HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / "Yeşil Mutabakatın Gümrük Birliğine Etkileri" Semineri Gerçekleştirildi
24 Ekim 2024, Perşembe
"Yeşil Mutabakatın Gümrük Birliğine Etkileri" Semineri Gerçekleştirildi

Avrupa Birliği Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi ile İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından "Yeşil Mutabakatın Gümrük Birliğine Etkileri" başlıklı seminer gerçekleştirildi.

Çevrimiçi yapılan seminere konuşmacı olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Avrupa Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Burçak Müge Vural katıldı.

Moderatörlüğünü ABEAUM Merkez Müdürü Doç. Dr. Pınar Çağlayan’ın yaptığı seminerde Prof. Dr. Burçak Müge Vural, ekonomik rasyonalite ile ilişkili olarak günümüz dünyasında yaşanan gıda krizi, enflasyon, yükselen emtia fiyatları, enerji krizi ve çevresel kirlenme gibi olumsuz unsurların ekonomik büyümede çevresel korumanın da dikkate alınması gerekliliğini doğurduğunu ifade etti. Piyasa ekonomisi temelinde politikalar yürüten Avrupa Birliği’nin de özellikle 1990’lı yıllardan itibaren bütüncül bir çevre politikasına sahip olmaya başladığını belirten Vural, AB’nin çevre politikasını düzenleyici, piyasa temelli, bilgilendirmeye yönelik ve gönüllülüğe dayalı araçlar ile yürüttüğünün altını çizdi.

İklim değişikliğinin olumsuz etkilerini en aza indirmek için AB’nin çerçevesini oluşturduğu yeşil mutabakatın temel bileşenlerinin karbon bağımlılığının azaltılması, ekolojik kısıtın üstesinden gelinmesi ve gelişmekte olan ülkelerin dayanıklılığının artırılması olduğunu vurgulayan Vural, yeşil mutabakatın Gümrük Birliği açısından Türkiye-AB ilişkilerine yansımasının da söz konusu bileşenlerle bağlantılı ve çok yönlü olduğunu belirtti.

Seminer soruların cevaplanmasının ardından sona erdi.