Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mortaza Hajyzadeh tarafından TÜBİTAK 3001-Başlangıç Ar-Ge Projeleri Destekleme Programına teklif edilen nohutta (Cicer arietinum L.) yanıklık etmenine (Ascohyta rabiei) ilişkin dayanıklılık/tolerans Mekanizmasının moleküler düzeyde incelenmesi konusundaki proje kabul edildi.
Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nuray Şahinler ve Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Mortaza Hajyzadeh ile Proje Araştırmacısı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Uğur Yıldırım Rektör Vekilimiz Prof. Dr. Sayın Dalkıran’ı makamında ziyaret ederek proje ile ilgili bilgi verdiler.
Nohutun (Cicer arietinum L.) dünyada üretimi yapılan baklagiller arasında fasulyeden sonra ikinci sırada, Türkiye'de ise ilk sırada yer almakta olduğunu belirten öğretim üyelerimiz “En fazla üretim Antalya ilinden sonra Uşak'ta yapılmaktadır. Özellikle kuru tarım alanlarında sürdürülebilir gıda güvenliği için bu alanlarda yetiştirilebilir bir ürün olmasının yanı sıra, yine bu üretim alanlarında yetersiz beslenme sonucu oluşabilecek sorunlarının çözümünde de öncelikli seçenek olma noktasında önem arz etmektedir. Ancak, nohut yetiştiriciliğinde ekilişi sınırlayan, verim ve kaliteyi kısıtlayan biyotik etmenlerin başında mantari (fungal) bir etmen olan yanıklık (Ascohyta rabiei) hastalığı, bitkinin tüm toprak üstü kısımlarını etkilemekte ve %100'e varan verim ve kalite kayıplarına yol açabilmektedir. Nohutta görülen en önemli hastalıklardan birisi olması ve hastalığın kontrol yöntemleri üzerinde farklı araştırmalar bulunmasına rağmen hastalığın oluşumu, seyri, konukçu-patojen ilişkileri, kontrolü vb. konularında rol oynayan moleküler mekanizmalar yeteri kadar aydınlatılamamıştır. Bu projeyle; yanıklık etmenine karşı konukçu-patojen ilişkisinin moleküler düzeyinde deneysel ve biyoinformatik analizleri ile detayli incelenmesi ve daha önce yapılan transkriptom çalışmalarının çıktıları ile karşılaştırılması sonucunda bitkide oluşan dayanıklılık mekanizması ve bu mekanizmada rol oynayan hedef genlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Proje sonucunda elde edilecek bulgular konu üzerinde çalışan tüm Ar-Ge (Islah, dayanılılık ıslahı ve biyoteknoloji) çalışma gruplarına açılarak halen yürütülen veya yürütülmesi planlanan çalışmalara entegre edilerek hastalığa dayanıklı çeşitlerin geliştirilmesine ve sonrasında bu çeşitlerin üretim deseninde yer almasının sağlanması ile üreticinin bu yolla daha fazla ekonomik kazanç sağlaması beklenilmektedir.”dediler.
Rektör Vekilimiz Prof. Dr. Sayın Dalkıran, projenin TÜBİTAK tarafından kabul edilmesinden dolayı hocalarımızı tebrik ederek “Hocalarımızı kutluyorum, başarılı çalışmalarının devamını diliyorum.”dedi.