Uşak Üniversitesi 2023-2024 Akademik Yılı Açılış Töreni, 8 Kasım tarihinde Uşak Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Kongre ve Kültür Merkezinde, BMC Otomotiv Sanayi ve Ticaret CEO'su Prof. Dr. Murat Yalçıntaş’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Hem akademisyen hem de iş insanı kimliği ile öne çıkan Prof. Dr. Yalçıntaş yaptığı konuşmada Türk Savunma Sanayisinin gelişimi ve BMC’nin savunma sanayinde yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Yoğun ilgi gören açılış törenine, Uşak Valisi Dr. Turan Ergün, Belediye Başkanı Mehmet Çakın, Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Cumhurbaşkanlığı ‘İlme ve Talebeye Hizmet’ özel ödülü sahibi Prof. Dr. Salih Tuğ, il protokolü, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Törenin açılışında Cumhurbaşkanlığı ‘İlme ve Talebeye Hizmet’ özel ödülü sahibi Prof. Dr. Salih Tuğ’a, Vali Dr. Ergün ve Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş tarafından plaket verildi. Prof. Dr. Tuğ yaptığı konuşmada öğrencilere seslenerek; öğrencilerin öğrenim hayatlarının hakkını vermelerini bunun yanı sıra sportif faaliyetlere de önem vererek gençliklerini yaşamalarını tavsiye etti.
-İlk ders BMC CEO’su Prof. Dr. Murat Yalçıntaş’tan: Türk Savunma Sanayi ve BMC-
BMC Otomotiv Sanayi ve Ticaret CEO'su Prof. Dr. Murat Yalçıntaş’ın verdiği ve yoğun ilgi gören ilk derste, Türk Savunma Sanayi ve BMC’nin bu alanda yaptığı çalışmalar öğrencilere anlatıldı. Konuşmasına akademisyenlik hayatında önemli desteğini gördüğü Prof. Dr. Ekrem Savaş’ın daveti ile Uşak Üniversitesinde olmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek başlayan Prof. Dr. Yalçıntaş, savunma sanayinin neden önemli olduğunu anlatarak başladı. Prof. Dr. Murat Yalçıntaş, “Her alanda olduğu gibi savunma sanayi de inovasyona ve araştırmaya dayanıyor. Ne iş yaparsınız yapın yaptığınız işe yenilik, inovasyon katın. Bu şekilde yaptığınız işi bir adım öne taşırsınız. Bir adım önde olmak için hiçbir ülke son geliştirdiği silahı başka ülkeye vermez” dedi.
BMC CEO’su Yalçıntaş: ‘2000’den sonra yerli, milli ve otonom yıllarımız başlamıştır.’
Türkiye'deki savunma sanayinin tarihi gelişimini anlatan Yalçıntaş, tarihimizde inovasyon kültürünün tam oturmadığı yöneticilerin yaptıkları tercihler yüzünden dışarıya bağımlı olunan bir dönem olduğunu ifade etti. Atatürk döneminde önemli adımlar atıldığını ancak daha sonrasında; kurulan silah fabrikaların nasıl kapandığını ve dışa bağımlı hale geldiğimizi aktaran Yalçıntaş, 2000 sonrasında ise yapılan çalışmalarla yerli, milli ve otonom yıllarının başladığının altını çizdi.
BMC'nin kuruluş hikâyesini de anlatan Yalçıntaş ‘‘Savunma sanayi için ürettiğimiz ürünler bizim tasarımımız’’ diyerek savunma sanayi için ürettikleri araçları videolar eşliğinde gösterdi ve tasarım projeleri hakkında kısa bilgiler verdi.
Yalçıntaş’tan Öğrencilere burs ve staj müjdesi
Uşak Üniversitesinin öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği sunum sonrasında sorulara verdiği cevaplarla Prof. Dr. Yalçıntaş, öğrencileri mutlu etti. Yalçıntaş, Uşak Üniversitesi öğrencilerine burs ve staj imkanı sağlayacaklarını söyledi.
Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, açılış töreninde yaptığı konuşmada İsrail’in Gazze’deki vahşi saldırılarını kınadı. Uşak Üniversitesi olarak Filistin halkının yanında olduklarını söyleyen Rektör Savaş, Kahramanmaraş merkezli olarak 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan ve milyonlarca insanı etkileyen deprem felaketinde hayatını kaybedenleri de bir kez daha andı.
Türkiye’nin genç üniversitelerinden biri olan Uşak Üniversitesinin son yıllarda başarılı çalışmalarıyla adından söz ettirdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Savaş, Uşak Üniversitesinin gelişimini anlattı.
Rektör Savaş: ‘Yükseköğretim Kurulu 2023 Üstün Başarı Ödüllerinde kurumsal kategoride ‘Yerel Kalkınmaya Katkı’ ödülünü Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldık.’’
Bölgesel kalkınmaya katkı sağlamak için göreve geldikleri ilk günden itibaren çalıştıklarını ifade eden Prof. Dr. Savaş, “YÖK tarafından verilen “Yükseköğretim Kurulu 2023 Üstün Başarı Ödülleri”nde kurumsal kategoride ‘Yerel Kalkınmaya Katkı’ ödülünü Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldık. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere bizlere verdikleri desteklerden dolayı YÖK Başkanımız Prof. Dr. Özvar’a ve tüm YÖK üyelerimize teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca üniversitemiz TÜBİTAK tarafından hazırlanan 2023 Yılı “Üniversitelerin Alan Bazlı Yetkinlik Analizi”nde 28 araştırma alanında Türkiye’nin en iyi üniversiteleri arasına girerken, 2 alt alanda da (İçten Yanmalı Motor ve Motor Aktarma Organları ile Dermatoloji alanlarında) Türkiye 2’ncisi, Tekstil Mühendisliği ve Teknoloji alt alanında ise hacim göstergesinde 6. oldu. Uşak Üniversitesi ailesi olarak 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılında da önemli başarılara imza atmaya devam edeceğiz” dedi.
Rektör Savaş: ‘Üniversitemizden 7 bilim insanı, 7 milyon bilim insanı arasından ilk yüzde 2’lik dilime girdi.’
Nitelikli akademik kadrosuyla öne çıkan Uşak Üniversitesi akademisyenlerinin ‘Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları’ listesinde bu yıl da yer aldığını belirten Prof. Dr. Savaş ‘‘Üniversitemizden 7 bilim insanı, 7 milyon bilim insanı arasından ilk yüzde 2’lik dilime girerek bizleri gururlandırmıştır. Sadece akademisyenlerimiz değil öğrencilerimiz de bizi gururlandırmaya devam ediyor. Bu yıl da TÜBİTAK BİDEB tarafından yürütülen 2209-A ve 2209-B Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı 2023/1. döneminde öğrencilerimiz tarafından toplam 60 proje başvurusu yapıldı ve bu projelerin 40 tanesi desteklenmeye hak kazandı. Üniversitemiz Türkiye’de 43’üncü, Ege Bölgesinde 4’üncü ve TR33 Bölgesinde yine 1’inci oldu’’ şeklinde konuştu.
Rektör Savaş: ‘Bölgesel Kalkınma için ‘Nitelikli İstihdam’. Bu yönde önemli çalışmalar yapıyoruz.’
Nitelikli istihdam odaklı bir üniversite olan Uşak Üniversitesinin bu konularda yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi veren Rektör Savaş, 2018 yılında uygulamaya koydukları İşletmelerde Mesleki Eğitim (İME) programı, Uşak Üniversitesi Us-Tech Nitelikli İstihdam Merkezi ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen “Ne Eğitimde Ne de İstihdamda Olan Gençlere Yönelik İşgücü Piyasası Destek Programı” kapsamında kabul edilen Uşak Üniversitesi “Gençler Çalışıyor Uşak Gelişiyor” isimli AB Projesinin önemini anlattı.
Prof. Dr. Savaş: ‘Başarılı çalışmalarımız uluslararası kuruluşlar tarafından tescil edilmeye devam ediyor.’
“Üniversitemizin başarıları uluslararası kuruluşlar tarafından da tescil edilmektedir” diyen Prof. Dr. Ekrem Savaş, “Adı Bir Şehir, Hedefi Dünya’ sloganıyla çıktığımız bu yolda, dünyanın köklü üniversitelerinden Oxford, Stanford, Harvard, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ve Cambridge Üniversitesi’nin olduğu Times Higher Education (THE) Dünya Üniversite Sıralaması listesinde 3 yıl üst üste yer almayı başardık. Bunun yanında başarılarımıza bir yenisini daha ekledik ve QS Avrupa 2024 sıralamasında da yerimizi aldık. Uşak Üniversitesi, Türkiye’den QS Avrupa 2024 Sıralamasına girmeyi başaran 73 üniversiteden biri olarak 43’üncü sırada yer aldı. Ayrıca üniversitemiz 2023 yılında Yükseköğretim Kalite Kurulu’ndan (YÖKAK) kurumsal akreditasyon belgesi almaya hak kazanan 30 üniversiteden biri olmayı başardı. Hedefimiz her zaman daha da üst sıralara çıkarak kalitemizi arttırmaktır” diye belirtti.
Rektör Savaş Gençlere, “Geleceğin Türkiye’si” sizlerin ellerinde” diye seslendi
Konuşmasını öğrencilere tavsiyelerde bulunarak bitiren Rektör Savaş şunları söyledi: “Çok çalışın. Kendinizi geliştirin. Gelecekte yapacaklarınızı bugünden planlayın. Yoksa son sınıfa geldiğiniz zaman çok şey kaçırmış olursunuz. Bunun yanında en az bir yabancı dil öğrenin. Dünya ile yarışmak için teknolojiyi kullanın. “Geleceğin Türkiye’si sizlerin ellerinde”. Vazifeniz sadece çalışmak değil, aynı zamanda vatanımıza ve milletimize faydalı, yetişmiş gençler olmaktır. Bu vazifeleri en iyi şekilde yerine getireceğinizden ve sizleri yetiştiren ailenizi ve hocalarınızı gururlandıracağınızdan hiçbir şüphem yoktur.”
Törende konuşan Belediye Başkanı Mehmet Çakın, belediye olarak öğrencilerin yanında olduklarını belirterek yeni akademik yılın hayırlı olmasını diledi ve tüm Uşak Üniversitesi ailesine başarılar diledi.
Konuşmasına yeni akademik yılın gençlere ve akademisyenlere hayırlı olmasını dileyerek başlayan Vali Dr. Turan Ergün ise yaptığı konuşmada şunları dile getirdi: “Üniversitemizin bu yıl da daha önceki yıllarda olduğu gibi başarılarla dolu bir eğitim-öğretim yılı geçireceğine yürekten inandığımı belirtmek istiyorum. Üniversitemizin güçlü ve çalışkan akademisyen kadrosu, aydınlık geleceğinizin alt yapısını oluştururken, burada alacağınız eğitim ve geliştireceğiniz becerileriniz Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına, “Türkiye Yüzyılına” başarılı imzalar atmanızı sağlayacaktır. Ülkemizin ve dünyanın dört bir yanından gelen siz sevgili öğrencilerimize tüm Uşak hep beraber sahip çıkacağız. En büyük temennimiz, ailelerinizin gözlerinden sakınarak büyütüp yetiştirdiği sizleri, aynı özenle meslek sahibi yaparak gelecek hayatlarınıza başarıyla ulaştırabilmektir.”
Program sonunda Uşak Valisi Dr. Turan Ergün ve Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, Prof. Dr. Murat Yalçıntaş’a günün anısına teşekkür plaketi takdim ettiler.