Uşak Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından “Yüreklerde Akif, Dillerde Hürriyet” teması çerçevesinde ve Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Vakfı Mehmet Akif Ersoy Araştırmaları Merkezi Başkanı Gazeteci-Yazar Mehmet Doğan’ın konuşmacı olarak yer aldığı, 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü Programı düzenlendi.
Recep Tayyip Erdoğan Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleşen programa Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Filiz Çolak, davetliler, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Rektör Savaş: “Mehmet Akif, Kurtuluş Savaşı’nda halkı ayakta tutmak için gece gündüz mücadele eden bir insandır.’’
Programın açılış konuşmasını yapan Rektör Savaş; aziz milletimizin bağımsızlık beyannamesi niteliğindeki İstiklal Marşımızın, bağımsızlık aşkı ve vatan sevdasıyla yazılmış kurucu bir metin olduğunun altını çizdi. İstiklal Marşı’nın Türk milleti için sahip olduğu öneme vurgu yapan Prof. Dr. Savaş, “ İstiklal Marşımızın her mısrası, her bir dörtlüğü, okuduğumuzda bize büyük bir heyecan vermektedir. Birlik ve beraberliğimizi bir kez daha katmerleştiren duyguların yüklü olduğu bir şiirimizdir. İstiklal Marşımız ‘Korkma’ diye başlıyor. “Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak” diye başlayan bir mısra ve daha sonraki dizelerde de “Bastığın yerleri "toprak!" diyerek geçme, tanı! Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı. Sen şehîd oğlusun, incitme, yazıktır atanı; Verme, dünyaları alsan da, bu cennet vatanı” diyerek her bir satırı her bir dörtlüğünde ayrı bir anlam yüklü. Bu nedenle İstiklal Marşı’nı ve yazıldığı dönemi çok iyi anlamamız gerekiyor. İstiklal Marşımızın yazarı Mehmet Akif; bir bakıyoruz Almanya’da, bir bakıyoruz Suudi Arabistan’da, bir bakıyoruz Balıkesir’de, bir bakıyoruz Anadolu’nun başka bir yerinde, Kurtuluş Savaşı’nın en hızlı devam ettiği dönemde halkı yeniden ayakta tutmak için gece gündüz mücadele eden bir insandır.” dedi.
Rektör Savaş: ‘‘Akif’in miras bıraktığı İstiklal Marşımız, Aziz Türk milletimizin, birlik ve beraberliğini en geniş şekilde vurgulayan milli mutabakat destanıdır.’’
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin iradesi ve kararlılığının; kahraman ordumuzun cephedeki mücadelesi, azmi ve vatan aşkının, İstiklal Marşımızın mısralarında vücut bulduğunu vurgulayan Prof. Dr. Savaş “Milli Mücadele devam ederken yazılmış olan İstiklal Marşı, verdiği manevi güçle kahraman milletimize büyük bir moral destek sağlamıştır. Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un, “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırtmasın” şeklindeki temennisi, o yıllarda çekilen zorlukları, verilen çetin mücadeleyi ifade etmektedir. Akif’in miras bıraktığı İstiklal Marşımız, aziz Türk milletimizin milli ve manevi değerlerini en veciz şekilde özetleyen, birlik ve beraberliğimizi en geniş şekilde vurgulayan bir milli mutabakat destanıdır. Bu bakımdan İstiklal Marşımız, ortak sesimiz, ortak dilimiz, ortak ruhumuz, ortak vicdanımız, kısacası en kıymetli ortak değerimizdir. Bu duygu ve düşüncelerle, İstiklal Marşımızın kabulünün 101. yıl dönümünde, başta Mehmet Akif Ersoy olmak üzere, istiklal mücadelemizin tüm kahramanlarını rahmetle ve minnetle anıyorum.” şeklinde konuştu.
Rektör Savaş’ın açılış konuşmasının ardından, Uşak Üniversitesi Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü tarafından hazırlanan “Yüreklerde Akif, Dillerde Hürriyet, Dizelerde İstiklal Marşımız” adlı video izlendi.
Doğan: "Mehmet Akif, vazife ve mesuliyet şuurunda olan bir şahsiyet olarak İstiklal Marşı'nı yazmayı kabul etti ve 2 gün içinde yazıp teslim etti.”
TYB Vakfı Mehmet Akif Ersoy Araştırmaları Merkezi Başkanı Mehmet Doğan yaptığı konuşmada Mehmet Akif Ersoy'un hayatını, İstiklal Marşı'nın yazılışı ve kabul ediliş sürecini anlattı. Doğan, Mehmet Akif Ersoy’un hayatından ve eserlerinden, Türkçe ve Arapça kaynaklı metin ve resimlerden örnekler vererek, “İstiklal Marşı’nın 100 yılını geride bıraktık bu sene 101. Yılındayız. Türkiye’de hiçbir metin yüz yıl içinde bu kadar fazla tekrarlanmamıştır, okunmamıştır ve bilinmemiştir. Hiç şiirle alakası olmayan bir vatandaşımız bile ilkokula başladığından itibaren İstiklal Marşı’nın iki kıtasını ezbere bilir, Mehmet Akif’i de böylece tanımaya başlar. İstiklal Marşı'nı bilmemiz ve zihnimizde taşımamız lazım.’’diye konuştu.
Mehmet Akif Ersoy’un milli mücadelenin de manevi öncüsü olarak nitelendirildiğini aktaran Doğan, İstiklal Marşı’yla birlikte milletin kendisini bulduğuna dikkat çekti. Doğan, Akif’in edebi kişiliği ve kurtuluş mücadelesindeki rolü hakkında bilgiler vererek Ankara’ya ilk davet edilen şair yazarın 1920 yılında Mehmet Akif olduğunu hatırlattı. Doğan, Mehmet Akif’in 1921 yılında yazdığı İstiklâl Marşı’yla Millî Mücadele’ye ümit ve iman telkin ettiğini söyledi. TBMM’de kendisinin Burdur Milletvekili ve İslam Şairi olarak kayıt edildiğini ifade eden Doğan, “Milli mücadelenin çok güçlü bir fikir arka planı vardı. Bu fikri arka plan çok güçlü dini muhteviyata sahipti. Millî Mücadelenin bir diğer ismi milli mücahide. Mücahide ne demek? yani bir nevi milli cihat. Bu noktada camiler adeta millî mücadelenin birer karargâhı idi. Mehmet Akif, Milli Mücadele'ye destek için camilerde vaaz verdi. Mehmet Akif, Anadolu'nun her yerinde konuştu. Millî Mücadelede, silah kadar Mehmet Akif’in yazdığı metinlerin de önemi vardır.’’ ifadelerini kullandı.
Program, Rektör Savaş’ın, Mehmet Doğan’a teşekkür belgesi ve üniversitemizin plaketini takdim etmesinin ardından son buldu.