Uşak Üniversitesi tarafından bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen, “Eğitimde ve Araştırma İşbirliğinde Kalite Güvencesi” (Quality Assurance in Education & Research Collaborations) temalı 4. Uluslararası Hafta (International Staff Week) 15 ülkeden 60 temsilcinin katılımıyla 29 Mayıs 2023 tarihinde başladı.
4. Uluslararası Haftanın (International Staff Week) ilk günü Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş uluslararası konukları karşıladı ve katılımcılar Uşak Üniversitesini gezerek yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Açılış Töreni 30 Mayıs Salı Günü Gerçekleşti
Etkinliğin ikinci günü olan 30 Mayıs Salı günü Uşak Valisi Dr. Vali Turan Ergün ve Uşak İl Protokolünün de katılımıyla Recep Tayyip Erdoğan Kongre ve Kültür Merkezi büyük salonda açılış töreni gerçekleşti.
Uşak Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Genel Koordinatörü Doç. Dr. Özgür Tarhan, törenin açılış konuşmasında, Uluslararası İlişkiler Genel Koordinatörlüğü olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Dört yıldır gerçekleştirdikleri Uluslararası Hafta (International Staff Week) hakkında da bilgi veren Dr. Tarhan, Uşak Üniversitesi’nin uluslararasılaşmaya verdiği önemi anlatarak tüm katılımcılara ve etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
Uşak Üniversitesinin Uluslararasılaşma Stratejisi Aktarıldı
Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, uluslararası misafirleri Uşak’ta ve üniversitelerinde misafir etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Uşak Üniversitesi ve uluslararası çalışmalar hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Savaş, uluslararasılaşma stratejisi kapsamında, öğrenci ve personel hareketliliğinin gerçekleşmesine katkı sağlayacak olan etkinliğin bu yıl dördüncüsünü gerçekleştirmekten büyük bir mutluluk duyduklarını belirterek “Uluslararası partner üniversitelerimizin başta rektörleri olmak üzere akademisyenlerini ağırlıyoruz. Bu yılki Uluslararası Haftamızda, eğitim ve araştırma alanında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların uluslararası işbirliklerinde kalite güvencesini artırmayı hedefliyoruz. Hafta boyunca katılımcılarımız, kalite güvencesi yöntemleri, stratejileri ve en iyi uygulamaları hakkında bilgi edinecek, deneyimlerini paylaşacak ve işbirliği ağlarını genişletebilecekler. Hafta boyunca, Yüksek Öğretim Kalite Kurulu (YÖKAK), TUBİTAK, TÜRKİYE ULUSAL AJANSI, Kadir Has Üniversitesi ve İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesinden uzmanların konuşmacı ve panelist olarak katılımıyla paneller ve toplantılar gerçekleştirilecek. Organizasyon kapsamında gerçekleştirilecek konferanslar, seminerler, atölye çalışmaları ve paneller ile katılımcılara alandaki son gelişmeleri takip etme ve uluslararası işbirliklerinin gücünü artırma imkânı sunulacak. Çeşitli gezi ve sosyal programlarla da hem şehrimizi hem de Türk kültürünü tanıtacağız. International Staff Week’in verimli ve faydalı olacağına inanıyorum. Tüm katılımcılarımıza teşekkür ediyorum. Uşak’a ve Uşak Üniversitemize hoş geldiniz” dedi.
Vali Ergün, “İlkler şehri dediğimiz aşıklar diyarı Uşak ilimize hepiniz hoş geldiniz”
Uşak Valisi Dr. Turan Ergün ise, “İlkler şehri dediğimiz aşıklar diyarı Uşak ilimize hepiniz hoş geldiniz” diyerek başladığı konuşmasında “Dünyadaki birçok saygın kurum ve kuruluş gibi Uşak Üniversitemizde özgün akademik çalışmaları bilim insanlarının paylaşımına sunmak, iş birliği ortamlarını değiştirmek, araştırmaları özendirmek, ülkemizin ve şehirlerimizin tanıtımına katkı sunmak aracılığıyla bundan önce de birçok organizasyona ev sahipliği yapmıştır. 29 Mayıs Pazartesi günü başlayan ve 2 Haziran Cuma gününe kadar devam edecek olan Uluslararası Hafta etkinliği de bu uluslararası iş birliklerinde kalite güvencesini arttırmayı amaçlayan önemli bir faaliyettir. Bu çok değerli haftada önemli bilim insanları bilgilerini paylaşmak için dünyanın dört bir yanından ilimize gelmiştir. Uluslararası bir etkinliğe ev sahipliği yapan sertifikaları, kalite belgeleri ve gerçekleştirdiği bilimsel çalışmalarla her geçen gün büyüyen Uşak Üniversitesinin başarılarından gurur duyuyoruz. Bu başarılar şüphesiz ki büyük emeklerin ve çalışmaların sonunda gelmektedir. Uşak Üniversitesinin başarısını hem Uşak’ın hem de ülkemizin başarısı olarak görüyoruz” dedi.
Vali Dr. Ergün konuşmasının devamında Uşak’ı tanıtarak, Uşak’ın tarihi ve kültürel değerlerini anlattı. Uşak’ın bugün en önemli özelliğinin çevre dostu bir şehir ve Türkiye’de geri dönüşümün başkenti unvanına sahip olması olduğuna dikkat çeken Vali Dr. Ergün “Bugün Türkiye’de tekstil sektöründe üretilen ve kullanım atığı malzemelerin yüzde 75’i, dünyadaki pet atıklarının ise yüzde 1’i Uşak’ta geri dönüştürülerek çevrenin korunmasına büyük hizmet etmektedir” şeklinde konuşarak sözlerine “Uşak Üniversitesinin bu etkinliğinin bilime büyük katkıları olacağını ve üniversiteler arasındaki iş birliğini geliştireceğine inanıyorum” diyerek sonlandırdı.
Yükseköğretim ve Araştırmada Kalite Güvence Sisteminin Potansiyel Göstergeleri Anlatıldı
Açılış konuşmalarının ardından Pakistan The University Of Lahore’dan Prof. Dr. Muhammad Ashraf “Potential Indicators of Quality Assurance System in Higher Education and Research (Yükseköğretim ve Araştırmada Kalite Güvence Sisteminin Potansiyel Göstergeleri)” başlıklı bir sunum yaptı. Prof. Dr. Muhammad Ashraf’ın sunumunun ardından Uşak Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Genel Koordinatörlüğü Fulbright Koordinatörü Dr. Gaye Kuru “Türk Kültürü”nü tanıtıcı bir sunum yaptı.
Sunumlar sonrasında ise Uşak Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Onur Altıntuğ’un kültür ve sanat koordinatörlüğünde, Öğr. Gör. Meltem Altıntuğ ve Emre Aslan’ın zeybek gösterisi, Öğr. Gör. Hüsamettin Yüce Doğan’ın sema gösterisi ve Uşak Belediyesi Kent orkestrasının müzik dinletisi gerçekleştirildi.
4. Uluslararası Haftanın 3’üncü gününde Yükseköğretimde Kalite Güvencesi ve Uluslararası Eğitim ve Araştırma İşbirliği Olanakları konuşuldu
4. Uluslararası Haftanın 3’üncü günü Recep Tayyip Erdoğan Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen konferans ve panelle devam etti. İlk olarak Türkiye Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) üyesi Dr. Meryem Ayşegül Kozak Çakır tarafından "Quality Assurance In Higher Education (Yükseköğretimde Kalite Güvencesi)’’ konulu konferans gerçekleştirildi. Dr. Kozak Çakır yaptığı sunumda, Türkiye’deki üniversitelerin uyguladıkları kalite politikalarını ve eğitimde kaliteyi arttırmak için yaptıkları çalışmaları dinleyicilere aktararak soruları cevapladı. Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, Dr. Kozak Çakır’a verdiği değerli bilgilerden dolayı teşekkür ederek, plaket takdim etti.
Uluslararası Katılımcılar Üniversitelerini Tanıttı
Konferansın ardından katılımcı üniversitelerin temsilcileri, ‘5- Minute Challenge: Introduce yourself!’ adlı etkinlikte, üniversiteleri hakkında bilgiler vererek, Uşak’ta ve Uşak Üniversitesinde bulunmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdiler.
Uluslararası İşbirliği Olanakları Anlatıldı
Üçüncü gün öğleden sonra gerçekleşen etkinlikte ise "International Education and Research Collaboration Opportunities (Uluslararası Eğitim ve Araştırma İşbirliği Olanakları)” konulu panel gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Uşak Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Çavaş’ın yaptığı panelde; TÜBİTAK’tan Eylem İstem Atay ve Tuğba Arslan Kantarcıoğlu, Türkiye Ulusal Ajansından Ercan Laçin ve Fatmanur Başak, Kadir Has Üniversitesinden Proje Uzmanı Ayhan Gücüyener ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsünden Prof. Dr. Bünyamin Akgül panelist olarak yer aldı.
Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, uluslararasılaşmanın ve uluslararası işbirliklerin önemine dikkat çekti. Panelistlerin aktardığı bilgilerin ufuk açıcı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Savaş, konuşmacılara teşekkür ederek plaketlerini takdim etti.
Panelin ardından uluslararası konuklar ve katılımcılar Güzel Sanatlar Fakültesinde bulunan Seramik Atölyesindeki workshop çalışmalarına katılarak sergiyi gezdi.
Uşak Üniversitesi 4. Uluslararası Hafta 1- 2 Haziran tarihlerinde Uşak OSB Teknopark, Uşak ve çevresindeki tarihi ve turistik ören yerleri ve Efes Antik Kenti ziyaretlerinin yapılması ile sona erecek.