HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Tekstilde Eco-Branding ve Markalar Özelinde Güncel Uygulamalar Konferansı Gerçekleştirildi
4 Haziran 2024, Salı
Tekstilde Eco-Branding ve Markalar Özelinde Güncel Uygulamalar Konferansı Gerçekleştirildi

Uşak Üniversitesi Enerji Çevre Sürdürülebilirlik Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Uşak Üniversitesi Halı Uygulama ve Araştırma Merkezleri tarafından düzenlenen Tekstilde Eco-Branding Kavramı ve Markalar Özelinde Güncel Uygulamalar konferansı 28 Mayıs 2024 tarihinde gerçekleştirildi.

Uşak Üniversitesi  İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Konferans Salonunda yapılan etkinlikte Uşak Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümünden Dr. Gonca Alan konuşmacı olarak yer aldı.

 

Sunumuna ‘Eco-Branding’ ile ilişkili bazı terimlerden söz ederek başlayan Dr. Gonca Alan, çevre dostu, çevre duyarlı, sürdürülebilir bir üretim, yeşil üretim, geri dönüştürülebilir bir üretim, düşük enerji harcayarak üretim gibi terimlerin üzerinde durdu.

Özünde eko markalaşmanın, şirketler ve tüketiciler arasında çevresel sorunlar ve çözümler temelinde hedef rotalar belirleyerek hammadde temininden pazarlamaya uzanan bir yol olduğundan bahseden Dr. Alan, eko markalaşmanın, şirketlerin çevreyi koruma taahhütlerini bilgilendirmelerine ve tanıtmalarına olanak tanıyan bir pazarlama yaklaşımı olduğunu belirtti. Görsel olarak eko markalaşmanın ambalajda, reklamda ve markanın kimliğinde görülebildiğini aktaran Dr. Alan sunumunda, “sürdürülebilir” kelimesinin doğadaki ekolojik dengeyi, bütünlüğü ve doğayı daha fazla tüketmeden sağlamak olarak değerlendirilebileceğini ifade etti.

 

Sürdürülebilir ve çevre dostu bir üretimin, ancak çevreye karşı düşük etkili malzemelerin seçimi ve malzeme kullanımının azaltılması ile mümkün olabileceğinden bahseden Dr. Alan yeniden kullanılabilir ambalajların kullanımının arttırılması, ambalaj boyutlarının, hacimlerinin ve ağırlığının en aza indirilmesinin, yenilenebilir ve doğaya dost ambalaj malzemelerinin kullanımının arttırılmasının ve çok yönlü ambalajlama tekniklerinin kullanılmasının, çevre dostu sürdürülebilir bir üretim için çok önemli olduğunu aktardı. Ayrıca Dr. Alan, üretim sırasında  enerji tüketiminin azaltılması, ürünün kullanımının gizli ve zararlı emisyonlara ve atıklara yol açmadığından emin olunması gibi konuların da çevre dostu sürdürülebilir bir üretim için önemli olduğunu belirtti.

Dr. Gonca Alan sunumunda; tekstil sektöründe kullanılan sürdürülebilir kumaşlardan olan keten, yün, daha iyi pamuk, kenevir, tencel/lyocell kumaşlardan ve bunların çevreye daha az zarar veren özelliklerini de anlatarak popüler tekstil sanayi markalarının sürdürülebilir çevre dostu üretim konusundaki güncel durumlarından bahsetti.

Konferans katılımcıların sorularının cevaplanmasının ardından sona erdi.