Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, yapılan kazı çalışmalarında ele geçen eserlerin onarım ve belgeleme çalışmalarının daha hızlı yapılabilmesi ve bilimsel çalışmaların daha verimli yürütülebilmesi için üniversite bünyesinde kurulan “Arkeoloji ve Restorasyon Atölyesi”ni ziyaret etti.
Uşak Üniversitesi bünyesinde 2010 yılında kurulan Uşak Üniversitesi Arkeoloji Bölümü, 2018 yılından beri Blaundos Antik Kentinde kazılar gerçekleştiriyor. Bölüm öğretim üyesi Prof. Dr. Birol Can başkanlığında, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izinleri ve Uşak Valiliği’nin destekleriyle yürütülen kazı ve restorasyon çalışmaları kapsamında bugüne kadar önemli keşiflere imza atıldı. Bu kazılardan ele geçen eserlerin onarım ve belgeleme çalışmalarının daha hızlı yapılabilmesi ve bilimsel çalışmaların daha verimli yürütülebilmesi için üniversite bünyesinde “Arkeoloji ve Restorasyon Atölyesi” kuruldu.
Üniversiteden Uşak turizmine katkı
Uşak Üniversitesi bünyesinde kurulan Arkeoloji ve Restorasyon Atölyesini ziyaret edip yürütülen çalışmaları yakından inceleyen Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, “Ülkemizin en genç Arkeoloji Bölümlerinden biri olan bölümümüz lisans ve lisansüstü düzeyde yürüttüğü eğitim-öğretim faaliyetlerinin yanı sıra bölüm öğretim üyeleri ve öğrencilerimiz, başta Uşak olmak üzere ülkemizin çeşitli bölgelerinde farklı projelerde görev almaktadır. Bir yandan akademik-bilimsel çalışmalar yürüten bölümümüz diğer yandan da kültürel miras bilincinin oluşması, kültür varlıklarımızın korunması ve tanıtılmasına yönelik olarak sosyal faaliyetler yürütmektedir. 2018 yılından beri Blaundos Antik Kentinde, yürütülen kazı ve restorasyon çalışmaları kapsamında bugüne kadar önemli keşiflere imza atılmış, anıtsal yapılar açığa çıkarılmış, çok sayıda arkeolojik eser ele geçmiştir. Kazıların başlamasından itibaren Uşak ilimizin turizm dinamikleri arasında öne çıkan Blaundos Antik Kenti her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlamaya başlamıştır.”
Öğrenciler için bir uygulama merkezi
Rektör Savaş, depo, restorasyon, belgeleme, fotoğraflama, arşiv gibi alanlardan oluşan atölyeyi, öğrencilerin uygulamalı eğitimleri için de kullanılabileceklerini söylerken bölümün geliştireceği farklı projeler için de bir nevi araştırma merkezi olarak hizmet edeceğini belirtti.