Üniversitemiz İslam Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Türkiye Diyanet Vakfı Uşak Şubesi tarafından, 21 Kasım 2017 tarihinde, “Mushaf Tarihi Çalışmaları Bağlamında Son Yüzyıl Oryantalizmi” adlı konferans gerçekleştirildi.
Üniversitemiz Mustafa Kemal Paşa Amfisinde gerçekleşen konferansa Rektör Vekilimiz Prof. Dr. Sayın Dalkıran, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Saim Savaş ile Prof. Dr. Ali Yılmaz, İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Yaşar, Diyanet İşleri Eski Başkanı 29 Mayıs Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Tayyar Altıkulaç, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Yaşar Kuran-ı Kerim’in İslam ümmetinin kalbi olduğunu söyleyerek “Kur’an-ı Kerim’e yapılan her hizmet hizmetlerin en yücesidir. Yüzyıllardır müzelerimizde merhametli bir el bekleyen ilk dönem Kuran yazmalarının 8 tanesini bugün bize bahşeden muhterem bir kişiden Kur-an üzerine yapılan çalışmaları öğrenmek bizim için çok önemlidir. Diyanet İşleri Eski Başkanı 29 Mayıs Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Tayyar Altıkulaç’a konferansa katılımından ve vereceği değerli bilgilerden dolayı teşekkür ediyorum.”dedi.
Rektör Vekilimiz Prof. Dr. Sayın Dalkıran ise yaptığı konuşmada “Bu tarz bu etkinlikler çok önemli. Cumhuriyet Türkiye’sinde din ve Kuran eğitiminin nasıl seyrettiğini bu şekilde öğreneceğiz. Kuran şüphesiz bizim baş tacımız, özellikle düşünün Osmanlının son dönemleri, Cumhuriyetin ilk yılları hiçbir şekilde Kur’an-ı Kerim’e, Hz. Peygamber’e ve İslama saldıramadılar ama Osmanlı adı altında İslam’a saldırdılar. Yüklendiler, kendilerine göre hallettik sandılar, hala baykuşlar maalesef ötmeye devam ediyor. Meleğin olduğu bir dünyada şeytani fikirler de olacak, meleğin olduğu fikirler de olacak. Bizler üzerimize düşeni yapacağız. Dr. Tayyar Altıkulaç hocam bize güzel örnek olsun, onu dinleme şerefine layık olacağız. Katılımınızdan dolayı teşekkür ediyorum, sevgilerimi sunuyorum’’.dedi.
Diyanet İşleri Eski Başkanı Tayyar Altıkulaç Kur'an-ı Kerim hakkında bilgiler verdiği konuşmasında şunları aktardı: “Oryantalistler Batı siyasetinde ve ticaretinde, sömürgecilik faaliyetlerine önemli malzemeler sağlamışlardır. Oryantalizmin ilk defa 1779 yılında İngiltere'de kullanılmaya başlandı. İngiltere'de kullanılan kelime, İslam dünyasını inceleyen, İslam dünyası hakkında Batılıları bilgilendiren, İslam ve Batı medeniyeti arasındaki mücadelede, Batı lehine veriler elde etmeye çalışan bir akımdır. Arapçayı çok iyi öğrenmeye başladılar. Arapça kürsüsü ilk olarak 1539 yılında Fransa'da kuruldu. İslam hakkında kendilerince bilgiler edindiler. Daha sonra İslam'ı tarihsel ve toplumsal bir olgu olarak göstermeye başladılar. Oryantalistlerin özellikle günümüzdeki çalışmalarını dikkate aldığımızda görüyoruz ki, son yüzyılda oryantalizm metot değiştirerek kadim Mushaf varakları üzerine abanmış, senaryolarını onlar üzerine kurgulamıştır. Kanaatimce bizim de bu varaklarla ilgilenmemiz zorunlu hale gelmiştir. Ben şahsen, bu kadim nüshalardan bazılarını tahkik etmeye çalıştım. Bunlardan yedisi yayınlandı. Düşündüm ki, akademisyenlerimiz onlar üzerinde daha yararlı, daha ayrıntılı çalışmalar yaparlar ve tezler yaptırırlar. Takdir ehl-i ilmindir’’ dedi.
Konferansın sonunda İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Yaşar, İslam Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcıları Prof. Dr. Habil Şentürk ve Yrd. Doç. Dr. Salihe Esen, Diyanet İşleri Eski Başkanı Tayyar Altıkulaç’a teşekkür plaketi verdiler.