Uşak Üniversitesi, Uşak Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası ve Zafer Teknopark’a işbirliği ile düzenlenen, TÜBİTAK 1503 Proje Pazarları Destekleme Programı ve Zafer Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen "Uşak Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (UTTO) 3. AR-GE ve Tasarım Proje Pazarı" 12-14 Ekim 2022 tarihleri arasında gerçekleştirildi.
Açılışını Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş’ın yaptığı etkinlikte, Savaş “Kurum olarak, düzenlediğimiz proje yarışmaları, proje eğitimleri, firmalara verdiğimiz Ar-Ge destekleri, düzenlediğimiz çalıştaylarla başta Uşak’ta olmak üzere bölgemizde ve ülkemizde de proje kültürünü geliştirmeye yönelik etkinlikleri son derece önemsiyoruz ve sürekli hale getirmeyi başardığımıza inanıyoruz. Ülkemizin kalkınma hedeflerine yönelik olarak çok geniş kapsamda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Proje pazarımız ise her yıl, yerli ve yabancı pazarda kalıcı şekilde yer bulmamızı sağlayacak projelerin ortaya çıkmasına, teknolojik ve finansal destek bulmasına ortam hazırlıyor. 2020 yılında Teknoparkımızın faaliyete geçişi, 2021 yılında ise Zafer Kalkınma Ajansı Sosyal Gelişimi Destekleme Programı kapsamında Teknoloji Transfer Ofisimizin yürütücüsü olduğu US-TECH Merkezinin açılışı ile Uşak Üniversitesi olarak, ilde ve bölgede girişimciliğin merkezi olma yolunda büyük adımlar attık. Üniversitemiz bünyesinde kuluçka merkezimizin kurulmasına ve prototip atölyelerimizin geliştirilmesine yönelik çalışmalarımız da devam etmektedir.” şeklinde konuşarak etkinliği ve girişimciliğin geliştirilmesini önemsediğini dile getirdi.
Prof. Dr. Savaş proje pazarına olan ilginin her yıl artmakta, buradan çıkan projelerin yatırımcılarla buluşmakta, Uşak Üniversitesi TTO ofisi tarafından uygun çağrılara yönlendirilmekte olduğunu aktararak “Bu yılki yarışan projelerimiz deri, tekstil, malzeme, sağlık, elektronik ve bilgi teknolojileri, enerji ve makine teknolojileri, biyoteknoloji, nanoteknoloji, kimya, çevre, gıda ve tasarım gibi farklı alanlardan akademisyen, öğrenci ve sanayici projeleridir. Etkinliğimize sanayicinin de yoğun ilgi göstermesi bizim için büyük mutluluktur. Bu etkinlik ile akademi ile özel sektör arasında ortak girişim ve stratejik ortaklık anlaşmaları gibi güçlü inovasyon ilişkilerinin, ortak çalışmaların doğmasını temenni ediyoruz. Bu yılki proje pazarımızda da geçen yıllarda olduğu gibi görücüye çıkan projelerden çoğunun ticarileşeceğine olan inancımız tamdır. Ülkemizin araştırma geliştirmesine katkıda bulunmak, önemli fikirleri bir araya getirmek, bunları ilimizin ve ülkemizin hizmetine sunmak, küresel ölçekte rekabet gücümüzü arttırmak etkinliğimizin de, üniversitemizin de temel hedefleri arasında yer almaktadır dedi. ”dedi.
Ar-Ge ve Tasarım alanlarında proje fikirlerine sahip akademisyen, öğrenci ve girişimcilerin, farklı alanlardan uzmanlarla bir araya getirmeyi, projelerine teknolojik ve finansal katkıda bulunabileceklerle buluşturarak, ikili iş birliklerinin sağlanabileceği proje platformu sunmayı amaçlayan etkinlikte; toplam 55 proje yarıştı. Bunun yanında, Milli Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı İlknur İnam, Teknoloji Politikaları ve Yönetimi Uzmanı Mahmut Kiper, TÜBİTAK AB Çevre Programları Uzmanı Şükran Alpdemir, Balta Orient Tekstil İnsan Kaynakları Müdürü Mehmet Kara ve Türk Patent Ensititüsü Marka Uzmanı Melike Yılmaz etkinlikte davetli konuşmacı olarak yer aldı.
Etkinliğin kapanışında, Rektör Prof. Dr. Savaş ortaklara teşekkür plaketi takdim etti. Akabinde, UTTO Koordinatörü Dr. Atike İnce Yardımcı bütün katılımcıları tebrik ederek, dereceye giren projeleri açıkladı. Uşak Üniversitesi 3. AR-GE ve Tasarım Proje Pazarı Bilim Kurulu tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsün’den Dr. Hatice Şelale’in yürütücüsü olduğu “Nicotiana Benthamiana Kısa Süreli Ekspresyon Sistemi İle COVID-19 Antijen Temelli Aşı Adayı Üretimi” başlıklı proje birinci, Bursalı Tekstil San. ve Tic. A.Ş.’den Bilge İncekara’nın yaptığı “Isı ve Işığa Duyarlı Akıllı Havlı Kumaşların Üretimi İçin Yöntem Geliştirilmesi” başlıklı proje ikinci ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesin’den Dr. Öğr.Üyesi Mehmet Koyuncu’nun yürütücüsü olduğu “Yerli Fonksiyonel Glutensiz Makarna” başlıklı proje üçüncü seçildi.