HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Türkiye ve Çin’de Mantar Endüstrisinin Gelişimi Konuşuldu
8 Kasım 2024, Cuma
Türkiye ve Çin’de Mantar Endüstrisinin Gelişimi Konuşuldu

Ziraat Fakültesi ve Tarımsal ve Doğa Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından ‘Türkiye ve Çin’de Mantar Endüstrisinin Gelişimi’ konulu panel gerçekleştirildi.

Mustafa Kemal Paşa Amfisinde yapılan panele Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Lütfi Özav, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Çelen, fakülte öğretim üyeleri, özel sektör temsilcileri, kamu kurumları ve öğrenciler katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Lütfi Özav, Uşak’ın ve bölgemizin tarımsal potansiyelini öne çıkaran bu tür etkinliklerin önemine değinerek Dr. Mike Sun ve Dr. Mustafa Kemal Soylu’ya panele katılımlarından ve verecekleri değerli bilgilerden dolayı teşekkür etti.

Panelde, Çin’de mantar üretim mekanizasyon sistemleri, yetiştiricilik danışmanlıkları, kurulum ve otomatik makine üretim faaliyetlerinde bulunan Zhengzhou Satrise şirketi genel müdürü Dr. Mike Sun ile Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Mantar Araştırma Merkezi Başkanı ve Uşak Üniversitesi Ziraat Fakültesi misafir öğretim üyesi Dr. Mustafa Kemal Soylu panelist olarak yer aldı.

Dr. Mike Sun ‘Çin’de Mantar Üretimi ve Mantar Teknolojisindeki İnnavosyanlar’ ve Dr. Mustafa Kemal Soylu ‘Türkiye Mantar Üretimi ve Mantarda Şişe Kültürü Teknolojisi’ konulu sunumlarını gerçekleştirdi.

Dr. Mike Sun, Dünya mantar üretiminin 46 milyon ton olduğunu ve bunun %94’üne denk gelen 42 milyon tonunun Çin tarafından üretildiğini belirtti. Ayrıca Çin’de 200 mantar türünde üretim yapıldığı, bunların 80 türünde ticari boyutta yetiştiricilik yapılabildiğini vurguladı. Son 10 yılda Çin’de geliştirilen torba sistemi otomasyon teknikleri ile mantar üretiminin iki katına çıktığını anlatan Dr. Sun Çin’de kullanılan bu otomasyon sistemleri hakkında bilgi verdi. Ayrıca Çin’de mantar üretiminde sıvı misel teknolojisinin de son yıllarda özellikle büyük işletmelerde yaygınlaştığını belirten Dr. Sun, ‘‘Sıvı misel kullanılarak daha erken dönemde mantar elde edilebilmekte ve tohumluk maliyeti geleneksel yönteme göre en az 5 kat daha düşük olmaktadır. Ayrıca sıvı misel üretimi işletmenin kendi tarafından üretildiği için tohumluk misel satın alınmasına gerek duyulmamaktadır. Bu önemli bir maliyeti ortadan kaldırmaktadır’’ dedi.

Dr. Mustafa Kemal Soylu ise yaptığı sunumda Ülkemizde üretilen kültür mantarının 70-80 bin ton civarında olduğunu ve en fazla üretilen mantar türünün beyaz şapkalı kültür mantarı ve bu türü istiridye mantarının takip ettiğini belirtti. Dr. Soylu yürüttükleri Ar-Ge çalışmaları hakkında bilgi vererek Türkiye’nin ilk yerli ve milli mantar çeşitleri ‘Yaprak 77’, ‘Soylu 77’ ve ‘Karbeyaz 100’’ün ıslah edilerek, tescil edildiğini söyledi. Güney Kore ile 9 yıldır yürütülen ortak çalışmalar sonucunda mantarda son teknoloji olan şişe kültürü teknolojisinin ülkemize transfer edildiği bilgisini veren Dr. Soylu, ‘‘Güney Kore ile orak olarak ‘Brother Stone’ çeşidi geliştirilmiştir. Resihi ve kuzu göbeği mantar üretim ıslahı çalışmaları halen devam etmektedir. Yürütülen TÜBİTAK 1001 projesi ile de enoki mantarı ıslah çalışması halen devam etmektedir’’ şeklinde konuştu.

Panelin değerlendirme kısmında Uşak'ın mantar yetiştiriciliği için önemli bir potansiyele sahip olduğu dile getirilerek Uşak’ da mantar yetiştiriciliğinin geliştirilmesi ile önemli bir istihdam sağlanabileceği, önümüzdeki dönemlerde Uşak’da mantar yetiştiriciliğinin geliştirilmesi için farklı eğitimler ve Ar-Ge çalışmaları planlanacağı vurgulandı.

Panel, panelistlere teşekkür belgelerinin verilmesi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.