Dünyanın farklı coğrafyalarında çeşitli etkinliklerle kutlanan Nevruz Bayramı dolayısıyla Uşak Üniversitesinde “Türk Dünyası ve Nevruz” etkinliği gerçekleştirildi. Uşak Üniversitesinin YouTube kanalından canlı yayınlanan konferansta Uşak Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümünden Doç. Dr. Erhan Solmaz, nevruzun anlamını ve tarihsel gelişmesini anlattı.
Moderatörlüğünü Kurumsal İletişim Koordinatör Yardımcısı Öğr. Gör. Dr. Mustafa Bölükbaşı’nın yaptığı etkinliğin açılış konuşmasını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kenan Taş gerçekleştirdi. Nevruzun baharın habercisi olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Taş, Türk tarihi için nevruzun önemli olduğunu vurguladı. Nevruzun özellikle Türk kültürünün yayıldığı alanlarda güçlü bir anlamı olduğunu söyleyen Taş, “Yaşadığımız deprem ve sel felaketinden dolayı zor günlerden geçiyoruz. Hepimizin morale, yeni güne ihtiyacı var. Biz de doğanın yaptığı gibi yenilenmeli ve asla ümidimizi kaybetmemeliyiz.” dedi.
Konuşmasına Orta Asya’da okunan nevruz duasıyla başlayan Doç. Dr. Erhan Solmaz, nevruzun terimsel anlamını ve tarih boyunca nasıl kutlandığını anlattı. Yeni günün 21 Mart seçilmesinin tesadüf olmadığını söyleyen Doç. Dr. Solmaz, “Gece ve gündüzün eşitlenip tabiatın uyardığı bir zaman olması yeni günün 21 Mart seçilmesinde etkili olmuştur. Türk destan geleneğinde Ergenekon’dan çıkış, On İki Hayvanlı Türk Takviminde yılbaşı, Büyük Selçuklular zamanında hazırlanan Celali takviminde Akkayonlu ve Osmanlı devletinde de nevruz yeni yılın ilk günü olarak kutlanmıştır.” dedi.
Doç. Dr. Erhan Solmaz, konuşmasında dünyanın farklı noktalarında nevruz kutlama geleneklerini ve kutlama öncesinde yapılan hazırlıkları da aktardı.