi’nin çalışmaları ve Türkiye’de bir ilk olacak olan Tasarım Merkezi hakkında bilgi verdi.
Prof. Dr. Saraç: "Yeni YÖK" konseptinde üniversitelerin bölgesel kalkınmada değişen rolü üzerinde önemle duruyoruz.”
Toplantıda YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan tarafından projeye ilişkin bir bilgilendirme sunumu gerçekleştirildi. Sunumun ardından konuşma yapan Prof. Dr. Saraç, "Son 10 yılda dünyada ve "Yeni YÖK" konseptinde başlattığımız çalışmalar kapsamında Yükseköğretim Kurulunda üniversitelerin bölgesel kalkınmada değişen rolü üzerinde önemle duruyoruz. Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi, 2015 yılının Haziran ayında YÖK tarafından başlatıldı. Bütün dünyada; yeni nesil bölgesel kalkınma anlayışında bölgeler, öğrenme, bilgilendirme ve yenilik konusunda temel nokta olarak görülüyor. Bu proje birlikte çalışma projesidir. Bu çalışmalar sadece ekonomik faktörler üzerinden değil, Cumhurbaşkanlığının hükümet politikaları, bölgesel ve yerel örgütler, kamunun sağladığı danışmanlık hizmetleri, bölgenin büyüme dinamiklerinin desteklenmesi, kamu finansal desteği gibi diğer birçok faktör göz önüne alınarak yürütülüyor. Kurulun başkanı olarak bizzat kendim bu konu ile ilgili tüm çalışmaları takip etmekteyim. Klasik söylemle ifade edersek; üniversitelerin giderek artan bir şekilde bölgesel ve ulusal ekonomiler için önemli bir üretim faktörü haline geldiğini ve bilgi üreten kuruluşlar olarak kalkınma hamlelerinde temel rol oynadığını biliyoruz. Bu projeye başından beri büyük destek veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı olan Sayın Naci Ağbal’a teşekkürlerimi ve saygılarımı sunarım.”dedi.
Ağbal: “Gerekli her türlü desteği vereceğiz.”
Naci Ağbal, proje sayesinde pilot seçilen üniversitelerin bulundukları illerin sosyo-ekonomik gelişmesine ve kalkınmasına önemli katkılar sunacağını belirterek "Sadece üniversitelere bütçe, ödenek ve mali katkı vermekten bahsetmiyoruz. Her anlamda bu süreç içerisinde üniversitelerimizin gelişmesi noktasında gerek insan kaynağı sayısının arttırılması gerek yatırım, cari bütçe, ödeneklerin tahsisi konusunda da YÖK Başkanlığının koordinasyonunda gerekli her türlü desteği vereceğiz." diye konuştu.
Konuşmaların ardından Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması Projesi kapsamında Prof. Dr. Savaş, DTS alanlarında yapılan çalışmalarla ilgili bir sunum gerçekleştirildi.
Prof. Dr. Savaş: “Türkiye’de Bir İlki Gerçekleştiriyoruz, Tasarım Merkezi Kuruyoruz”
Rektör Savaş, Uşak Üniversitesi’nin, bölgesinin ve buna bağlı olarak da ülkemizin kalkınmasına, bilim ve teknolojide ilerlemesine katkı sunacak çalışmalar yaptığını belirtti. Yaptığı sunumda Deri, Tekstil ve Seramik alanlarında pilot üniversite olan Uşak Üniversitesi’nin bugüne kadar yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Savaş, “2016 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları ile "Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi"nin ilk pilot üniversitelerinden biri olduk. Deri, Tekstil ve Seramik (DTS) alanlarındaki çalışmalarımız yerli ve milli bir anlayışla hızla devam etmektedir. Çalışmalarımızı bu üç alanı tek çatı altında birleştiren ‘Tasarım’ üzerine yoğunlaştırdık ve Türkiye’de bir ilk olan Tasarım Merkezinin kurduk.”dedi.
Ünlü Tasarımcılar Uşak Üniversitesi’nde
Tasarım Merkezi çalışmaları dolayısıyla, alanında en başarılı akademisyenleri ve tasarımcıları Uşak Üniversitesinde ağırladıklarını, Türkiye'de ve yurtdışında bu alanda öne çıkan kurum ve kuruluşları ziyaret edip, incelemelerde bulunduklarını ifade eden Prof. Dr. Savaş, göreve geldikleri andan itibaren DTS ile ilgili yol haritasını oluşturmaya başladıklarını söyledi. Tasarım Merkezi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Savaş, Uşak Valiliği tarafından restore edilerek üniversiteye tahsis edilen, Uşak’ın tarihi konaklarından Tekeşoğlu Hacı Abdülkadir Konağı ve 2 tarihi Uşak Evi’nin, Tasarım Merkezi binası olarak kullanacaklarını ve çalışmaların hızla devam ettiğini sözlerine ekledi.
“Uluslararası Rekabette Gücünü Artıracak”
DTS alanlarında pilot üniversite olan Uşak Üniversitesi’nin misyonunu bölgeden aldığını ve bu misyonun ülkemizin kalkınmasına hitap ediyor olduğunun altını çizen Prof. Dr. Savaş, Tasarım Merkezinin, Türkiye’nin uluslararası rekabette gücünü artıracak bir merkez olacağını belirterek, “DTS alanlarında yeni bir soluk getireceğiz. Hedefimiz ürünleri tasarlayıp sanayicimize prototip olarak sunmaktır. Tasarım Merkezimizde konusunda yetkin ve başarılı kişiler, ileri teknolojiyi kullanarak çalışmalar yapacak.”dedi.
İhtisaslaşacak 5 Yeni Üniversite Görevlendirildi
"Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi" kapsamında yeni seçilen 5 üniversite Prof. Dr. Yekta Saraç tarafından toplantıda açıklandı. Komisyon değerlendirmeleri sonrasında; "Aksaray, Kastamonu, Muş Alparslan, Rize Recep Tayyip Erdoğan ve Siirt Üniversitesi" kendileri için belirlenen alanlarda bölgesel kalkınma odaklı 5 üniversite olarak belirlendi.