HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Uşak Üniversitesinde ‘İmanla ve Kanla Yazılan Destan: Çanakkale’ Konferansı Gerçekleştirildi
18 Mart 2024, Pazartesi
Uşak Üniversitesinde ‘İmanla ve Kanla Yazılan Destan: Çanakkale’ Konferansı Gerçekleştirildi

Uşak Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü ve Tarih Topluluğu tarafından Çanakkale Zaferimizin 109. yıl dönümü kapsamında "İmanla ve Kanla Yazılan Destan: Çanakkale" adlı konferans gerçekleştirildi.

Recep Tayyip Erdoğan Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleşen ve Uşak Cumhuriyet Başsavcısı Serdar Durmuş, Adalet Komisyonu Başkanı Kayhan Yıldırım, İdare Mahkemesi Başkanı İslam Kaya, Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, Vali Yardımcısı Önder Can, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Albay Fahri Semiz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Lütfi Özav, il protokolü, akademik ve idari personel ile öğrencilerin katıldığı konferansta Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemalettin Taşkıran konuşmacı olarak yer aldı.

Açılış konuşmasını yapan Uşak Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Sadiye Tutsak konuşmasına; “Vatan tuttuğumuz bu topraklar için can veren, kan döken atalarımızı; başta Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin kurucusu, önderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün aziz şehit ve gazilerimizi huzurunuzda saygı ve minnetle yad ediyorum. Ruhları şad olsun.” diyerek başladı.

Prof. Dr. Tutsak sözlerini şöyle tamamladı: “İtilaf devletleri tarafından açılan Çanakkale cephesi ve burada Türk ordusunun kazandığı zafer, savaşın kaderini değiştiren ve Türk halkında derin izler bırakan ve izleri günümüze kadar ulaşan bir destandır. Bu öyle büyük bir zaferdir ki türküler yakılmış, hikayeler, romanlar, şiirler yazılmış, dizi ve sinema filmleri çekilmiştir.”

Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş yaptığı konuşmada Çanakkale Zaferinin önemine vurgu yaparak “Çanakkale Zaferi, sadece ülkemiz için değil, tüm dünya tarihi için de önemli bir dönemeçtir. Batı’nın yıllarca süren saldırıları karşısında “iman dolu göğsünü” siper eden aziz milletimizin var olma mücadelesidir. " dedi.

Prof. Dr. Ekrem Savaş sözlerini şöyle sürdürdü: “Çanakkale, tarihi anlamda önemli olduğu kadar geleceğe ışık tutması bakımından da önemlidir. Geçmişimizi iyi bilirsek geleceğimizi de iyi şekillendiririz.''

Rektör Savaş: ‘‘İkinci yüzyılımızı Çanakkale'de şehit olanların ruhuna uygun yaşamalı ve orada yaşananları unutmamalıyız.’’

Konuşmasında ABD’de doktor olan arkadaşından dinlediği ‘Anzaklı Ömer’ hikâyesini anlatan Prof. Dr. Savaş gençlere seslenerek ‘‘100 yılımızın hangi şartlar ve mücadelelerle geçtiğini unutmayın. Çanakkale’yi ve geçen hafta andığımız şairimiz Mehmet Akif’i iyi okuyun. Çünkü siz gençler Türkiye yüzyılının söz sahiplerisiniz. Cumhuriyetimizin yeni yüzyılını sizler şekillendireceksiniz. İkinci yüzyılımızı Çanakkale'de şehit olanların ruhuna uygun yaşamalı ve orada yaşananları unutmamalıyız. Bu duygu ve düşüncelerle bu destansı günde, Çanakkale Zaferimizin 109. yıl dönümünde, vatanımızı canları pahasına savunan ve bizlere en kıymetli hazine olan bağımsızlığımızı armağan eden tüm kahramanlarımızı bir kez daha saygı ve rahmetle anıyorum. Ruhları şad, mekanları cennet olsun.” şeklinde konuştu.


Açılış konuşmalarının ardından zeybek gösterisi ve müzik dinletisi gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Taşkıran: ‘‘Çanakkale bir diriliş destanıdır.’’

Gösterinin ardından "İmanla ve Kanla Yazılan Destan: Çanakkale" başlıklı konferans yapıldı. Konferansın konuşmacısı Prof. Dr. Cemalettin Taşkıran, “Çanakkale bir diriliş destanıdır” diyerek ‘‘Çanakkale, Türk tarihinin şanlı bir sayfasıdır. Bunu bir kere en baştan söylemek gerekiyor. Gerçek bir ölüm kalım savaşıdır. Karşı taraf bizim kazanmamıza şans vermiyordu. Ancak Türk insanının kanaatkarlığı, vatanseverliği ve imanı Çanakkale Zaferini bize kazandırmıştır. Onun için diyorum ki bu zafer, Türk tarihinin en şanlı olaylarından birisidir.’’ dedi.Çanakkale Zaferi öncesinde dünyanın büyük devletlerinin Osmanlı Devleti’ne nasıl baktıklarını ve planlarını anlatan Prof. Dr. Cemalettin Taşkıran, Çanakkale cephesini kimlerin neden açtığını aktararak ‘‘Çanakkale Deniz savaşı tipik bir deniz savaşı değildir. Hem kara hem deniz savaşıdır ve çok zor savaşlardır. Savaşta 20'den fazla millet vardı. Çanakkale'de bir dünya savaşı yaşanmıştır.’’ ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Taşkıran yaptığı konuşmada Çanakkale’de yaşananları tüm ayrıntılarıyla ve dünyadaki benzeri savaşlarla kıyaslayarak anlattı.

Konferans, Prof. Dr. Cemalettin Taşkıran'a teşekkür plaketi takdim edilmesi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.