Yeni Gün Nevruz Bayramı etkinlikleri kapsamında Uşak Valiliği ve Uşak Üniversitesi’nin ev sahipliğinde “Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Halk Çalgıları Orkestrası” tarafından konser verildi.
TÜRKSOY’dan Unutulmaz Gece
Uşak Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen ve yoğun ilgi gören TÜRKSOY Halk Çalgıları Orkestrası konseri, Uşaklı sanatseverlere unutulmaz bir gece yaşattı.
8 ülkeden 60 kişinin yer aldığı TÜRKSOY ekibi, Uşak Üniversitesinde izleyicileri adeta büyüledi
Uşak Üniversitesi; Türk kültürünü gelecek nesillere aktaran ve dünyaya tanıtan etkinliklere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Nevruz Bayramı dolayısıyla Uşak Üniversitesinde muhteşem bir konser gerçekleşti. Bu kapsamda, nevruz geleneğimizi gelecek kuşaklara aktarmak için 1993 yılından bu yana dünyanın dört bir yanında etkinlikler yapan TÜRKSOY ekibi konserine ev sahipliği yapan Uşak Üniversitesi, Uşaklılara Türk Dünyasını tanıttı. Altaylardan Balkanlara uzanan geniş coğrafyada Türk kültürüne ait ezgiler ve danslar Uşaklılarla buluştu. Etkinlik izleyicileri adeta büyüledi. 8 ülkeden 60 kişinin yer aldığı TÜRKSOY Halk Çalgıları Orkestrasının, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Altay, Tataristan, Başkurdistan, Hakas, Tıva, Saha-Yakut ve Moğolistan’dan sunduğu geleneksel ezgiler, Uşaklılardan büyük alkış aldı. Türk dünyasının içinde barındırdığı kültürel zenginliğin yansıtıldığı etkinlik, özellikle gençlere büyük heyecan yaşattı.
Konseri, Vali Funda Kocabıyık, eşi 25. ve 26. Dönem İzmir Milletvekili Hüseyin Kocabıyık, Azerbaycan Eski Kültür Bakanı Necdet Guliyev, TÜRKSOY Genel Sekreteri Büyükelçi Düsen Kaseinov, Cumhuriyet Başsavcısı Bünyami Korkmaz, Adalet Komisyonu Başkanı İsmail Deniz, İdare Mahkemesi Başkanı Sabri Burçin Arseven, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, protokol üyeleri, daire müdürleri, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci izledi.
Konser öncesi konuşan Vali Funda Kocabıyık, “Ulu bir çınarın köklerinden yeryüzüne dallarını uzatmış büyük bir milletin evlatları olarak binlerce yıl ilmek ilmek dokuduk kültürümüzü. Dünya coğrafyası üzerinde zaman zaman uzaklıklar girse de aramıza, biz aynı annenin ve babanın çocukları olarak kardeşlerimizle bağlarımızı hiç koparmadık. Bizi bir arada tutan kardeşlik bağımızın en güçlü mayası da ortak kültürümüz, dilimiz ve hayallerimizdir. Biz, ortak kültür mirasımıza sahip çıktığımız sürece büyük Türk dünyasını birbirine bağlayan yollar her çağda daha çok genişleyecektir.” dedi.
Rektör Savaş: “Altı devlet, tek milletiz. 300 milyonluk çok büyük bir aileyiz.”
Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, baharın yüzünü göstermeye başladığı bugünlerde TÜRKSOY ekibini Uşak Üniversitesi’nde ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyduklarını ifade etti. Türkistan coğrafyasının bizim ata yurdumuz, ana ocağımız olduğunu belirten Rektör Savaş, “Biz ayrı devletler olsak da aynı milletin evlatlarıyız. Altı devlet, tek milletiz. Hepimiz aynı dili konuşan, aynı dine inanan, tarihi bir, kültürü medeniyeti bir, 300 milyonluk çok büyük bir aileyiz. Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan’daki kardeşlerimizin de Türkiye’ye aynı nazarla baktıklarını, ülkemizi kendi evleri gibi gördüklerini biliyorum. Aynı coğrafyayı paylaşan, aynı ortak kültür ve tarih havzasından beslenen milletlerin müşterek platformlar ve projeler zemininde daha fazla bir araya geldiğini görüyoruz. Türk dünyasının içinde barındırdığı muazzam potansiyeli ancak bu şekilde tam manasıyla hayata geçirebiliriz. TÜRKSOY’un, Türk dili ve kültürünün korunması, ortak tarihsel mirasımızın araştırılması ve kardeşlik bağlarımızın güçlendirilmesi için yaptığı çalışmaları takdir ediyor; Türk dünyasının tanıtılması için yaptıkları hizmetler için de kendilerine ayrıca teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
Kaseinov: “Nevruz geleneğimizi gelecek kuşaklara aktarmak için 1993 yılından bu yana dünyanın dört bir yanında kutlamalar düzenlemekteyiz.”
TÜRKSOY Genel Sekreteri Büyükelçi Düsen Kaseinov ise yaptığı konuşmada, Türk dünyasında baharın müjdecisi ve “yeni gün” olarak bilinen nevruzun, yeniden canlanmaya başlayan doğanın bizlere sunduğu bolluğu, bereketi, diriliği, sevgiyi, kardeşliği, paylaşmayı, dostluğu ve barışı simgelemekte olduğunu belirterek “TÜRKSOY olarak bizler nevruz geleneğimizi gelecek kuşaklara aktarmak için 1993 yılından bu yana dünyanın dört bir yanında kutlamalar düzenlemekteyiz. İlkler şehri olarak anılan Uşak’a ilk defa geliyoruz. Az sonra dinleyeceğiniz halk çalgıları orkestramız TÜRKSOY üyesi ülkelerin geleneksel müzik çalgılarının bir araya getirilmesi ile oluşturduğumuz özel bir sanat topluluğu. Konserimizle Altaylardan Balkanlara uzanan geniş coğrafyada müzikal bir seyahate çıkacaksınız. Bu akşam ki konserimizin yeni iş birliklerine de vesile olacağına eminim. Bu düşüncelerle konserimizin ev sahipliğini yapan Uşak Valiliğine ve Uşak Üniversitesi Rektörlüğüne şükranlarımı sunarak, teşekkür etmek istiyorum.” diye konuştu.
Konserin ardından Vali Funda Kocabıyık ve Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş tarafından, TÜRKSOY Genel Sekreteri Büyükelçi Düsen Kaseinov’a, Azerbaycan Eski Kültür Bakanı Necdet Guliyev’e ve TÜRKSOY Halk Çalgıları Orkestrasına plaket takdim edildi.