Etkinlik kapsamında ilk olarak Onur Kurulunda Rektörümüz Prof. Dr. Ekrem Savaş, Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Nuray Şahinler ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Sezer’in yer aldığı ve küratörlüğünü Yrd. Doç. Dr. Beyhan Pamuk ile Yrd. Doç. Dr. Şengül Erol'un yaptığı 28 sanatçının eserleriyle katıldığı "8 Mart Kadınlar Günü Anısına Sanat Buluşması Sergisi" açılışı Recep Tayyip Erdoğan Kongre ve Kültür Merkezi fuaye alanında Vali Salim Demir ve eşi Nezahat Demir hanımefendi, İl Emniyet Müdürü İbrahim Ergüder, İl Garnizon Komutanı Jandarma Albay Yalçın Baysal, Vali Yardımcısı Ahmet Yılmaz, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Metin Gümüş ile Prof. Dr. Ömer Karahan, Genel Sekreter Vekili Prof. Dr. Adem Duru, il müdürleri, akademisyenler ve öğrencilerimizin katılımıyla gerçekleştirildi.
Sergi açılışının ardından Mustafa Kemal Paşa Amfisinde “Kadın ve Yaşam” adlı panel düzenlendi.
Panelin açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Gümüş, kadın ve erkeğin iki bütünün birer parçası olduğunu söyleyerek kadın ve erkeğin birbirinden ayrılmayan, birbirini tamamlayan iki önemli unsur olduğunu belirtti. Güçlü toplumların oluşmasında kadınların çok önemli bir yerinin olduğunu ifade eden Prof. Dr. Metin Gümüş “Bu açıdan bizim toplumumuzun da daha güçlü bir yere gelmesi açısından kadınlarımıza gerekli önemi vermemiz gereklidir. Kadınlar aileyi oluşturdukları gibi sağlıklı ve güçlü toplumun oluşturulmasında da çok önemli rol almaktadırlar. Tabi bu anlamda üniversitelerimize de çok önemli görevler düşmekte. Üniversitelerimiz siyasi, sosyal, kültürel, ekonomik, bilimsel, teknoloji ve sportif alanlar da çalışmalar yürüttüğü gibi kadınlar hususunda da önemli ve etkin çalışmalar yürütmesi gerekmektedir. Bu manada bugün düzenleyeceğimiz panelin bu açıdan yapacağımız ilk çalışmalar olduğunu düşünüyorum. Bunun ardından daha etkili daha efektif çalışmalar yapacağımızı da ümit ediyorum. Tabi ki ülkemizde kadınlara yönelik önemli kanuni düzenlemeler gerçekleşmekte ancak bunların etkilerine baktığımızda beklediğimiz etkinin oluşmadığını görmekteyiz, maalesef kadına yönelik şiddetin halen devam ettiğini görüyoruz. Dolayısıyla kadına yönelik çalışmaların sadece kanuni, hukuki çalışmalarla yetinmemesi lazım, yapacağımız çalışmaların insanımızın zihnine, gönlüne ve inancına da hitap etmesi gerekiyor. Bu açıdan üniversite mensupları ve akademisyenler olarak bizlere de önemli görevler düşüyor. Bizler bu manada çok iyi nesiller yetiştirmeliyiz. Başarı kriterleri sadece mesleki yetkilerle sınırlı olmayan kişisel maksimizasyonunu ön planda tutan ve para kazanmayı, kar elde etmeyi, önemli mevkilere gelmeyi hedefleyen reel bir gençlik yetiştirmek yerine bizler maddi ve manayı harmanlayabilen ve mesleki yetkinlikler ile beraber ahlaki yetkinliği de kendisinde barındıran erdemli mezunlar yetiştirmemiz gerekiyor. Bu sağlıklı bir toplum oluşturmamız açısından çok önemli. Kadınlarımızın kariyer planlamamızda, çocuğun yetiştirilmesinde önemli rolü olduğunun unutulmaması gerektiğini düşünüyorum. Bu nedenle kadınlarımızın sağlıklı bir toplum inşasında gerekli rolleri almaları çok önem arz ediyor. Tabi ki bu manada da 8 Mart Dünya Kadınlar Gününün yeryüzünde hakkın ve adaletin hakim kılınmasında, daha yaşanılabilir bir dünyanın, sağlıklı bir toplumun sağlanması açısından hayırlı olmasını diliyorum. Bütün kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum.”dedi.
Vali Salim Demir ise yaptığı konuşmada “Uşak Valiliği ve Uşak Üniversitesi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla hazırlanan panele hepiniz hoş geldiniz. Uşak Valiliği olarak ilk programımız da çalışanlarımızla beraberdik, ikinci programımızda da STK’lar ve kadın dernekleri ile ilgili genel bir kabul yaptık. Üniversitemizde de günün anlam ve önemine dair bilimsel boyutta “Kadın ve Yaşam” paneli gerçekleşiyor. Panelimizin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla bu programın genel olarak, vurgulayarak ifade etmek istiyorum ki, pozitif ayrımcılık içerecek olan çalışmalarımıza dayanak olmasını umuyorum. Sorunların çözümü noktasında bu tür paneller vasıtasıyla destek vermeliyiz. Panelin düzenlenmesinde emeği geçen ve panelde konuşmacı olan tüm hocalarımıza sizlerin huzurunda teşekkür ediyorum. Dünya nüfusunun yüzde ellisi kadınlardan oluşuyorsa Cenabı Hak bunun bilinçli olarak yarattığına göre biz bunun önemini mutlaka ama mutlaka üzerinde hassas olarak düşünmemiz, görmemiz gerekiyor. Bu kapsamda ilahi anlamda baktığımız zaman kadınların çok istisnai ve nitelikli özellikleri olduğunu da özellikle vurgulamak istiyorum. Dolayısıyla eğer biz sanat, bilimde ve diğer işlerimizde onları farklı görürsek sadece onlara değil kendimize, ülkemize ve insanlığa haksızlık etmiş oluruz. Bizim kültürümüzde ve inancımızda kadınla ilgili o kadar üst değerlendirmeler, üst nitelikte vasıflandırmalar, isimlendirmeler var ki onların üstüne de söylenecek söz olduğunu zannetmiyorum. Dolayısıyla bunlardan bir tanesini en bilineni söylemek istiyorum 'Cennet annelerin ayakları altındadır'. Bunun üstünde bir ifade olduğunu ben sanmıyorum. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilan edilmeden yüzyıllar önce Peygamber Efendimiz (S.A.V) Veda Hutbesinde kadınlara o kadar üstün haklar vermiş ki, sadece biz uygulamasında eksik kalmışız. Ama bizim kültürümüzde, bizim inancımızda bu duruyor. Onun için ben şunu son söz olarak söylemek istiyorum. Güzel uygulamalarla, örnek davranışlarla bugünden itibaren bunun daha hassas, daha üst seviyelerde, yeniden yaşatmak ve yaşamak için 8 Mart Dünya Kadınlar gününüz kutlu olsun. Hepinizi sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum.”dedi.
Açılış konuşmalarının ardından oturum başkanlığını Uşak Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Nuray Şahinler’in yaptığı panel gerçekleştirildi.
Panelde Prof. Dr. Nuray Şahinler “Akademide Kadın”, Uşak Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşe Özdemir “Roman Kadınlarında Gebelik Süreci”, Uşak Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Sosyal Hizmet Uzmanı Gamze Erçakır “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Psikolog Merve Uçak “Gençlik ilişkilerinde Şiddet” ve Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Sosyal Hizmet Uzmanı Meryem Gül “Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği” adlı sunumlarını gerçekleştirdiler.
Panelin sonunda Vali Salim Demir ve eşi Nezahat Demir, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Karahan ve eşi Adalet Karahan tarafından, Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Nuray Şahinler, Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Kadın Çalışmaları Uygulama ve Aratırma Merkez Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ayşe Özdemir, Uşak Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Sosyal Hizmet Uzmanı Gamze Erçakır, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Psikolog Merve Uçak ve Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Sosyal Hizmet Uzmanı Meryem Gül’e teşekkür plaketi verildi.
Üniversitemiz 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bağlı Tiyatro Topluluğumuz tarafından, Yönetmen Çağrı Gülerer yönetmenliğinde, Recep Tayyip Erdoğan Kongre ve Kültür Merkezinde sahnelenen Moliere'nin 'Kadınlar Mektebi' oyunuyla sona erdi. İlgiyle izlenen oyun sonunda Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Metin Gümüş, Tiyatro Topluluğumuzun Danışmanı Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Öğr. Gör. Nimet Gülerer'e teşekkür ederek plaket verdi ve yönetmen Çağrı Gülerer ile oyunda yer alan öğrencilerimizi tebrik etti.