Uşak Üniversitesi İletişim Topluluğu tarafından düzenlenen 5. Uluslararası Uşak Kanatlı Denizatı Kısa Film Festivali’nin açılış töreni 10 Aralık tarihinde Recep Tayyip Erdoğan Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.
Açılışa Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan, Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Nacar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Karahan, İletişim Fakültesi Dekanı Murat Mustafa Öntuğ, Festival Başkanı Doç. Dr. Murat Sezgin, İletişim Topluluğu Danışmanı ve Festival Yönetmeni Arş. Gör. Onur Keşaplı, akademisyenler, öğrenciler ve sinemaseverler katıldı.
Uşak'ın İlk ve Tek Film Festivali
Prof. Dr. Savaş festivalin açılış konuşmasında, 2014 yılında başlayan, Uşak kentinin ilk ve tek film festivali olma özelliğini sürdüren "Uşak Kanatlı Denizatı Kısa Film Festivali"nin, geçtiğimiz yıl uluslararası gösterimlerin ardından, bu yıl yarışma ölçeğini uluslararası alana taşıdığına dikkat çekti.
"Sinemaya İlk Adım Kısa Filmlerdir"
Bu yıl 10-14 Aralık tarihlerinde gerçekleşecek olan festivalde; Uluslararası Kısa Film Yarışması, Ulusal Kısa Film Yarışması ve Ulusal Öğrenci Filmler Yarışması’nda yarışacak filmlere 20 dalda ödül verileceğini belirten Prof. Dr. Savaş, “Kısa film, dünya çapında pek çok büyük sanatçının sinemaya adım atmasına vesile olmuş bir anlatım biçimidir. Steven Spielberg, Martin Scorsese gibi Hollywood’un ünlü yönetmenleri, ülkemizde de Nuri Bilge Ceylan, Çağan Irmak ve daha birçok sanatçımız sinema kariyerlerine kısa filmlerle başlamışlardır. Yedinci sanatın en özgür sahası olarak niteleyebileceğimiz kısa film, gişe ve kazanç kaygısının arka planda kaldığı, sanatçının idealizmini taşıyabildiği bir üretim olanağı sunmaktadır. Tam da bu yüzden genel kanının aksine kısa film bir öğrenci işinden çok daha fazlasıdır." dedi.
"116 Ülkeden 3300 Film Başvurdu"
Prof. Dr. Savaş, "Terry Gilliam ve Spike Jonze gibi Oscar ödüllü yönetmenlerin halen kısa filmler çektikleri ve eserlerini festivallere gönderdikleri düşünüldüğünde, kısa filmin bir sinemacı için her daim vazgeçilmez bir alan olduğu görülebilir. Bu yıl uluslararası olarak yapılmaya başlayan festivale 116 ülkeden 3300 film ile rekor başvurunun olması bizleri gururlandırdı. Festival finalistlerimizi Uşak'ta ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Bu yıl ilk defa yurt dışından gelen misafirlerimizi de ağırlayacağız. Yarışma finalistlerinden Makedonya ve Polonyalı sinemacılar kentimizde olacak ve beşincisi düzenlenen etkinliğimizde sizlerle birlikte olacaklar." şeklinde konuştu.
"Yeni Ufuklar Açacak"
Uşak Kanatlı Denizatı Kısa Film Festivali, gösterimlerin haricinde etkinlikleriyle, öğrencilerin bu alana ilgisini artırırken, atölyeler ve söyleşilerle sinemaya ilgi duyan tüm sinemaseverlere yeni ufuklar açacak. Türkiye’de ve uluslararası alanda kısa film alanının güçlenmesine ve sinema kültürünün gelişmesine katkıda bulunmak gayesiyle hareket eden festival, Uşak Üniversitesi'nin ve kentin kültürel yaşamını zenginleştirmeyi sürdürmekte.
"Öğrenci Topluluklarına Desteğimiz Tam"
Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan yaptığı konuşmada, “Öncelikle İletişim Topluluğu başkanı ve yönetim kurulu üyelerini tebrik ederek başlamak istiyorum. Belediye olarak, öğrenci topluluklarına her zaman destek oluyoruz. Geçen sene 5. Festivalin uluslararası olacağı söylendi. Uşak Belediyesi olarak tüm desteğimizle ‘varız’ dedik. Bizler belediye olarak üzerimize düşeni yaptık ve gelecekte de yapmaya devam edeceğiz. Bu organizasyonda başta Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş olmak üzere, İletişim Fakültesi Dekanımıza ve yöneticilerine teşekkür ediyor ve başarılar diliyorum. Uşak tarih ve medeniyet şehri, çok değerli hazinelerimiz var. Karun Hazineleri bunların en başında geliyor. Film festivaline adını veren Kanatlı Denizatı broşumuzda hazinelerimizden biri, bizim değerimiz ve film festivalimizin adı. Sosyal ve kültürel bu birliktelikler o kadar önemli ki, bunun gibi daha nice festivaller yapabiliriz. Festival yapımında emeği geçen başta topluluk başkanımıza ve üyelerine, festival kapsamında emeğini harcayan dekanından en alt birim çalışanına, Üniversitemize, siz değerli öğrencilerimize saygılarımı sunuyor, hepinizi selamlıyorum.’’ şeklinde konuştu.
"Toplulukların Bu Tarz Büyük Etkinlikler Yapmaları Önemli"
İletişim Fakültesi Dekanı Murat Mustafa Öntuğ, “Dekan olduğum andan itibaren özellikle öğrenci topluluklarımızın bu tür çalışmalarına ve faaliyetlerine gerekli desteği sağlamak konusunda özen gösterdik. Bu anlamda İletişim Fakültesi öğrencilerimizin bilgi birikimlerinin artmasına her zaman önem verdik. 5. Uluslararası Uşak Kanatlı Denizatı Kısa Film Festivalimizin büyük bir değer kattığını düşünüyorum. Bir topluluğun bu kadar büyük bir iş çıkarması hepimizi çok mutlu etmiştir. Beş gün boyunca çok güzel filmler seyredeceğimize inanıyorum, emeği geçen başta Rektörümüz ve Belediye Başkanımız olmak üzere, tüm arkadaşlarımıza ve topluluk başkanımıza teşekkür ediyor, iyi seyirler diliyorum.’’ dedi.
"Bu Sayıya Ulaşan Bir Başka Etkinlik Yok"
Festival Başkanı Doç. Dr. Murat Sezgin konuşmasında, “Bu yıl uluslararası alana taşıdığımız festivalimize, 116 ülkeden 3 bin 300 film başvurmuştur. Antalya ve Adana’ya sorduk. Resmi kayıtlarda bu sayıya ulaşan bir etkinlik yok. İlklerin şehrinde bir ilki daha gerçekleştirmiş oluyoruz. Bu başarı öğrencilerimize aittir. Bu yıl festivalde gösterilecek 50 filmimiz var. Bunlardan 14’nün Türkiye, 10’nun Asya prömiyeri (ilk gösterimi) yapılacak. Ayrıca 8 ana jüri üyemiz öğrencilerimize bilgi ve deneyimlerini aktaracak etkinlerde yer alacaklar. Buradan bir kez daha Belediye Başkanımıza, Rektörümüze, Dekanımıza, öğrencilerimize ve destek olan kuruluşlara teşekkür ediyorum.” dedi.
5 Gün Sürecek Etkinlikler
İletişim Topluluğu Başkanı Sevde Karaman açılış konuşmasında, İletişim Topluluğu olarak bu sene uluslararası çapta beşincisini düzenledikleri festivalin 5 gün süreceğini belirterek, “Başta 7 koordinatör olmak üzere, 70 kişilik bir ekipten oluşuyoruz. Yoğun geçen bir hazırlık döneminin ardından 5 günlük festival sürecimiz başladı. Festivalimize hazırlık ve devam sürecinde gördüğümüz hiçbir desteği göz ardı edemeyiz. Öncelikle Uşak Belediyesi’ne teşekkürü bir borç biliriz. Uşak Üniversitesi’ne her türlü desteği sağladıklarından ötürü teşekkür ederiz. İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Öntuğ’a, Festival Başkanımız Doç. Dr. Murat Sezgin’e, Festival Yönetmeni ve aynı zamanda topluluğumuzun danışman hocası Onur Keşaplı’ya bizi destekledikleri ve güvendikleri için teşekkür ediyoruz. Beş gün boyunca sürecek olan festivalimize tekrar hoş geldiniz, güzel vakit geçirmenizi diliyorum.’’ ifadelerini kullandı.
Kısa Filmler Seyircisiyle Buluştu
Konuşmaların ardından yönetmenliğini Ozan Yoleri’nin yaptığı “Öğle Teneffüsü”, Ramazan Kılıç’ın yönettiği “Miğfer” ve yönetmenliğini Arian Vazirdaftari’nin yaptığı “Mesle Bache Adam” isimli açılış filmleri seyirciyle buluştu.
Açılış töreni verilen resepsiyonun ardından sona erdi. Beş gün sürecek festivalin ödül ve kapanış töreni 14 Aralık Cuma günü gerçekleştirilecek.
Festival detaylarına http://usakfilmfest.wixsite.com/ukdff adresinden ulaşabilirsiniz...